ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Φαίη Ξυλά δέχτηκε τον τελευταίο της ρόλο επειδή της άρεσε η φωνή του σκηνοθέτη

Αστικά ευγενής και με δείκτη ευφυίας που σπάει τα κοντέρ, η πρωταγωνίστρια του Έρωτας με Διαφορά του Star, ο δεύτερος κύκλος του οποίου ολοκληρώνεται αυτή την Παρασκευή, είναι μια εμμονή που κρατάει δεκαετίες.

Δεν χρειάζεται να μου το πει. Το βλέπω. Στις ματιές της φοιτητο-παρέας που σκουντάνε ο ένας τον άλλο καθώς τη βλέπουν να έρχεται προς το τραπέζι μου, στο καφέ απέναντι στη Μητρόπολη που έχουμε δώσει το ραντεβού μας. Στο χαμόγελο του 30άρη σερβιτόρου που αγγίζει επίπεδα Joker όταν του δίνει την παραγγελία της. Ακόμη και στις «κουτσομπόλες» 40άρες του διπλανού τραπεζιού που σχολιάζουν με έντονες χειρονομίες το προφανές.

Το ότι δηλαδή η Φαίη Ξυλά, εκείνο το αναρχικό ξανθό κορίτσι από την Κέρκυρα, με το οποίο πρωτοδιασταυρωθήκαμε ως κοινό στις αρχές της χιλιετίας στο τηλεοπτικό Φεύγα και το θεατρικό γαλαξία του Αμόρε, παραμένει αψεγάδιαστη.

«Θεωρώ ότι όντως μου έχει φερθεί πολύ καλά ο χρόνος. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω και πολλά πράγματα για να “συντηρηθώ”. Τώρα που το σκέφτομαι, τόσο η μαμά μου όσο και οι Κερκυραίες φίλες μου επίσης μικροδείχνουν».

Αν και (της) το ομολογώ ότι δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πλήρως το πώς η συνομήλική μου Φαίη (βλέπε 46 ετών) έφτασε να παίζει την όμορφη μητέρα.

«Δεν μπορώ να απαντήσω για εσένα, πάντως εγώ και το συνειδητοποιώ και μου αρέσει. Γνωρίζω πολύ καλά την ηλικία μου και σε τι φάση είμαι».

Με άλλα λόγια, όπως διαπίστωσα με τα μάτια μου, πέτυχε διάνα το casting για το Έρωτας με Διαφορά. Και εύγε στην παραγωγή για μια επιλογή που το τηλεοπτικό κοινό ήρθε και δικαίωσε σταθερά επί δυο σεζόν τώρα.

«Ναι, διάνα. Νομίζω πάντως ότι δεν υφίσταται πλέον το ταμπού του να έχει μια μεγαλύτερη γυναίκα σχέση με ένα μικρότερό της. Ότι δηλαδή αυτό είναι κάτι που γενικά γίνεται πολύ συχνά. Η αλήθεια είναι ότι, όσον αφορά το ηλιακό group των αντρών που με φλερτάρει, αυτό -μιας και ρωτάς- έχει όντως μειωθεί λίγο παραπάνω μετά τη σειρά, από το γύρω στα 25 που ήταν πριν.  Αν και, όταν ο άλλος είναι πολύ μικρότερος, ομολογώ ότι μου φαίνεται λίγο αστείο. Πόσο μικρότερος; Δεν ξέρω, δεν ζητάω ταυτότητα».

Μια σειρά που η Φαίη (ή σουπερ-μάνα, όπως την φωνάζει ο γιός της) επέλεξε λόγω του σεναρίου. Αλλά και λόγω της χροιάς της φωνής του σκηνοθέτη.

«Το διάλεξα γιατί μου άρεσε πολύ το σενάριο. Επίσης επειδή μου άρεσε πολύ η φωνή του σκηνοθέτη μου, του Αλέξανδρου Πανταζούδη, όταν με πήρε τηλέφωνο. Έχει φωνάρα και ήθελα να δω πώς είναι από κοντά. Μου είπε ότι θεωρεί ότι θα μου ταιριάζει απίστευτα ο ρόλος και ένιωσα αμέσως ότι ταιριάζουμε. Όπως και έγινε».

Μια σειρά οικογενειακή υπόθεση

Μια σειρά που στην πορεία εκείνη μετέτρεψε σε «οικογενειακή υπόθεση» αφού σε αυτή συμμετείχε τόσο ο πρώην σύζυγός της Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος όσο και ο εσαεί κολλητός της, ήδη από την εποχή του Αμόρε, Φάνης Μουρατίδης.

«Μέχρι και ο Πάρης (ο μοναχογιός της) ήθελε να μπει γιατί του αρέσει η σειρά και την παρακολουθεί. Μου έλεγε “γιατί δεν πήρατε εμένα για γιο σου;”. Οπότε του απάντησα “γιατί ήσουν μικρός”».

Εννοείται πως η Φαίη δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να σχολιάσει τις φήμες που κυκλοφόρησαν για το αν έχει σχέση με τον γοητευτικό συμπρωταγωνιστή της. Όσο και αν επιμένω, βασιζόμενος στο γεγονός ότι συμπαθιόμαστε από προηγούμενες συνεντεύξεις που έχουμε κάνει.

«Δεν θα στο σχολιάσω. Δεν είναι κάτι που με ενοχλεί, απλώς δεν απαντάω ποτέ σε φήμες που έχουν βγει για την προσωπική μου ζωή. Ούτε θα σου πω, όπως ρωτάς, αν είναι ο τύπος μου. Αν και ως άνθρωποι ταιριάζουμε όντως πολύ γιατί και εκείνος έχει χιούμορ. Η χημεία που είχαμε φάνηκε ήδη από το πρώτο τεστ.

Γενικά δεν ξέρω ποιος είναι ο τύπος μου. Σίγουρα είμαι λίγο επιφανειακή, από την άποψη ότι θα κοιτάξω πρώτα την εμφάνιση σε έναν άνθρωπο, από εκεί θα με τραβήξει. Κατά τα άλλα, οι άνθρωποι που υπήρξα μαζί τους ζευγάρι, δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους».

Η αλήθεια είναι ότι η Φαίη και η ματαιοδοξία δεν υπήρξαν ποτέ φίλες. Δεν λέω ότι δεν έχει. Αυτό που υπογράφω είναι ότι, της Φαίης, είναι ταϊσμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό.

«Είναι ωραίο να αρέσεις. Είτε ο άλλος είναι 18, είτε είναι 70. Η δική μου ματαιοδοξία πάντως είναι ταϊσμένη σε μεγάλο βαθμό. Αισθάνομαι ότι και στην προσωπική μου ζωή είμαι χορτασμένη από έρωτες και ότι γενικά είμαι πολύ τυχερή γιατί είχα πολύ ουσιαστικές σχέσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη αποσκευή μου.

Ότι οι σχέσεις που έχω είναι πολλών χρόνων. Δένομαι πάρα πολύ. Σκέψου ότι με τους περισσότερους πρώην συντρόφους μου κάνουμε ακόμη παρέα. Γιατί όταν έχω αγαπήσει έναν άνθρωπο και δεν έχουμε σκοτωθεί για κάτι πολύ σοβαρό, δεν μπορώ μετά να μην καταλάβω και γιατί ήμουν μαζί του και να μην συνεχίσω να τον αγαπάω».

 

Αυτό που δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιληφθείς κοιτάζοντας την Φαίη, που μοιάζει γενετικά κατασκευασμένη να πρωταγωνιστεί σε καμπάνιες μόδας γαλλικών οίκων, περπατώντας ολημερίς κατά μήκος κάποιας γέφυρας του Σηκουάνα, είναι το πόσο κρυφο-αλητάκι είναι. Μια αναρχική ψυχή κλεισμένη σε ένα άερινο μπουκάλι αρώματος.

Μια ακομπλεξάριστη γυναίκα που έχει πάντα την προδιάθεση να δώσει ευκαιρίες, να μείνει και να το παλέψει.

«Δεν φεύγω πάντα εγώ από την σχέση. Άλλωστε όταν φεύγεις, το φευγιό έχει ξεκινήσει ήδη καιρό. Όταν είναι να φύγω, πάντως, το συζητάω με τις φίλες μου και με τον Φάνη (Μουρατίδη), ο οποίος έχει ακούσει και έχει τραβήξει πολλά».

Μια άκρως δυναμική γυναίκα που δεν διστάζει να φύγει προκειμένου να μείνει πιστή στον εαυτό της.

«Ναι, μου έχει συμβεί να με απατήσουν και να το αντιληφθώ. Δεν θέλω να το περιγράψω, είναι πολύ προσωπικά αυτά. Εννοείται πως έφυγα όταν το κατάλαβα. Δεν ήταν μια σοβαρή σχέση για μένα και το περίμενα από αυτόν τον άνθρωπο. Οπότε μου δόθηκε η αφορμή να το τελειώσω».

Η αφοσίωση στον γιο της

Αν και όλα τα παραπάνω, όλα όσα είπαμε ως τώρα, δεν έχουν καμία σημασία. Αυτό που την ορίζει πλέον, εκεί που δίνει το είναι της, είναι στο μεγάλωμα του γιου της.

«Δεν υπήρξα ποτέ από εκείνες τις γυναίκες που έβλεπαν μωράκι και έλεγαν “α,τι γλυκούλι”. Επίσης, μέχρι την πρώτη μου εγκυμοσύνη που δεν πήγε καλά, δεν σκεφτόμουν καν να γίνω μάνα. Με το που έμεινα, ένιωσα ότι είμαι μάνα. Όταν αυτό δεν προχώρησε, ήταν για μένα από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου. Τέτοιο πένθος και τέτοια στεναχώρια δεν είχα ζήσει ποτέ μου. Οπότε μετά, αν και φοβόμουν, ήθελα πολύ ένα παιδί».

Για την ακρίβεια μάνα wannabe YouTuber αφού ο Πάρης -που ακούει trap και παίζει φανατικά RPG με τον θείο του- αυτό είναι που της ζητάει επίμονα.

«Μου δήλωσε κάποια στιγμή ότι θα κάνει κανάλι στο YouYube αλλά “να μην ανησυχώ γιατί δεν θα φαίνεται το πρόσωπό του, μόνο τα χέρια του”. Και αν μπορώ εγώ με τον μπαμπά του, που είμαστε ηθοποιοί, να “κάνουμε κάτι να τον βοηθήσουμε για να πάρει likes”.

«Γενικά το ψάχνω πάρα πολύ ως μάνα».

Γενικά το ψάχνω πάρα πολύ ως μάνα. Προσπαθώ να βάζω όρια γιατί σαν άνθρωπος είμαι πολύ ανοιχτός. Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο δύσκολο, γιατί είναι ακατάστατο το ωράριό μου, οπότε είναι και του παιδιού έτσι».

Αυτός, ο γιός της, είναι ο λόγος που η Φαίη το σκέφτεται σοβαρά να παίξει σε παιδική παράσταση. Έτσι, για να ανέβει στα μάτια του.

«Θέλω πολύ να παίξω σε παιδικά, μόνο και μόνο για να με δει. Ενώ πριν δεν ήθελα καθόλου. Ζηλεύω το γεγονός ότι, αντίστοιχα, τον πατέρα του τον έχει δει σε τέτοια έργα. Αν και εμένα έχει προλάβει να με δει στο θέατρο, στις 4 τελευταίες παραστάσεις που έχω παίξει. Δεν είχα babysitting οπότε τον έπαιρνα μαζί μου στο καμαρίνι. Είχαν φρικάρει όλοι γιατί ήταν πολύ άτακτος. Όταν όμως ξεκινούσε η παράσταση, καθόταν Παναγία».

Να ανέβει πιο ψηλά εννοώ, αφού εκείνος ήταν που της έκανε το ωραιότερο κοπλιμέντο ως τώρα.

«Του εξηγούσα ότι είμαι πολύ τυχερή που έχω δουλειά μέσα στην καραντίνα. Οπότε γύρισε και μου είπε “Σε παίρνουν γιατί είσαι πάρα πολύ καλή. Εγώ όταν σε βλέπω να παίζεις, ξεχνάω ότι είσαι η μαμά μου”».

Ενώ, μέσα σε όλα αυτά, χρειάστηκε να του ανακοινώσει και τον χωρισμό των γονιών του. Κάτι που, στα μάτια μου, πρέπει να είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που χρειάστηκε να κάνει. Εκείνη και οποιοδήποτε γονιός.

«Ο χωρισμός μας μαθεύτηκε πολύ καιρό αφού συνέβη. Δεν είχαμε σκοπό να το ανακοινώσουμε. Απλώς κάποια στιγμή, όταν ο ένας ή ο άλλος ήθελε να προχωρήσει τη ζωή του, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να το πούμε για να μην φανεί ότι εκθέτει ο ένας τον άλλο.

Ο Πάρης ήταν πολύ μικρός τότε. Του είπαμε ότι “δεν είμαστε μαζί, αλλά σε αγαπάμε’” Στη συνέχεια πήγα και σε μια παιδοψυχολόγο γιατί ήθελα να ξέρω μήπως δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά. Η αλήθεια είναι ότι το έχει πάρει καλά. Απλώς μερικές φορές απορεί και μας λέει “πως και δεν είστε ζευγάρι αφού, σε αντίθεση με άλλους γονείς συμμαθητών μου, είστε τόσο καλά μαζί;”».

Αναζητώντας έναν Superman

Λογικό το βρίσκω το ερώτημά του γιατί όντως οι δυο τους φαίνονται να τα πηγαίνουν εξαιρετικά.  Μια αλληλοεκτίμηση που είναι έκδηλη από πολλά μικρά και πολλά μεγάλα πράγματα.

«Δεν έγινε κάτι τραγικό. Μας τελείωσε, απλώς, η ερωτική αγάπη. Ήθελα να είναι ο Κωνσταντίνος ο πατέρας του παιδιού μου. Εδώ και όταν χωρίσαμε του έλεγα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, “μήπως να κάνουμε ακόμη ένα παιδί μαζί;”».

Αυτό που σκέφτομαι, και της το λέω, είναι ότι πρέπει κάποιος να είναι πραγματικά Superman για να την πείσει να κάνει σχέση αυτή τη στιγμή, όταν δηλαδή όλο της το focus είναι στο παιδί.

«Παρότι έχω κάνει αρκετές μακροχρόνιες σχέσεις, η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να είμαι μόνη μου. Το απολαμβάνω. Είμαι υπέρ της συντροφικότητας, αλλά δεν μου είναι ζητούμενο. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι ανοιχτή σε μια σχέση, αλλά δεν θεωρώ ότι είμαι και κλειστή».

Με τον Πάρη, πάντως, να το παίζει προξενήτρα. Και μπράβο του.

«Μου λέει ο γιός μου “μαμά δεν θα ξαναπαντρευτείς; Δεν θέλω να μείνεις μόνη σου”. Μέχρι που μου έχει υποδείξει κάποιους ηθοποιούς που τους συμπαθεί και θα ήθελε να κάνω σχέση μαζί τους. Μου κάνει κανονικά προξενιό. Kαι κόβει κίνηση σε όποιον με πλησιάσει».

«Με είχαν πάρει για το Survivor την χρονιά, θυμάμαι, που πήγε ο Ντάνος».

Συνήθως, στο σημείο αυτό σε μια συνέντευξη, πετάω ένα μάτσο ασύνδετες ερωτήσεις προκειμένου να «μπερδέψω» αυτή που έχω απέναντί μου και να τσιμπήσω τις ιστορίες που θέλω. Με τη Φαίη γνωρίζω ότι αυτό είναι αδύνατο. Είναι πολύ έξυπνη για να πέσει σε τέτοια παγίδα. Οπότε απλώς της το λέω. Γνωρίζοντας ότι εκείνο που εκτιμάει περισσότερο από όλα είναι η ειλικρίνεια.

«Έχω πραγματικά μεγάλο θέμα με αυτό. Δεν μου αρέσει στις προσωπικές μου σχέσεις να αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια και ότι δεν είναι καθαρά τα πράγματα».

Το επόμενο ραντεβού μας με την Φαίη θα είναι θεατρικό, από την άνοιξη και μετά. Ενώ υπάρχει περίπτωση να την δούμε ως ιέρεια των Βίκινγκς σε ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή. Εκτός και αν βρεθεί πάλι κάποιος, όπως συνέβη πριν από χρόνια, που θα την πάρει τηλέφωνο για να την πείσει να μπει στο Survivor.

«Με είχαν πάρει για το Survivor την χρονιά, θυμάμαι, που πήγε ο Ντάνος. Στην αρχή νόμιζα ότι μου έκανε φάρσα ο Φάνης (Μουρατίδης), όπως συνηθίζουμε. Μου έχουν κάνει επίσης πρόταση για reality, talent shows και διάφορα τέτοια. Κάθε φορά λέω ευγενικά όχι, αφού πρώτα ρωτάω “πως με σκεφτήκατε;”».

Η σωστή ερώτηση, Φαίη μου, δεν είναι αυτή. Αλλά πως είναι δυνατόν κάποιος να σταματήσει να σε σκέφτεται.