© Tsitsos the cat
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Έι ψιτ Τσίτσο, γιατί εσείς οι γάτες είστε τόσο περίεργα πλάσματα;

Μία από τις πλέον διάσημες γάτες του ελληνικού Ίντερνετ κάνει ένα διάλειμμα μεταξύ ύπνου και φαγητού για να απαντήσει σε μικρές και μεγάλες απορίες για τα πλάσματα του είδους της. Διερμηνέας, ο διαχειριστής της σελίδας Tsitsos the Cat, Χόρχε Κάππα.

Ο Τσίτσος είναι μία γλυκύτατη φουντωτή γατούλα κοντά 7 χρονών. Λίγο έλειψε απ’ το να χαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, προτού προλάβει να δείξει το πριγκιπικό της κάλλος. Εάν δεν άκουγε τις απέλπιδες φωνές της από τον κάδο σκουπιδιών ένας καλοκάγαθος «χούμαν» το 2015, θα είχε πιθανότατα σβήσει από πείνα και ψύλλους.

Αλλά έτσι τα έφερε η μοίρα που πλέον είναι η διασημότερη γάτα του ελληνικού ίντερνετ. Μέσα απ’ την ιστοσελίδα τύπου blog που πρωταγωνιστεί, το Tsitsos the cat, όσο και τις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τούτη η γάτα-σούπερ σταρ κλέβει καθημερινά την καρδιά μας με φωτογραφίες και χρήσιμες αναρτήσεις για να αποκωδικοποιήσουμε –επιτέλους– τα αιώνια μυστήρια των εξημερωμένων αιλουροειδών και να τους δώσουμε όσα τους ευχαριστούν.

Στον Τσίτσο αρέσει αφάνταστα το καλό φαγητό, ο ύπνος, το βούρτσισμα σε όλο το σώμα, να κάθεται στον ήλιο και σε πολύ ψηλά σημεία για να εποπτεύει την αυλή του σπιτιού που κατοικεί, ενώ δύσκολα ανέχεται άλλες γάτες στον ίδιο χώρο. Το ίδιο επιφυλακτική είναι και με τους ανθρώπους. Εξαίρεση φυσικά, ο μπαμπάς της, ο Χόρχε Κάπα, ο οποίος έχει αναλάβει εκτάκτως χρέη διερμηνέα σε αυτή την ιστορία, μεταφράζοντας τα νιαουρίσματα σε λέξεις.

Πέρα από την πλάκα, η απρόσμενη γνωριμία ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο υπάρξεις, όσο άλλαξε τη ζωή του αδέσποτου Τσίτσου, άλλο τόσο μεταμόρφωσε τη ζωή και τα πιστεύω του «χούμαν» της.

«Πριν από εκείνο το συμβάν δεν ήθελα καμία επαφή με ζώα», μου λέει ο διαχειριστής των σελίδων με το ψευδώνυμο Χόρχε. «Και τώρα δες πού έχουμε βρεθεί: με 100+ γάτες και 7 σκύλους, τους οποίους φροντίζουμε καθημερινά στη γειτονιά, ενώ ταυτόχρονα μελετάμε τα μυστικά, τη ψυχολογία, τις συνήθειες, τη διατροφή, τις ασθένειες της γάτας, δημοσιεύοντας τα ευρήματά μας στις σελίδες μας».

Στα προσεχώς απ’ ό,τι μαθαίνω έρχεται και βιβλίο από το αχτύπητο δίδυμο – ο ένας κάνει τη σκληρή δουλειά κι ο άλλος δίνει την έμπνευση.

Ο Τσίτσος νιαουρίζει στο OneMan

Ύστερα από ένα ακόμη λουκούλειο μεσημεριανό γεύμα, ο μεγάλος σταρ Τσίτσος έκανε ένα διάλειμμα, τεντώνοντας τα αυτιά του προς το μέρος μας. Περιχαρής νιαούρισε κι ο Χόρχε ξεκίνησε να μεταφράζει.

Τσίτσο, γιατί εσείς οι γάτες είστε τόσο περίεργα πλάσματα; Ή εμείς χάνουμε κάτι στη μετάφραση;

Ανόητοι χούμανς, δεν είμαστε περίεργα πλάσματα, εσείς ερμηνεύετε τα πάντα από τη δική σας ανθρωποκεντρική οπτική. Είναι για παράδειγμα πιθανό να θέλω όντως χάδια, αλλά εάν εσύ αρχίσεις τις ατσούμπαλες, απότομες κινήσεις, είναι δυνατόν να μην φύγω; Ή μπορεί να με χαϊδεύεις για 10 λεπτά με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο σημείο, νισάφι πια, θα βαρεθώ τη ζωή μου και –προφανώς– θα φύγω!

Είναι επιστημονική φαντασία να εκπαιδεύσεις γάτα; Ή να τη βγάλεις βόλτα στο πάρκο;

Όχι, δεν είναι αδύνατο να εκπαιδεύσεις μια γάτα, όπως δεν είναι αδύνατο να εκπαιδεύσεις έναν άνθρωπο ή ένα σκύλο. Η εκπαίδευση βασίζεται σε λεκτικά καλέσματα που γίνονται πάντα με τον ίδιο σταθερό τρόπο (ίδιος τόνος φωνής, ίδια ένταση κλπ) και στην ανταμοιβή με χάδια ή, ακόμη καλύτερα, λαχταριστές λιχουδιές. Και φυσικά είναι εύκολο να συνηθίσει μια γάτα να βάζει σαμαράκι και να βγει βόλτα στο πάρκο.

Δεν είναι του γούστου μου αλλά άλλες γάτες το απολαμβάνουν. Γενικά ισχύει ότι όσο νωρίτερα μας μάθετε κάτι, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη παρεξήγηση που έχει διαδοθεί για το είδος σας;

Η μεγαλύτερη παρεξήγηση είναι ότι μας θεωρούν εγωιστικά πλάσματα. Ότι σκεφτόμαστε μόνο την πάρτη μας. Αν δείτε τι γλύκες κάνει ένας γάτος εδώ στη γειτονιά, ο Σκλαβενίτης (ο οποίος βρέθηκε όντως έξω απ’ το σούπερ μάρκετ), όταν βλέπει τον μπαμπά Χόρχε, θα αλλάξετε γνώμη. Κάνει κουτουλιές, τρίβεται, γίνεται αλοιφή!

Και να σας πω κάτι; Η γάτα έχει μια τρομερή ικανότητα που εσείς απολέσατε με αντίτιμο να γίνετε πολιτισμένοι: όταν θέλει να κάνει κάτι, απλώς το κάνει! Αυτό δεν είναι εγωισμός, αυτό είναι σοφία.

Οι γάτες είστε κατά βάση επιφυλακτικές. Υπάρχει κάποιο κόλπο να κλέψουμε την καρδιά σας;

Και πάλι ερμηνεύετε από τη δική σας ανθρωποκεντρική οπτική τα πράγματα. Απλώς είμαστε προσεκτικές γιατί έχουμε κάποιες εμπειρίες που δείχνουν ότι μπορείτε να γίνετε πολύ σκληροί μαζί μας και να προκαλέσετε μπόλικο (σωματικό) πόνο. Όταν λοιπόν πλησιάζετε, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχετε και πάλι τέτοιες διαθέσεις.

Επίσης, να ξέρετε ότι «μυρίζουμε» το άγχος, την προσδοκία, την αγωνία και αν οσμιζόμαστε τέτοιες μυρωδιές, νιώθουμε μια ένταση που δε μας βοηθάει να έρθουμε κοντά σας. Πλησιάστε μας λοιπόν απλά με αγάπη, χωρίς ελπίδα και φόβο, με αυθόρμητη λατρεία, δώστε μας χρόνο και δείτε τι θαυμαστά πράγματα θα συμβούν.

Αφού διατείνεστε ότι είστε ανεξάρτητα πλάσματα που δεν έχουν ανάγκη κανέναν, γιατί επιμένετε να ανέχεστε εμάς τους ανθρώπους;

Όπως γράφω στο βιβλίο μου Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ, το οποίο σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, ο μοναδικός λόγος που σας ανεχόμαστε είναι αυτός: οι γάτες σε αντίθεση με τους ανθρώπους δεν έχουμε αντιτακτό αντίχειρα και δεν μπορούμε να ανοίξουν μια κονσέρβα από μόνες μας. Απλά τα πράγματα.

Για λύσε μας μια μεγάλη απορία: Τι κάνετε εσείς οι γάτες όταν μένετε μόνες στο σπίτι;

Περνάμε καλά! Απολαμβάνουμε την ησυχία, σουλατσάρουν σε όποιο μέρος θέλουμε, ακόμη και στον απαγορευμένο πάγκο της κουζίνας (σςςςς!), ρίχνουμε υπνάκους στα πιο αναπαυτικά σημεία του σπιτιού, αράζουμε στο παράθυρο για να παρακολουθήσουμε τα πουλάκια, κυνηγάμε τα σημεία που πέφτει ο ήλιος και γενικώς κάνουμε ό,τι μας κατέβει στην κεφάλα!

Για το τέλος άφησα το μεγάλο μυστήριο: πώς καταφέρατε ως είδος να κατακτήσετε το ίντερνετ;

Τα πράγματα για ακόμη μια φορά είναι πολύ απλά. Είμαστε αλλόκοτες και έχουμε πλάκα, έχουμε τεράστια εκφραστικά μάτια με όμορφα χρώματα, είμαστε ολοκάθαρες, γυαλιστερές, τρυφερές αλλά και απόμακρες, έχουμε αστείες συνήθειες, αλλά το πιο σημαντικό είναι τούτο: σας θυμίζουμε κάθε μέρα κάτι που επίσης έχετε ξεχάσει από την εποχή που μάθατε να μιλάτε: Την τέχνη της αγάπης.

Σας θυμίζουμε πώς είναι να αγαπάς και αυτή η ανάμνηση σάς συγκλονίζει, δεν αντέχετε να μην το φωνάξετε παντού αυτό. Κάπως έτσι το διαδίκτυο γεμίζει με τις εκδηλώσεις λατρείας προς το άτομό μας.

Για περισσότερο υλικό από τον υπέροχο Τσίτσο, μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα Tsitsos the Cat, όπως και στις σελίδες του στο Instagram και στο Facebook. Νιάου.