Κωνσταντίνος Μπαντούνας
EXPLAINED

Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα

Για πρώτη φορά, αποφασίστηκε από την ολομέλεια να πραγματοποιηθεί ψήφισμα για -τι άλλο;- την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

H Ελλάδα βρίσκεται -ξανά- στο επίκεντρο για όλους τους λάθος λόγους και οι λόγοι, είναι συγκεκριμένοι. Πριν περάσουμε σε αυτούς, όμως, θα σταθούμε στα λόγια του Jeroen Lenaers, του Ολλανδού Ευρωβουλευτή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία σε κάθε της βήμα ώστε να καταλάβουμε καλύτερα πώς έχει η κατάσταση στο Ευρωκοινοβούλιο και πώς βλέπουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη, τη σταδιακή μας απομάκρυνση από αυτό που ονομάζουμε «κράτος δικαίου».

«Μιλώ εξ ονόματος του ΕΛΚ και προφανώς η κυβέρνηση της Ελλάδας ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια», είπε ο Lenaers «αλλά δε θα πω ότι όλα είναι τέλεια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως σε άλλα κράτη μέλη». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήταν ήπια, συγκριτικά πάντα με τις όσες ακολούθησαν, όπως του Cyrus Engerer, εκπροσώπου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που μίλησε για «συστηματική καταστρατήγηση του κράτους δικαίου» στην Ελλάδα.

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η απόδειξη ότι η Ευρώπη ανησυχεί για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας την ώρα που, η Νέα Δημοκρατία, δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα λόγω των πρόσφατων εκλογών. Γιατί, όμως, το κράτος δικαίου απασχολεί τόσο τα υπόλοιπα κράτη μέλη;

Η Ελλάδα στο «σκαμνί» για:

-Το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς, στα μάτια των περισσότερων ευρωβουλευτών, έχει γίνει προσπάθεια συγκάλυψης.

-Την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

-Την καθυστέρηση στη διερεύνηση των ευθυνών των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη.

-Τις αλλεπάλληλες και εξοντωτικές αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων, ενίοτε και από ανθρώπους που είναι στο επίκεντρο των προβλημάτων ή δημιουργούν το πρόβλημα σε ένα κράτος δικαίου.

-Το ναυάγιο της Πύλου.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της Sophie in’t Veld (πιο αναλυτικά στη συνέχεια) η οποία μίλησε εκ μέρους του Renew Europe. Όπως είπε, «φιμώνονται ανεξάρτητες αρχές και φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Το κρατάμε αυτό.

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν είναι πολλές και αυτό γιατί, αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, η Ιστορία έχει δείξει πως κρατιούνται οι ισορροπίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, εφόσον έχει ξεκινήσει μια πρώτη σοβαρή κουβέντα (από τις πολλές κατά το παρελθόν) για τη μη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου (στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Ουγγαρία), είναι απόλυτα λογικό να προκύπτει ανησυχία.

Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, έχει χειριστεί την κατάσταση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο καθώς επιμένει να «πατάει» πάνω στις πρόσφατες εκλογές, με το σκεπτικό πως, εφόσον έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούν στην ΕΕ ότι υπάρχει σοβαρά ζητήματα προς επίλυση στο εσωτερικό της χώρα μας. Τα ζητήματα αυτά, βέβαια, όπως οι παρεμβάσεις σε σημαντικές υποθέσεις ή η μη ελευθερία του Τύπου, δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία, απασχολούν έντονα το Ευρωκοινοβούλιο.

Sophie in’t Veld vs Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Το highlight από τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι ένα: Η αντίδραση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στα λόγια της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA, Sophie in’t Veld. Η δεύτερη, επέμεινε πως η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρας μας επιδεινώνεται ενώ στη συνέχεια, μίλησε στα ελληνικά, απευθυνόμενη στη χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ, όπως και στους συγγενής όσων έχασαν τη ζωή τους σε Τέμπη και Πύλο. Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να έρθει δικαιοσύνη» και πως «η ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς που κάνουν σοβαρές προσπάθειες εντοπισμού της διαφθοράς».

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αντιθέτως, στην τοποθέτησή της, υποστήριξε πως όλη αυτή η συζήτηση, γίνεται διότι «κάποιοι εμμονικά επιμένουν να δυσφημούν την Ελλάδα για προσωπικό όφελος», μιλώντας για «πολιτική σκοπιμότητα» ενόψει των ευρωεκλογών.

«Κάθε φορά που συζητάμε για το κράτος δικαίου απορρίπτετε κάθε επίκριση και κατηγορείτε όσους εγείρουν αμφιβολίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ότι έχουν κομματικά και προεκλογικά κίνητρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;», ήταν η ερώτηση που έθεσε αμέσως η Sophie in’t Veld.

Και φτάνουμε στον μορφασμό, τον υπέροχο αυτό μορφασμό. Η ερώτηση προκάλεσε την έκρηξη της κυρίας Ασημακοπούλου η οποία απάντησε στην Ολλανδή ευρωβουλευτή λέγοντας: «Θα επιλέξω να αγνοήσω τον προσβλητικό σας τόνο. Ναι, ξέρω πολιτικούς που υπερασπίζονται ιδέες και βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε φορά που κοιτώ τον καθρέπτη. Και υπερασπίζομαι την αλήθεια και τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως επίσης και τη χώρα μου αλλά και τη φήμη της. Σε αυτή την αίθουσα υπάρχει μια μειοψηφία ανθρώπων που προωθούν τη δική τους ατζέντα, οι οποίοι μιλούν για τη χώρα μου σαν να μην είναι Δημοκρατία αλλά απολυταρχικό καθεστώς και αυτό απλά δεν είναι αλήθεια».

Οι προηγούμενες συζητήσεις και το ψήφισμα του Φεβρουαρίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα μας έχει τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, τον προηγούμενο Μάρτιο, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, εξέτασε τις καταγγελίες.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά της χθεσινής συζήτησης με τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά, αποφασίστηκε από την ολομέλεια να πραγματοποιηθεί ψήφισμα για -τι άλλο;- την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα στις αρχές του Φεβρουαρίου.