PHILIPPE BUISSIN / EUROPEAN PARLIAMENT / EUROKINISSI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κώστα Παπαδάκη, για ποιο λόγο να ψηφίσει κάποιος το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές;

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, μιλάει στο OneMan λίγο πριν τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Λίγες μέρες έμειναν. Στις 9 Ιουνίου, τα δημοτικά σχολεία θα γεμίσουν από ενήλικες -και άτομα έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Mε έναν καφέ στο ένα χέρι και την ταυτότητά τους στο άλλο, θα σχηματίσουν μια ουρά με σκοπό να φτάσουν στο παραβάν, να σταυρώσουν τις επιλογές τους, να ρίξουν τον λευκό φάκελο στην εσοχή της κάλπης και να στείλουν τους 21 βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2029.

Μέχρι τότε, όμως, οι περισσότεροι από τους υποψήφιους καλούνται να μοιραστούν το όραμά τους -όπως και της παράταξης στην οποία ανήκουν- μέσω πληρωμένων διαφημίσεων στα social media, με πολλές αναρτήσεις, φυλλάδια και τηλεοπτικές ή τηλεφωνικές συζητήσεις με δημοσιογράφους. Οι συνεντεύξεις που δίνονται -ειδικά το τελευταίο διάστημα- είναι πολλές, πράγμα απόλυτα λογικό. Βρισκόμαστε στη γνωστή «τελική ευθεία», δε γίνεται διαφορετικά.

Η κουβέντα μας με τον Κώστα Παπαδάκη, ωστόσο, ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 2014 (είναι εκ νέου υποψήφιος), έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μία ιδιαίτερα φορτωμένη από υποχρεώσεις μέρα λόγω των πολλών ψηφισμάτων. Η τελευταία Ολομέλεια, άλλωστε, χαρακτηρίστηκε ιστορική τόσο για την πλούσια ατζέντα της όσο και για τον αριθμό των δημοσιογράφων (700+) που βρέθηκαν στο Στρασβούργο για να την καλύψουν.

Ανάμεσα στους πολλούς επαγγελματίες μεταφορείς της είδησης που έψαχναν απεγνωσμένα πρίζες ώστε να φορτίσουν κινητά και λάπτοπ, βρεθήκαμε κι εμείς, κάνοντας μια σύντομη, αλλά ουσιαστική συζήτηση με τον Κώστα Παπαδάκη για τις θέσεις του κόμματος, για το ποιοι είναι οι λόγοι που θα κάνουν κάποιον να ψηφίσει το ΚΚΕ, αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Όλα αυτά στο κέντρο της, στο Στρασβούργο, εκεί όπου διαφυλάσσεται εντός του Ευρωκοινοβουλίου η ιδέα της «ενωμένης Ευρώπης» σαν μικροσκοπική φλόγα που απειλείται από τον έντονο αέρα.

Το αν φουντώσει αυτή η φλόγα, θα φανεί στις 9 Ιουνίου, όταν θα κριθεί και το μέλλον 450 εκατομμυρίων κατοίκων.

Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι κατά την άποψή σας τα σημαντικότερα που ψηφίστηκαν στην Oλομέλεια, αλλά και για τις θέσεις του κόμματος.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την ολομέλεια ψηφίστηκαν δεκάδες εκθέσεις και έχει σημασία ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωβουλή έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Έχει σημασία να σταθούμε στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που ψηφίστηκε και ουσιαστικά ρίχνει στάχτη στα μάτια των αγροτών σε όλη την ΕΕ. Γιατί δεν έρχεται να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που εκφράζονται και εκφράστηκαν στις πρόσφατες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αντίθετα προσπαθεί να φέρει έναν προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Στεκόμαστε στο ζήτημα της ΚΑΠ γιατί από το 2020 την ίδια ώρα που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση υπερψήφιζαν την ΚΑΠ ενώ τώρα παριστάνουν ότι δίνουν μάχες σε επίπεδο ΕΕ για τους αγρότες που πλήττονται, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τους βιοπαλαιστές αγρότες ότι αυτή θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα τους αφού η ΚΑΠ πριμοδοτεί τους αγροτοβιομήχανους.

Να γιατί έχει συμφέρον στις ευρωεκλογές ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ που συγκρούεται με την ΕΕ και την ξεσκεπάζει με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα ενώ οι υπόλοιποι κρύβουν ή ωραιοποιούν τις αντιλαϊκές αποφάσεις της.

Ήταν μια ιστορική Oλομέλεια καθώς κλείνει ένας μεγάλος κύκλος. Τελικά, αλλάζουν μόνο τα πρόσωπα ή και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η πραγματικότητα είναι ότι η στάση της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, αλλά μόνο ολοένα πιο εχθρική απέναντι στον λαό με βάση την ίδια την αποστολή της ως Ένωση των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ σταθερά πραγματοποιούσε τις περισσότερες ομιλίες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές του κατέθεσαν εκατοντάδες ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάδειξε τις αιτίες για το έγκλημα στα Τέμπη και το Μάτι, δηλαδή την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που βλέπει ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τι σας έμεινε από τα τελευταία χρόνια και ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ στάθηκε στο ευρωκοινοβούλιο ως η φωνή των απεργών και των αιτημάτων τους στην Cosco, τη ΛΑΡΚΟ, την Efood κ.α. Αντιτάχθηκε στα ψηφίσματα – πολεμικά τελεσίγραφα που προωθούσαν εξοπλισμούς, πυρομαχικά, βάσεις και χρηματοδότηση ως εμπλοκή της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μόνο το ΚΚΕ και η Ευρωκοινοβουλευτική μας Ομάδα κατήγγειλε τα ψηφίσματα – ξέπλυμα του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, που σφαγιάζει και επιβάλει γενοκτονία στην Παλαιστίνη.

Για ποιο λόγο να ψηφίσει κάποιος το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και γιατί είναι σημαντικό να πάει στην κάλπη;

Η ψήφος στο ΚΚΕ και η ενίσχυση των ποσοστών του θα στείλει ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Το ΚΚΕ δεν έχει καμία εξάρτηση από επιχειρηματικά συμφέροντα, λόμπι και την ΕΕ, στο ψήφισμα που τα υμνολογούσε μόνο οι 2 ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το καταψήφισαν. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια αποκάλυπτε τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της ΕΕ, ενημέρωνε έγκαιρα τους εργαζόμενους και τη νεολαία για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν και προετοίμαζε τη λαϊκή πάλη ώστε να αντικρουστούν τα αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή αντεπίθεση.

Όλος αυτός ο κόσμος που με βάση και τις δημοσκοπήσεις ακόμα και της ίδιας της ΕΕ η πλειοψηφία του διαφωνεί με την ΕΕ, ή δεν της έχει εμπιστοσύνη, ή έχει προβληματισμούς και ερωτήματα για τις τεράστιες ευθύνες της για τη δραματική επιδείνωση της ζωής του μπορεί να εκφραστεί, να συναντηθεί και να ικανοποιηθεί μέσα από τη στάση του ΚΚΕ.

Θεωρείτε δεδομένη την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Η ακροδεξιά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παρέκκλιση από τις λεγόμενες «αξίες» της ΕΕ. Αντίθετα υπάρχει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβέρνησης Μελόνι στην Ιταλία που τηρεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι οι καλύτεροι υπηρέτες της ευρωενωσιακής πολιτικής παρά τα κούφια λόγια ενάντια στην ΕΕ.

Σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις Ορμπάν και Μελόνι ψηφίστηκε το πρόσφατο απάνθρωπο «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» που προδιαγράφει εξορία προσφύγων αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες όπως Τυνησία, Αλβανία ή Ρουάντα. Είναι ενδεικτική η στάση του ευρωβουλευτή του Κυριάκου Βελόπουλου που έχει στηρίξει βασικούς κανονισμούς της ΕΕ για την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» που οδηγεί στην ακρίβεια, τους εξοπλισμούς υπέρ του Zelensky και της γενοκτονίας του Ισραήλ, αλλά και την ΚΑΠ.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την περιορίσουμε;

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν σημαντική πείρα από τις λεγόμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία που έσπειραν απογοήτευση στο λαϊκό κίνημα και η πολιτική τους ενίσχυσε ακροδεξιά κόμματα αφού ακολούθησαν την ίδια πολιτική με τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή εντός του αντιλαϊκού πλαισίου της ΕΕ. Και μην ξεχνάμε επίσης ότι η ΕΕ έχει ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό και διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς και το φασισμό.

Απέναντι λοιπόν στην ακροδεξιά η μόνη σίγουρη λύση για τους ανθρώπους που προβληματίζονται με την άνοδο της είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι πολεμά κάθε φασιστική και ρατσιστική φωνή που θέλει να σηκώσει κεφάλι, αλλά κυρίως πολέμα το σύστημα που γεννά αυτές τις αντιλήψεις.