© Frederic J. Brown /AFP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Mαθήματα ηγεσίας και mamba mentality από τον Kobe Bryant

Ο Nelson Pena, ο συγγραφέας πίσω από το πολύ πρωτότυπο βιβλίο αυτοβοήθειας με τίτλο Kobe Bryant - Μαθήματα ζωής από έναν θρύλο, ανοίγει τα χαρτιά του και μας αποκαλύπτει τα πιο σημαντικά στοιχεία πίσω από τη φιλοσοφία του αδικοχαμένου Black Mamba.

Δε σταματούσε ποτέ. Οι επιτυχίες δεν ήταν ποτέ αρκετές. Ειλικρινά θυμάται κανείς τον Kobe Bryant να βαριέται έστω και για ένα λεπτό όταν βρισκόταν στο παρκέ; Η περιβόητη Mamba Mentality ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τον θρύλο που έχτισε γύρω από το όνομά του. Μία αφήγηση τόσο δυνατή που όταν ο αδικοχαμένος μπασκετμπολίστας σκοτώθηκε στο ατύχημα με το ελικόπτερο, η ζωή στον πλανήτη Γη σταμάτησε για αρκετές ώρες. Άλλοι έκλαιγαν και άλλοι υπέβαλλαν σιωπηλά τα σέβη τους.

O Kobe Bryant, που θα γινόταν σήμερα 45 χρονών, δεν άφησε πίσω του μόνο μπασκετικές αναμνήσεις αλλά και μία ολόκληρη φιλοσοφία νικητή  – η οποία είχε, φυσικά, και τις ιδιαίτερα σκοτεινές της στιγμές.

Έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα, έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία και βιογραφίες, υπάρχουν ντοκιμαντέρ. Τώρα, όμως, έχουμε στα χέρια μας κάτι τελείως διαφορετικό: το Kobe Bryant – Μαθήματα ζωής από έναν θρύλο (εκδ. Ψυχογιός) είναι ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο αυτοβοήθειας, το οποίο βάζει σε σειρά τα αποφθέγματα, τα λόγια, τα έργα αλλά και τις αρνητικές στιγμές του Black Mamba, με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργήσουν σαν μαθήματα ζωής.

Στη φιλοσοφία του Kobe Bryant

O Νelson Pena, o βραβευμένος συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων με βασικό τομέα ενασχόλησης την ψυχική ενδυνάμωση, μας άνοιξε τα χαρτιά του γύρω από την πρωτότυπη αυτή έκδοση.

Το αγαπημένο σου απόφθεγμα από τον Black Mamba; 

«Ο αγώνας για να φτάσεις κάπου – αυτό είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει το ταξίδι. Είναι οι άσχημες στιγμές που δημιουργούν την ομορφιά. Εκείνες είναι οι στιγμές που εκτιμώ πραγματικά». Πρόκειται για μία φράση που δείχνει πόσο πολύ εκτιμούσε ο Kobe τη διαδικασία για να κατακτήσει το μεγαλείο – όχι απλά και μόνο την ανταμοιβή, αλλά τον καθημερινό μόχθο για να πετύχει τους στόχους του. Την αγκάλιαζε αυτή τη διαδικασία. Αντιλαμβανόταν ότι η ανταμοιβή βρίσκεται στο ίδιο το ταξίδι.

Ποιο ήταν το πιο δυνατό στοιχείο του Kobe Bryant;

Ήταν αμείλικτος. Όπως περιγράφω και στο βιβλίο, είχε τεράστιες φιλοδοξίες τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, και γνώρισε απίστευτες επιτυχίες ακριβώς επειδή δεν έδειχνε κανέναν οίκτο στον εαυτό του. Επί της ουσίας, αυτή η τάση του τον έκανε να οργανώνει τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ενώ παράλληλα ποτέ δεν έχασε τη δίψα για μάθηση σε όλη του τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα: όταν έπιανε έναν στόχο, πίστευε ότι ήταν η ώρα να πατήσει το γκάζι, και όχι το φρένο. Τότε ήταν που έβαζε έναν νέο στόχο για να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά.

Πώς αποφάσισες να γράψεις αυτό το βιβλίο και τι μέθοδο ακολούθησες;

Παρακολουθώ πολύ στενά το NBA εδώ και δεκαετίες ενώ παράλληλα κάνει καριέρα δημιουργώντας περιεχόμενο το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν μία πιο πλούσια και περισσότερο ικανοποιητική ζωή. Ο εκδότης μου δεν αναζητούσε απλά έναν συγγραφέα που θα πει την ιστορία του Kobe, αλλά κάποιου ο οποίος θα μπορούσε να κάνει τους αναγνώστες να διδαχθούν από τα λόγια αλλά και τα έργα του Bryant.

Η ιδέα ήταν ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που θα πατούσε πάνω στις διδαχές του Black Mamba. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μου στον συγκεκριμένο τομέα εκδόσεων αλλά και το ενδιαφέρον που τρέφω για το μπάσκετ, αυτό το project ήταν ιδανικό για μένα. 

Κάπου εδώ, να πω ότι ποτέ δεν ήμουν ποτέ οπαδός των Lakers. (Σε όλη μου τη ζωή υποστηρίζω του Philadelphia 76ers). Έτσι, παρότι πάντα θαύμαζα τον Kobe είχα την ικανότητα να γράψω το βιβλίο από μία αντικειμενική σκοπιά, και όχι ως ορκισμένος οπαδός. Ο βασικός στόχος του βιβλίου ήταν να παρουσιάσει τον Kobe ακριβώς όπως έζησε· με τις επιτυχίες και τα λάθη του, με όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν έναν αναγνώστη να αποκομίσει πολύτιμα μαθήματα για την καριέρα, τη ζωή αλλά και το πώς θα καταφέρνει τους στόχους του. 

Η διαδικασία, λοιπόν, που ακολούθησα ήταν η εξής: διάβασα δεκάδες συνεντεύξεις και βιβλία, είδα εκατοντάδες βίντεο και γενικά έψαξα οτιδήποτε είχε να κάνει με τη ζωή του Kobe. Βούτηξα σε μία θάλασσα με σκοπό να ανασύρω όλα εκείνα τα σημεία-κλειδιά που -κατά τη γνώμη μου- αποτελούν μαθήματα ζωής.

Nelson Pena Nelson Pena, ο συγγραφέας του βιβλίου «Kobe. Μαθήματα ζωής από έναν θρύλο»
Nelson Pena, ο συγγραφέας του βιβλίου «Kobe. Μαθήματα ζωής από έναν θρύλο»

«Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, κανείς δε θα το κάνει για σένα». Είναι αυτό ένα τυπικό δείγμα σκέψης της Mamba Mentality;

Ναι, θα μπορούσα να πω ότι αυτή η φράση είναι τυπικός Kobe και η τέλεια αποτύπωση της Mamba Mentality. Δείχνει την σπίθα που πάντα έκαιγε μέσα, η οποία ήταν και το μεγαλύτερο όπλο του για την επιτυχία. Δεν περίμενε ποτέ τους άλλους να του χαρίσουν κάτι. Αντίθετα, σχεδίαζε και εργαζόταν για να πραγματώσει την επιτυχία που ήθελε για τον εαυτό του. Όπως, λοιπόν, και πολλές άλλες πτυχές του συγκεκριμένου βιβλίου, αυτή είναι μία φράση από την οποία έχουμε πολλά να μάθουμε.

Ταλέντο ή σκληρή δουλειά; Τι ήταν πιο σημαντικό στην περίπτωσή του;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση αποτελεί μία από τις αποκαλύψεις του βιβλίου. Ναι, ο Kobe ήταν ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης του μπάσκετ. Στην πραγματικότητα, όμως, ανάμεσα στην ελίτ του NBA, υπάρχουν δεκάδες αδιανόητα προικισμένοι αθλητές. Το ταλέντο του Bryant δεν ήταν μοναδικό. 

Όπως και πολλοί άλλοι superstars του NBA ήταν προικισμένος με μία σπάνια μπασκετική ικανότητα, χωρίς όμως να είναι ούτε ο πιο γρήγορος ούτε ο πιο αθλητικός μπασκετμπολίστας της λίγκας. Δεν ήταν καν εκείνος που πηδούσε πιο ψηλά. Σίγουρα, μάλιστα, δεν ήταν ποτέ ο πιο δυνατός. Ήταν όμως ένας από τους σπουδαιότερους που έπαιξαν ποτέ το παιχνίδι. Εκείνο που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν η σκληρή δουλειά. Η προσέγγισή του. Το γεγονός ότι δεν έδινε ποτέ κανένα άλλοθι στον εαυτό του. Αυτά ήταν τα στοιχεία που έκαναν τον Kobe να ξεχωρίζει.

Η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα του; Και η χειρότερη;

Πιστεύω ότι η κορυφαία περίοδος στην καριέρα του Kobe ήταν εκείνη που ακολούθησε ύστερα από την αποχώρηση του Shaquille O’Neal από τους Lakers. Οι δυο τους κέρδισαν τρία πρωταθλήματα μαζί, δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν ότι ο Bryant δε θα μπορούσε να κερδίσει μόνος του ένα ακόμη πρωτάθλημα. Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Shaq ήταν ο πραγματικός ηγέτης των Lakers και ο Kobe δεν είχε όσα χρειάζονταν για να ηγηθεί μίας ομάδας στο NBA.

Ύστερα όμως από το παραλίγο πρωτάθλημα του 2008 (σ.σ: το έχασε από τους Celtics), δούλεψε ακόμα πιο σκληρά και κέρδισε τους επόμενους δύο τίτλους – κάτι που ατσάλωσε τη φήμη του ως ένας από τους κορυφαίους NBAers όλων των εποχών. Κάτι ακόμα που περιγράφω στο βιβλίο είναι πως ο Kobe υπήρξε πάντα υπερ-ανταγωνιστικός διατηρώντας μία φιλική κόντρα με τον Shaq. Ο πρώτος κέρδισε πέντε δαχτυλίδια, ενώ ο δεύτερος μόνο τέσσερα.

Όσο για τη χειρότερη στιγμή στην καριέρα του; Χωρίς αμφιβολία αυτό ήταν το συμβάν στο Κολοράντο με τη σεξουαλική επίθεση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Στο βιβλίο καταγράφω αναλυτικά το τι έγινε, το πώς το χειρίστηκε αλλά και τι έμαθε από αυτό.

Τελικά, ποια είναι η πραγματική του κληρονομιά;

Η κληρονομιά του Kobe έχει να κάνει με το να βάζεις τελείως τρελούς και φιλόδοξους στόχους και στη συνέχεια να δουλεύεις πιο σκληρά από όλους προσπαθώντας να τους πετύχεις. Αυτή προσπάθεια είναι και η κληρονομιά του. Αγαπούσε την επιτυχία, ακόμα όμως περισσότερο αγαπούσε τη διαδικασία για να φτάσει μέχρι αυτή, τη συνεχή βελτίωση, το να κατακτά νέα ύψη και το να δουλεύει μέρα-νύχτα ασταμάτητα. Το έκανε όσο έπαιζε μπάσκετα, αλλά ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Είχε βάλει στόχο να γίνεις ένας storyteller του επιπέδου του Walt Disney και της J.K. Rowling και έτσι ξεκίνησε μία εταιρεία πολυμέσων με σκοπό να φτιάξει ιστορίες με υπερήρωες, οι οποίες όμως στέκονται στη θετική πλευρά των πραγμάτων. Τελικά, τα κατάφερε: με μία από τις πρώτες του προσπάθειες στον χώρο κέρδισε Όσκαρ.

Αν είχε ζήσει περισσότερο, είναι σίγουρο πως θα γνώριζε και άλλες μεγάλες επιτυχίες στον χώρο της show-biz προκαλώντας τεράστιο αντίκτυπο, όπως ακριβώς έκανε με την παρουσία του στο παρκέ. Άλλωστε, το κύμα αγάπης και σεβασμού που ακολούθησε τον θάνατό του μιλά από μόνο του.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα ζωής που έχει να προσφέρει η ζωή του Kobe;

Για εκείνον ήταν απλό: βρες κάτι για το οποίο πραγματικά παθιάζεσαι. Να είσαι αμείλικτος, να μη σταματά να μαθαίνεις και κάνει ό,τι καλύτερο μπορείς με τον εαυτό σου. Στη συνέχεια, μη σταματήσεις να δουλεύεις ποτέ, συνέχισε να βελτιώνεσαι συνεχώς. Αν το κάνεις αυτό,  ίσως να μην πετύχεις όλους σου τους στόχους, σίγουρα όμως δε θα έχεις τύψεις πως δεν προσπάθησες. 

Ο Kobe πίστευε ότι το να αγγίξεις το όνειρό σου είναι υπέροχο, η πραγματική ανταμοιβή όμως κρύβεται στην περίοδο που το κυνηγάς. Αυτό ήταν το έργο της ζωής του και, τελικά, αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από εκείνον.