ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O διάβολος έχει πουλήσει την ψυχή του στον Jay-Z

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το ίδιο και οι αφορμές. Ο γάμος με την Beyonce και η θρυλούμενη διάλυσή του είναι ασίστ κάτω απ' τα πόδια για να μιλήσουμε για την ψυχή του Jay-Z.

Δεν ξέρω τι ισχύει για τους Τοξότες. Μετά βίας ξέρω τι ισχύει για τους Λέοντες, επειδή είμαι Λέων και διάφορες φίλες κατά καιρούς μου ‘χουν πει απρόκλητα “Ρε, είσαι στάνταρ λιοντάρι, κάνεις αυτό, σ’ αρέσει εκείνο, πιστεύεις το άλλο”. Και συνήθως πέφτουν μέσα. Που λες, δεν ξέρω τι τύποι είναι οι Τοξότες σαν τον Jay-Z.

Κοιτώντας τον τόσα χρόνια, ακούγοντας τη μουσική του και χαζεύοντας τον ουρανοξύστη με τη neon επιγραφή ‘ζεύγος Jay-Ζ – Beyonce’, μου ‘κανε πάντα εντύπωση ότι δεν μπορώ να πάρω καμία μεριά όσον αφορά το χαρακτήρα του.

 

Τώρα που τα ξανασκέφτομαι, καμία κουβέντα δεν έχει πάει προς τα κει, αλλά κατάλαβες. Δεν (θα μπορούσα να) είχα ιδέα τι άνθρωπος είναι. Πάντως, μου έμοιαζαν μια χαρά ερωτευμένοι με τη σύζυγο, αλλά κι αυτό θα μπορούσε να είναι μια αφελής προσέγγιση. Ο Jay-Z κάνει τόνους business και τις κάνει υποδειγματικά καλά. Γιατί να μην είναι και η Beyonce μία απ’ αυτές;

Το πιο κοντά που έχω φτάσει στον Jay είναι πριν δύο Σεπτέμβρηδες στο Παρίσι, όταν σε μια σουίτα ‘διανυκτέρευση και μηνιάτικο’ μιλούσα με τον Rob Jones για το ΝΒΑ 2Κ13, το οποίο υπέγραφε ο πρώτος μουσικά και όχι μόνο.

 

“O Jay-Ζ είναι ο πρώτος celebrity που δεν ρώτησε κατευθείαν αν θα πληρωθεί και πόσα λεφτά θα πάρει, όταν του κάναμε την πρόταση. Πρώτη φορά ένας τρίτος κάνει τόσο δικό του ένα προϊόν το οποίο ‘υπογράφει’. Μας είπε από την αρχή πως αν θέλαμε απλά να βάλουμε το όνομά του στο παιχνίδι, να το ξεχάσουμε”, μου έλεγε ενθουσιασμένος ο Rob.

Ποτέ δεν αμφέβαλλα ότι είναι τόσο επαγγελματίας. Απλά τώρα είχα κι έναν φίλο του να μου μιλάει με παραδείγματα.

(Κάθε φορά που λέμε ‘kingmaker’ τον Jay-Z, ο Kanye μάς χειροκροτάει απ’ το μπάνιο, ενόσω κρύβεται απ’ την Kim) 

Ο μικρός Shawn και η εγκληματική του φύση

 

Δεν ξέρουμε πολλά για τον Jay-Z, έτσι δεν είναι; Για παράδειγμα, στα 00s που οι περισσότεροι κάναμε τη μετάβαση απ’ το σχολείο στη Ζωή Εκεί Έξω, ο άνθρωπος είχε κατασκευάσει ήδη τα υπερόπλα του και τα πουλούσε σε εκατομμύρια κόπιες στις Η.Π.Α. Το ντεμπούτο ‘Reasonable Doubt’, τα Vol. 1, 2 και 3.

Το ‘Vol 3… Life and Times of S. Carter’ δεν είχε κυκλοφορήσει την 1η Δεκέμβρη του ’99, αλλά είχε διαρρεύσει παράνομα. Ο βασικός ύποπτος για το ληκάρισμα ήταν ο παραγωγός του δίσκου Lance Rivera και εκείνο το βράδυ ο Jay-Z θα τον πετύχαινε σ’ ένα πάρτι. Αφού η κουστωδία του Jay προκαλούσε έναν αδικαιολόγητο χαμό μες στο μαγαζί, ο Carter θα τον πλησίαζε και θα του κάρφωνε ένα μαχαίρι στο στομάχι. Μετά θα παραδινόταν στις αρχές, θα έβγαινε με εγγύηση και στη δίκη θα τιμωρούνταν με τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

“Δεν υπήρχε λόγος να παίξω έτσι με τη ζωή μου, ούτε μ’ αυτές των ανθρώπων που εξαρτώνται από μένα εξαιτίας μιας στιγμής που έχασα τον έλεγχο. Ορκίστηκα να μην ξαναβάλω τον εαυτό μου σ’ αυτή τη θέση”. Μάλλον τον είχε βάλει ήδη αρκετές φορές μέχρι τα 29.

 

Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένεια, και η μητέρα του έκανε το παν για να μεγαλώσει αυτόν και τα αδέρφια του. Ο μικρός Shawn δεν θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια.

 

O Shawn πουλούσε κρακ κι αυτό, όπως έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις του, τον βοήθησε να χειρίζεται τέλεια παντός τύπου μπάτζετ. Για καλή του τύχη, η έξοδος από την περιπέτεια δεν έγινε γιατί κάποιος τον σκότωσε ούτε γιατί μπήκε φυλακή, όπως συνέβαινε με τους περισσότερους.

Τον πυροβόλησαν τρεις φορές, δεν τον έπιασαν ποτέ και σε αντίθεση με τους φίλους του που βρήκαν ένα way-out ανοίγοντας με τα ναρκο-χρήματα μπαρμπέρικα ή πλυντήρια αυτοκινήτων (σ.σ. πολλά απ’ αυτά τα εξηγεί στο ‘In My Lifetime, Vol.1’), ο ίδιος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ράπερ όλων των εποχών.

“Άργησα να αντιληφθώ την κοινωνική επίπτωση του να είσαι drug dealer. Στην αρχή δεν μ’ ενδιέφερε καθόλου. Το μόνο που σκεφτόμουν είναι πώς θα επιβιώσω και πώς θα αγοράσω ρούχα”.

O μεγάλος Jay-Z και η επιχειρηματική του φύση

 

Ένα βιαστικό, αλλά τεχνικά έγκυρο συμπέρασμα αναφορικά με τον Jay είναι ότι τα πάντα γι’ αυτόν είναι χρήμα. Κανείς δεν θα σε βγάλει ψεύτη, οι περισσότεροι θα πουν “και λίγα λες”. Αν γράψουμε άλλωστε τη μία επένδυσή του κάτω από την άλλη, θα φτιάξουμε ένα μακρυνάρι μεγαλύτερο κι απ’ το ψηφοδέλτιο του Καμίνη στις δημοτικές του Μαΐου.

Άσε τη δισκογραφία, τις συναυλίες και τα δικαιώματα στην άκρη. Αυτά είναι τα αυτονόητα. Επειδή οι υπόλοιπες δουλειές του είναι πραγματικά μια ζούγκλα στην οποία χάνεσαι χωρίς να το καταλάβεις, θα σταθώ σε λίγα, αλλά ενδεικτικά του εύρους.

 

“Πού κολλάει αυτό το τελευταίο;”, άκουσα έναν αναγνώστη να απορεί από κάποια παραλία της Πάρου που διαβάζει ενώ σκέφτεται να πάρει έναν λουκουμά. Αυτό κι αν κολλάει, αγαπητέ (και καλά μπάνια, παρεμπιπτόντως). Αυτό που αποδεικνύεται απ’ την ψυχρή λογική δεν είναι ακριβώς η αυθαίρετη μανιέρα ‘όλα για το χρήμα τα κάνει μωρέ’.

Αυτό που συμφώνησε ο Jay-Z με τον διάβολο δεν ήταν να έχει μόνο εκατομμύρια στα χέρια του. Η αρχική προσφορά ήταν αυτή. Η αντιπροσφορά του ράπερ ήταν ‘και τα εκατομμύρια και τη δύναμη.’

Στο τέλος, ο διάβολος πούλησε την ψυχή του στον Jay-Z.

 

Τον βαθμό του πραγματικού στη σχέση του με την Beyonce τον ξέρει μόνο αυτός, αυτή και ενδεχομένως η Blue Ivy που ζει ανάμεσά τους. Αυτό που δεν γίνεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση είναι ότι την τελευταία δεκαετία το σχήμα ‘Jay-Beyonce’ του έχω δώσει ακόμη περισσότερη δύναμη. Το ίδιο και σε εκείνη. Ποιος είπε ότι θα κέρδιζε μόνο ένας απ’ το deal;

Και να οι πρωτιές στις λίστες του Forbes και του TIME με τα πιο ισχυρά (και πλούσια) ζευγάρια, και να η αβάντα στον Obama και να η αβάντα του Obama:

“Κάθε φορά που μιλάω με τον Jay-Z, που είναι ένας πολύ ταλαντούχος και καλός τύπος, απολαμβάνω το πώς σκέφτεται. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να διαμορφώσει στάσεις και συμπεριφορές με έναν πολύ θετικό τρόπο”, έχει πει ο πρόεδρος.

Ποιος χωρίζει και τι χωρίζει με την Beyonce;

 

Σε πρόσφατο άρθρο της, η New York Post, όχι ακριβώς αυτό που θα ‘λεγες ‘Espressο της Αμερικής’, ανέλυε το τέλος του γάμου Jay-Z-Beyonce. Δεν χρειάστηκε κάποια ανακοίνωση απ’ το ζευγάρι. Ο δημοσιογράφος που υπέγραφε το θέμα επικαλέστηκε πηγή από το περιβάλλον της Beyonce και μέσες άκρες είπε ότι:

1) Η Beyonce δεν ήθελε ποτέ τον Jay. Η σχέση τους ήταν καθαρά επαγγελματική εξαρχής.

2) Οι δυο τους πήγαιναν και με άλλο κόσμο εντός του γάμου.

3) Ο Jay-Z πήρε ουσιαστική τη σκυτάλη από τον ‘σατράπη’ πατέρα της Beyonce, ο οποίος την έβαζε να δουλεύει επτά μέρες στις επτά απ’ τα 13 της.

4) Ο χαμός με τη Solange στο ασανσέρ έγινε επειδή ο Jay θα έβλεπε αργότερα τη Rihanna. Η Solange εικάζεται ότι του φώναζε: “Φτάνει, είμαι σίγουρος ότι το κάνεις μαζί της”.

Ωραία όλα αυτά. Η Beyonce γιατί δεν αντέδρασε ποτέ σ’ αυτήν τη σύρραξη;

 

Ναι μερικές πιθανές απαντήσεις: Το Γενάρη του ’09, οι δυο τους ήταν στην κορυφή του Forbes ως το ζευγάρι με τα μεγαλύτερα έσοδα, κάτι πάνω από 160 εκ. δολάρια. Την επόμενη χρονιά τα ίδια, με 122 εκ. κέρδη.

 

 

Στην τελευταία του συνέντευξη στο Vanity Fair, ο Jay-Z απαντούσε ψυχρά και ψύχραιμα στην πιο φυσιολογική ερώτηση του κόσμου. Στο ‘αν ξέρει πόσα λεφτά έχει’.

“Ξέρω ακριβώς πόσα λεφτά έχω. Μέχρι το τελευταίο cent. H εκτίμηση του Forbes για την περιουσία μου (σ.σ. κάπου στα 500 εκ. δολάρια) είναι μια μαντεψιά. Σίγουρα πάντως, δεν είναι το κίνητρο για να κάνω ό,τι κάνω”.

Όταν ρωτήθηκε αν ο στίχος ‘She was a good girl / ’til she knew me’ απ’ το τελευταίο του άλμπουμ ήταν αμένσιοτο για την Beyonce, ο Jay έγνεψε καταφατικά.

“Γιατί; Δεν είναι καλό κορίτσι πια;”, ρώτησε ο δημοσιογράφος.

“Nah, she’s a gangsta now”, απάντησε ο Jay-Z.