ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O Jeff Dowd είναι ο πραγματικός ‘The Dude’

Με αφορμή την 15η επέτειο του 'Μεγάλου Λεμπόφσκι', το ΟΝΕΜΑΝ γράφει για τον άνθρωπο που ενέπνευσε τους αδερφούς Κοέν, τον τυπάρα Jeff Dowd.

Ο ‘Μεγάλος Λεμπόφσκι’, η ταινία που, παρά τη μέτρια υποδοχή το 1998 που βγήκε στους κινηματογράφους, έχει φτάσει να θεωρείται (δίκαια) μια από τις κορυφαίες κωμωδίες στην ιστορία, έκανε πρεμιέρα τέτοιες μέρες (6 Μαρτίου), 15 χρόνια πριν.

Για τον βασικό της χαρακτήρα, τον Jeff ‘The Dude’ Lebowski μπορούν απ’ το να γραφτούν βιβλία, μέχρι να γίνουν διαλέξεις σε πανεπιστήμια. Παρότι, εδώ στο ΟΝΕΜΑΝ, έχουμε αναγνωρίσει ντουντικές χάρες ακόμη και σε γυναίκες σαν τη Λυδία Παπαϊωάννου, ενώ παράλληλα φωνάζουμε να μην τολμήσει κανείς να επαναπροσδιορίσει το φιλμ των Cohen brothers, τώρα είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον πραγματικό ‘The Dude’. Αυτόν:

 

Με όλο τον σεβασμό στο σύμβολο Jeff Bridges, πίσω από τον Lebowski βρίσκεται ο Jeff Dowd, ένας Αμερικάνος ακτιβιστής, παραγωγός, παλίκαρος. Το ξέρει και ο ίδιος, το ξέρει και ο Bridges, το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους οι κύριοι σκηνοθέτες Cohen.

Ο Jeff Dowd έχει και επιχειρήματα γι’ αυτό. “Εγώ είμαι γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1949”, λέει πνιγμένος από το δίκιο ο Dowd, “ενώ ο Bridges στις 4 Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά. Αυτό σημαίνει ότι ακούγαμε την ίδια στιγμή τα ίδια τραγούδια κι ότι βλέπαμε την ίδια στιγμή τις ίδιες ταινίες”.

 

Ο 63χρονος Dowd, αυτό το πραγματικά cool κελεπούρι, γνώρισε τους αδελφούς Cohen στα γυρίσματα του Blood Simple, το 1984. Χρόνια μετά, ο Joel και ο Ethan θα έγραφαν τον ‘Μεγάλο Λεμπόφσκι’ βασισμένοι στην περσόνα του Dowd. Ποια περσόνα ακριβώς;

Αυτήν ενός τύπου πολύ συχνά ημι-μαστουρωμένου, με ξεκάθαρο πρόβλημα στην εκφορά του λόγου, έτοιμο να φιλοσοφήσει για οτιδήποτε, από την ερμηνεία του Ντε Νίρο στον Ταξιτζή μέχρι το σκάνδαλο Watergate. Ίσως ο μοναδικός λόγος, που οι σκηνοθέτες δεν σκέφτηκαν στα σοβαρά να βάλουν τον Dowd να παίξει τον εαυτό του ήταν οι περιορισμένες υποκριτικές του δυνατότητες.

 

 

Οι βασικές του διαφορές με τον χαρακτήρα που είδαμε στη μεγάλη οθόνη είναι τα White Russians που δεν πίνει και το μπόουλινγκ που δεν έχει παίξει περισσότερες από δέκα φορές στη ζωή του. Αλλά βλέποντας την ταινία κάθε φορά, ο Dowd παθαίνει σοκ με το πόσο κοντά στις δικές του είναι οι κινήσεις του Jeff ‘The Dude’ Lebowski.

Στους κόλπους του Χόλιγουντ, ο Dowd, πέρα από την δουλειά στην παραγωγή και το scouting ανεξάρτητων ταινιών (βασικά, αυτό είναι το μεγάλο, αν όχι το μοναδικό του ταλέντο), είναι πασίγνωστος για αυτό που είναι κατά βάθος, ήτοι η έμπνευση για το ρόλο του The Dude.

“Κυριολεκτικά, όλοι οι ηθοποιοί  που με συναντάνε σε events, τρέχουν να με γνωρίσουν, γιατί άκουσαν ότι είμαι εκεί. Το έκανε κι ο Harrison Ford μια φορά”, λέει ο αληθινός dude και το απολαμβάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Huffington Post.

Πέρα από τις εμφανείς ομοιότητες με τον χαρακτήρα της ταινίας, ο Jeff έχει δώσει και την αληθινή (και συνάμα ελαφρώς απογοητευτική) εκδοχή του πώς γεννήθηκε αυτό το ‘dude’. “Προκύπτει από το επώνυμό μου. Οι περισσότεροι συμμαθητές βαριούνταν το ‘Dowd’ και το έκοβαν σε ‘Dude’. Ήρθε πολύ φυσικά λοιπόν, δεν το κόλλησα εγώ στον εαυτό μου”. Εντάξει, μετά από αυτό, ο Dowd έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συμπεριφέρεται σαν dude και να ορίσει την έννοια μέσα μας.

 

Παρ’ όλ’ αυτά και κόντρα στην χαλαρότητα του παρουσιαστικού του (πια), ο Jeff Dowd υπήρξε άγριο νιάτο, και ένας από τους επτά θιασώτες του Seattle Liberation Front, εκεί στα 20-21 του. Το μέτωπο -που προφανώς είχε ως βάση το Seattle- έμεινε στην ιστορία για τις πορείες διαμαρτυρίας που οργάνωνε κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, ενώ με την κατηγορία για υποκίνηση αναταραχής, ο Dowd φυλακίστηκε για τρεις μήνες!

 

Χάρη σε αυτόν low-budget ή αρχικά ανέλπιδες ανεξάρτητες ταινίες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την μεγάλη οθόνη.

Χαρακτηριστικά,  ο πάλαι ποτέ μυστακιοφόρος Dowd έχει καταφέρει κάτι τέτοιο με ταινίες όπως το Blood Simple, που προαναφέραμε, ή το Blair Witch Project. Για το τελευταίο, ειδικά, ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Roger Ebert θυμάται τη στιγμή που ο Dowd τον πλάγιασε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και του μίλησε για την ταινία, “λες και την είχε γυρίσει ο ίδιος”. Το Blair Witch Project έσπασε τα ταμεία.

Δεν νομίζω να γνωρίζει ο The Dude για την ύπαρξη του ομώνυμου μπαρ στο κέντρο της Αθήνας και για το μύθο που κουβαλά ως το πιο flirty μπαρ της πόλης, αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Όπως και για την ταύτιση με τον Jeff Lebowski. “Αν πρέπει να το βάλω όλο σε μια πρόταση, τότε αυτό που μου συμβαίνει μετά την ταινία των Cohen είναι ένα τεράστιο δώρο για μένα. Όπου και να πάω, έχω φίλους πια”.