Oneman.gr Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χαθήκαμε στον κόσμο των ψευδαισθήσεων του μάγου Sankara

Ο πιο γνωστός Έλληνας μάγος μάς άνοιξε την πόρτα της κρυψώνας του και μάς μίλησε για ταχυδακτυλουργικά κόλπα, μεταφυσική, θεούς και δαίμονες.

 

 

Η μαγεία πάντα εξίταρε τον κοινό ανθρώπινο νου. Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Ο όρος προέρχεται από το αρχαίο περσικό magu, μια λέξη που χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει ένα είδος θρησκευτικού λειτουργού. Βέβαια, στα επόμενα χρόνια η συγκεκριμένη λέξη πήρε μια αρνητική χροιά, κυρίως στο ελληνικό λεξιλόγιο, καθώς συνδέθηκε με θρησκευτικά τελετουργικά, που θεωρούνταν δόλια και απατηλά, μη συμβατικά, και επικίνδυνα. Κατά τον Μεσαίωνα, όμως, οι Χριστιανοί συγγραφείς κατηγοριοποίησαν μια σειρά διαφορετικών πρακτικών – όπως ξόρκια, μάγια, απαγγελίες ξορκιών, μαντεία, νεκρομαντεία, και αστρολογία – κάτω από τη ονομασία μαγεία.

Οι «μάγοι» της σύγχρονης εποχής, του σήμερα, είναι οι ταχυδακτυλουργοί, οι Illusionists, για να χρησιμοποιήσουμε και τον διεθνή όρο. Οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν ως στόχο να «εξαπατήσουν» με τα κόλπα τους το μυαλό μας και να μας βάλουν για τα καλά στον κόσμο των ψευδαισθήσεων. Εκεί που το πραγματικό συναντά το φανταστικό. Εκεί που η μαγεία μοιάζει τόσο αληθινή.

«Το Sankara είναι το όνομα ενός αρχαίου Ινδού φιλόσοφου, που έζησε τον 7ο-8ο αιώνα π.Χ.».

Αν έχεις ζήσει τη δεκαετία των ‘00s, δε γίνεται να μη θυμάσαι τον πιο γνωστό μάγο της χώρας, ο οποίος βρισκόταν σχεδόν παντού. Από τηλεοπτικά στούντιο, μέχρι μεγάλες μουσικές σκηνές και stages σε όλη τη χώρα. Ο μάγος Sankara μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι εκείνη την εποχή, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να θαυμάσουν το μαγικό του ταλέντο.

Ωστόσο, ακόμη και οι μάγοι πρέπει να εξελίσσονται και να εναρμονίζονται με τις συνθήκες κάθε εποχής. Έτσι, λοιπόν, σήμερα ο Sankara έχει αποφασίσει να βάλει την τέχνη της ψευδαίσθησης σε πλατφόρμες, όπως το YouΤube και το TikTok, όπου παραδίδει δωρεάν μαθήματα μαγείας και συστήνεται με τον δικό του τρόπο και σε μια νέα γενιά, η οποία πιθανότατα να μην τον γνώριζε.

Τα πρόσφατα videos στους λογαριασμούς του Sankara στα social media μας έκαναν να τον αναζητήσουμε κι εκείνος με μεγάλη χαρά μάς υποδέχθηκε στη μαγική κρυψώνα του, όπου κρύβει όλα μικρά και μεγάλα εργαλεία του, που χρησιμοποιεί κατά καιρούς στα σόου του. Στις περίπου τρεις ώρες που περάσαμε μαζί, μιλήσαμε για ταχυδακτυλουργικά κόλπα, μεταφυσική, θεούς και δαίμονες. Παρά τις έντονες προσπάθειές μας, όμως, δεν μας αποκάλυψε κάποια κρυφά μυστικά του επαγγέλματος. Ίσως, να υπάρχει λόγος που δεν τα γνωρίζουμε όλα τελικά.

«Είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος με το επάγγελμά μας».

Η πρώτη επαφή με τη μαγεία

Γεννήθηκα στην Κρήτη, αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα. Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στον Πειραιά και στις γύρω γειτονιές. Το ενδιαφέρον για την ταχυδακτυλουργία ήρθε πολύ αργότερα στη ζωή μου. Πρώτα άρχισε να με απασχολεί η γιόγκα και η μεταφυσική, δηλαδή το τι υπάρχει πέρα από αυτό που βλέπει το μάτι. Εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο σε αυτόν τον χώρο, γνώρισα  το Magic Show και κάποια στιγμή το ένα συνδυάστηκε με το άλλο.

Η γιόγκα υπήρχε στην Ελλάδα και τότε, απλά δεν ήταν τόσο διαδεδομένη. Στο εξωτερικό δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία. Είναι ένα ανεπτυγμένο φιλοσοφικό σύστημα, στο οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η έννοια της εναρμόνισης του μυαλού. Εδώ είναι ίσως λίγο παρεξηγημένη από κάποιους, αλλά έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια.

Διάβασα πάρα πολλά βιβλία και ψάχτηκα πολύ μόνος μου για χρόνια. Με εξίταρε όλη αυτή η φιλοσοφία. Επίσης, να ξέρεις ότι οι Ινδοί είναι μακρινά μας ξαδέρφια. Εξ ου και η Ινδία, η Γη του Δία. Δεν έχω πάει, αλλά είναι μέσα στα επόμενα σχέδιά μου για το μέλλον. Ένα ταξίδι σε Ινδία και Θιβέτ.

Το Sankara το διάλεξα σχεδόν αμέσως. Είναι το όνομα ενός αρχαίου Ινδού φιλόσοφου, που έζησε τον 7ο-8ο αιώνα π.Χ.. Είναι εύηχο, έχει μέσα τρία άλφα και μου καρφώθηκε στο μυαλό από την πρώτη στιγμή. Πρώτη φορά το συνάντησα όταν ασχολήθηκα με τα βιβλία της γιόγκα.

Ο όρος που θα χρησιμοποιούσα για να περιγράψω το επάγγελμά μου είναι το illusionist. Αυτός δηλαδή που ασχολείται με την ψευδαίσθηση, το θέαμα και την ψυχαγωγία μέσα από ένα Magic Show.

Όταν ξεκινούσα τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά σε σχέση με σήμερα. Υπήρχαν κάποιες μικρές σχολές μαγικών και κάποιοι άνθρωποι που ασχολούνταν, αλλά δε με κάλυπταν. Έτσι, αποφάσισα να φύγω για την Αμερική και το Λος Άντζελες, όπου παρακολούθησα μερικά shows και έκανα κάποια σεμινάρια. Εμπνεύστηκα και μετά γύρισα πίσω και έφερα μαζί μου όλη αυτή τη γνώση, που πήρα στην Αμερική.

Στην αρχή αναγκαστικά το έκανα παράλληλα με μια άλλη δουλειά, για να μπορέσω να επιβιώσω οικονομικά. Για να καταφέρεις να ζεις μέσα από αυτό, πρέπει να το εξελίξεις, να κάνεις συνεχώς πράγματα, να ψαχτείς. Μη μείνεις μόνο στα σόου, γιατί μετά πολύ απλά δεν είσαι κάτι άλλο από έναν μάγο παιδικών πάρτι.

Η εξαφάνιση του Νότη και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις

«Δεν είχα εξαφανίσει ένα απλό κέρμα μέχρι τότε και ξαφνικά βρέθηκα να εξαφανίζω τον Νότη».

Ρίχτηκα αμέσως στα βαθιά. Το πρώτο μεγάλο νούμερο που έκανα ήταν όταν εξαφάνισα τον Νότη Σφακιανάκη από τη σκηνή του Έναστρον. Δεν είχα εξαφανίσει ένα απλό κέρμα μέχρι τότε και ξαφνικά βρέθηκα να εξαφανίζω τον Νότη.

Έτυχε να γνωρίζω τον Τριαντάφυλλο, ο οποίος ασχολούταν με εκδηλώσεις εκείνη την περίοδο. Είχαμε συνεργαστεί και στη συνέχεια με σύστησε στον χορογράφο του Σφακιανάκη κι αυτός με τη σειρά του στον τραγουδιστή. Του εξήγησα τι μπορούσα να κάνω, αλλά στην αρχή δεν το πήρε με καλό μάτι ο Νότης. Εκείνη την εποχή είχε χάσει τον αδερφό του και δεν ήθελε να ασχοληθεί με τέτοια πράγματα. Λίγο καιρό αργότερα, όμως, με πήρε τηλέφωνο, με είδε και τελικά συνεργαστήκαμε.

Ήταν πρωτόγνωρο όλο αυτό για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν ήξερα πώς θα το πάρει το κοινό. Θα το καταλάβαιναν; Θα τους άρεσε; Τελικά όλα πήγαν καλά και συνεργαστήκαμε για δύο χρονιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά αυτό που έκανα ήταν να εξαφανίζω τον Σφακιανάκη μετά το πρώτο του πρόγραμμα, με μια οπτική ψευδαίσθηση που είχαμε στήσει στη σκηνή. Κάτι το οποίο ήταν πάρα πολύ δύσκολο με τόσο κόσμο από κάτω.

Εκεί γνώρισα τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Είχε έρθει ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη, μας είδε και του άρεσε το πρόγραμμα. Αλλάξαμε τηλέφωνα και λίγο μετά βρέθηκα και στο Πολύ την Κυριακή. Ήταν ωραίο γιατί ήταν κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Δεν είχε ξαναμπεί ποτέ μάγος σε νυχτερινό μαγαζί να κάνει σόου.

Δε θα ξεχάσω ποτέ το «Θαμμένος Ζωντανός». Είχαμε όλοι πάρα πολύ άγχος και πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο, γιατί αν γινόταν το παραμικρό λάθος, όλοι θα θυμούνταν αυτό. Μιλάμε για ένα πάρα πολύ απαιτητικό και επικίνδυνο τρικ, για το οποίο αναγκάστηκα να πω και ψέματα στην παραγωγή, προκειμένου να με αφήσουν να το κάνω ζωντανά στην τηλεόραση. Θα μπορούσαν δεκάδες πράγματα να πάνε λάθος. Από το να χάσω τις αισθήσεις μου, μέχρι να γίνει μια κατεδάφιση εδάφους. Ευτυχώς, όλα πήγαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει.

Τραυματισμοί και περίεργα σκηνικά

Σε ένα σόου στη Μεσσήνη καρφώθηκα με ένα μαχαίρι. Ήταν σε μια παραλλαγή της ρώσικης ρουλέτας που έκανα και μπροστά μου είχα τέσσερα ποτήρια, με το ένα από αυτά να κρύβει ένα όρθιο μαχαίρι. Έπρεπε να χτυπήσω τα άδεια, αποφεύγοντας το μαχαίρι, αλλά έκανα ένα λάθος στο δεύτερο χτύπημα και τρύπησα το χέρι μου. Μου έχει μείνει αυτό. Χρειάστηκε να κάνω και ράμματα μετά. 

Έχω δει διάφορα περίεργα σκηνικά σε ταξίδια μου ανά την Ελλάδα. Θυμάμαι το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχα κάποτε στην Πτολεμαΐδα. Είχαν κατεβάσει αφίσες μου οι κάτοικοι και τις έκαιγαν. Μου είχε πει μάλιστα ο αντιδήμαρχος να μην πάω, γιατί η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει. Είχαν τότε έναν σκληροπυρηνικό αρχιεπίσκοπο που τους ξεσήκωνε.

Υπήρχαν κατά καιρούς ενοχλήσεις από την εκκλησία, αλλά μέσω της δημοτικής αρχής λύνονταν. Θεωρούσαν ότι εφόσον είσαι μάγος, είσαι και σατανιστής. Στην Κάλυμνο πάλι είχε τύχει σε σόου μου στις δέκα η ώρα το βράδυ, ο παπάς να χτυπάει συνεχώς την καμπάνα για να μας τη σπάσει. Έχουν ζωγραφίσει επίσης και πάνω στις αφίσες μου διάφορα. Αλλά πιο σπάνια.

Πιστεύω στον Θεό. Εννοείται. Όπως έλεγε και ο δάσκαλός μου στη γιόγκα, «πιστεύεις, δεν πιστεύεις υπάρχει». Απλά ό,τι υπάρχει, είναι υπό της αρχής και ο Θεός είναι πάνω από την αρχή. Άρα στην ουσία δεν υπάρχει, επειδή είναι η ίδια η αρχή. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Θεός είναι ένας για όλους, απλά επειδή έτυχε να γεννηθούμε εδώ είμαστε Χριστιανοί. Είναι σεβαστός και δεν είναι αποκλειστικότητα μίας και μόνο θρησκείας.

Οι απαιτήσεις του επαγγέλματος

«Έχω δει διάφορα περίεργα σκηνικά σε ταξίδια μου ανά την Ελλάδα».

Είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος με το επάγγελμά μας. Είναι μια τέχνη μυστικοπάθειας, η οποία μεταβιβάζεται λίγο περίεργα. Μπορεί να ξεκινήσει φυσικά μαθαίνοντας κάποια πιο απλά κόλπα μέσω Youtube, ωστόσο, αν θέλει να το εξελίξει και να εμβαθύνει, τότε πρέπει να φύγει στο εξωτερικό. Να ταξιδέψει, να δει σόου, να κάνει σεμινάρια. Πρέπει να επενδύσει χρόνο, χρήμα και να έχει υπομονή.

Το υποκριτικό ταλέντο είναι απαραίτητο. Κάποτε είχε πει κάποιος πως «ο μάγος είναι ο ηθοποιός, που παίζει τον ρόλο του μάγου». Είσαι performer, αλλά ο στόχος σου είναι να πουλήσεις και ένα κόλπο στο κοινό. Αυτό είναι κάτι που δεν μαθαίνεται. Χρειάζεται να είσαι καλός στην επικοινωνία, να έχεις στιλ, αλλά και καλή τεχνική.

Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στον χώρο. Δεν ξέρω το γιατί και δεν μπορώ να το εξηγήσω. Έχω δει ορισμένες σε σόου στο Λας Βέγκας, αλλά αποτελούν τη μειοψηφία. Ίσως, στο μέλλον δούμε ακόμη περισσότερες.

Εμπνέομαι για ένα νέο νούμερο βλέποντας τι υπάρχει και τι κάνει επιτυχία στο εξωτερικό. Λαμβάνω φυσικά υπόψη και το κοινό που θα το παρουσιάσω. Δεν είναι σε όλα τα μέρη το ίδιο έτοιμοι για κάποιο τρικ.

Η εποχή είναι πολύ απαιτητική. Ο κόσμος πιστεύει ότι τα έχει δει όλα και ζητάει συνεχώς πιο ιδιαίτερα και μοναδικά πράγματα. Δε θα συγκινηθεί πλέον βλέποντας ένα κουνέλι να βγαίνει από ένα καπέλο ή ένα περιστέρι από ένα μαντήλι. Ακόμη κι αν αυτά τα τρικ αποτελούν την παράδοση της μαγείας. Όσο πιο επικίνδυνο επίσης είναι κάτι, τόσο περισσότερο αρέσει.

Πολλά από τα νέα κόλπα που σκέφτομαι τα παρουσιάζω πρώτα στο σπίτι. Στη γυναίκα και την κόρη μου. Περνάμε φανταστικά, αλλά όπως καταλαβαίνεις επικρατεί ένα χάος.

Για να γίνουν όλα αυτά τα νούμερα χρειάζεσαι καλή φυσική κατάσταση. Παλιά ήμουν αθλητής στίβου, έκανα άλμα εις ύψος, οπότε πάντα το είχα με τη γυμναστική. Έκανα προπονήσεις με τη Βούλα Πατουλίδου και τον Λάμπρο Παπακώστα κάποτε. Είχα δώσει και εξετάσεις για τη γυμναστική ακαδημία, αλλά δυστυχώς δεν μπήκα. Είχα κοπεί στη σφαίρα, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα ήμουν αρκετά καλός.

Η μαγεία στα social media

«Όταν δεν προσβάλεις ή δεν προδίδεις μεγάλα επαγγελματικά μυστικά, φυσικά και επιτρέπεται να μάθεις κάτι σε κάποιον».

Πιστεύω ότι υπάρχει μαγεία. Με τη δική της μορφή και διαφορετική για τον καθένα, αλλά υπάρχει. Ίσως σε κάποια άλλη, πιο αγνή εποχή να ήταν πιο εμφανής. Σήμερα υπάρχει η μαγεία της τεχνολογίας.

Ο Uri Geller όταν κάναμε το σόου ο Διάδοχος του Uri Geller στον ANT1, μάς είχε πει πως «θα σας κατακρίνουν, όπως κάνουν και με τον Criss Angel ή τον David Copperfield. Εκμεταλλευτείτε το όσο μπορείτε».

Σκέφτηκα κατά καιρούς να κάνω μια μεγάλη εξαφάνιση όπως έκανε ο Copperfield, αλλά ίσως να μην το κυνήγησα όσο θα έπρεπε. Αυτή τη στιγμή, όμως, νιώθω την ανάγκη να επιστρέψω δυνατά. Να το εξελίξω και να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να κάνουμε ξανά μεγάλα σόου μόλις το επιτρέψουν και οι συνθήκες. Για ένα διάστημα έμεινα μακριά από την τηλεόραση, γιατί σταμάτησαν και κάποια μεγάλα projects κατά την περίοδο της κρίσης. Οι παραστάσεις, συνεχίστηκαν. Γύρισα ολόκληρη την Ελλάδα πολλές φορές, ήμουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, ενώ λίγο πριν μας αλλάξει τα σχέδια ο κορονοϊός είχα συμφωνήσει να βρίσκομαι στην Ακτή Πειραιώς.

«Πιστεύω στον Θεό. Εννοείται. Όπως έλεγε και ο δάσκαλός μου στη γιόγκα, πιστεύεις δεν πιστεύεις υπάρχει».

Η καραντίνα μου έδωσε χρόνο να σκεφτώ και δω λίγο πιο ζεστά τα social media. Πριν λίγους μήνες ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Tik Tok και το κανάλι μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Ξέρεις, νιώθω ότι συστήνομαι και σε μια νέα γενιά με αυτό τον τρόπο, η οποία ίσως να μη με πρόλαβε ή δε με γνώριζε και αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο. Παράλληλα, στο YouΤube έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από εκπαιδευτικά videos, στα οποία μπορεί κάποιος να μάθει μερικά απλά μαγικά τρικ.

Όταν δεν προσβάλεις ή δεν προδίδεις μεγάλα επαγγελματικά μυστικά, φυσικά και επιτρέπεται να μάθεις κάτι σε κάποιον.

Δέχομαι αρκετά σχόλια στα social media. Οι περισσότεροι με ρωτούν πώς γίνεται κάποιο τρικ, άλλοι με θυμούνται από παλιά και μου το αναφέρουν, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που θα κράξουν. Πάντα θα υπάρχουν.

* Ο μάγος Sankara έρχεται την Κυριακή 21 Μαρτίου στις 20.00 για να υποδεχθεί τους λάτρεις των μαγικών και των ψευδαισθήσεων, αλλά και να προσκαλέσει νέους φίλους για να απολαύσουν πρωτότυπα και απίστευτα tricks, κόντρα στους νόμους της φυσικής και της λογικής. Aν θέλεις να παρακολουθήσεις το πιο εντυπωσιακό και μοναδικό ON LINE Μagic Show από τον κορυφαίο του είδους, μπορείς να προμηθευτείς τώρα τα εισιτήριά σου μέσω της πλατφόρμας της VIVA.gr.