© © 24Μedia Creative Team / Κωνσταντίνος Μπαντούνας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

O Nicholas Sansbury Smith ξεκίνησε με sci-fi αυτοεκδόσεις και τώρα πουλάει εκατομμύρια

Είναι 39 ετών, έχει γράψει ήδη πάνω από 40 βιβλία, η σειρά επιστημονική φαντασίας Hell Divers έφτασε μέχρι τη λίστα με τα best sellers των New York Times. Πώς το κάνει;

Ένα σκοτεινό, ασφυκτικό, τρομακτικό μέλλον. Στο έδαφος η ραδιενέργεια έχει διαλύσει τα πάντα και τα μοναδικά πλάσματα που επιβιώνουν δε θα έπρεπε καν να ζουν – μοιάζουν με παρωδίες της φύσης. Στον αέρα δύο γιγαντιαία σκουριασμένα αερόπλοια κουβαλούν τους τελευταίους επιζώντες της ανθρωπότητας. Τα πολύτιμα εξαρτήματα και καύσιμα που κρατούν στον αέρα τα τελευταία ιπτάμενα καταφύγια βρίσκονται κάτω, χαμηλά, στη Γη. Και κάποιος πρέπει να πάει να τα φέρει.

Είναι μία δύσκολη δουλειά που θυμίζει αποστολή αυτοκτονίας. Κάπου εδώ μπαίνουν στο πλάνο οι Hell Divers, οι αλεξιπτωτιστές που διατηρούν την ανθρωπότητα ζωντανή. Μία πολύ έξυπνη ιδέα που έφερε τον Nicholas Sansbury Smith μέχρι τη λίστα με τα best sellers των New York Times και της USA Today. Η σειρά επιστημονικής φαντασίας σε λίγο καιρό θα έχει φτάσει τα 12 (!) βιβλία.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο 39χρονος Αμερικανός συγγραφέας δε γράφει μόνο αυτή. Τρέχει παράλληλα 6 sci fi σειρές (Hell Divers, E-Day, Extinction Cycle, Trackers, Sons of War, Orbs) απευθυνόμενους σε εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες του δυστοπικού μέλλοντος και των post-apocalpytic κόσμων.

Πώς ακριβώς τα καταφέρνει; Κουβαλώντας μία αναγνωστική μανία για την πολεμική ιστορία, εργασιακή εμπειρία από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ αλλά και μία δόση πατροπαράδοτου αμερικανικού πατριωτισμού (όχι και τόσο σπάνια ανάμεσα στους hard boiled συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας) όπως μάθαμε μέσα από τις ερωτήσεις που του θέσαμε.

Έχεις γράψει περισσότερα από 40 βιβλία πριν κλείσεις τα 40. Πώς το κάνεις;

Η απάντηση είναι απλή: δουλεύω πολύ, και λατρεύω αυτό που κάνω. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω, το αντιμετώπισα σαν δουλειά, κάτι που για μένα προσωπικά σημαίνει «πειθαρχία» και «αποτελεσματικότητα».

Πότε και πώς αποφάσισες να γίνεις ένας full-time job συγγραφέας;

Ξεκίνησα όταν η αυτοέκδοση γνώρισε έκρηξη στις ΗΠΑ. Όταν κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω καριέρα γράφοντας ιστορίες αφιέρωσα όλη μου τη ζωή στο να χτίσω το προσωπικό μου brand και να γράψω τα καλύτερα βιβλία που θα μπορούσα να γράψω.

Πουλάς πια εκατομμύρια αντίτυπα. Αν δεν τα είχες καταφέρεις ως συγγραφέας, τι δουλειά θα έκανες;

Λογικά, κάτι που θα είχε να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών.

Πώς επηρέασε το γράψιμό σου η θητεία σου στην υπηρεσία Iowa Homeland Security and Emergency Management;

Άνοιξε τα μάτια μου στους πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη, με αποτέλεσμα το ίδιο να συμβαίνει και με τα οπλικά συστήματα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το πώς αυξάνονται οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι καθώς ο κόσμος μας γίνεται όλο και φτωχότερους σε πρώτες ύλες. Οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές και -κυρίως- πολύ πιο θανατηφόρες.

Οι ιοί, τόσο οι φυσικοί όσο και όσοι δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο, αποτελούν επίσης έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για όλους μας. Φυσικά, υπάρχουν και εξωγενείς απειλές για τον πλανήτη: από ηλιακές εκλάμψεις μέχρι μετεωρίτες. Η δουλειά στην υπηρεσία προστασίας των κατοίκων της Άιοβα με έκανε να καταλάβω το πόσες πολλές απειλές υπάρχουν απέναντι στον τρόπο ζωής όπως τον ξέρουμε.

Τα περισσότερα μετα-αποκαλυπτικά μυθιστορήματα τοποθετούν τους ήρωές του σε υπόγεια bunkers. Πώς σου ήρθε η ιδέα ότι η ανθρωπότητα επιβιώνει σε γιγάντια, απαρχαιωμένα αεροσκάφη;

Εντάξει, υπάρχουν bunkers και στη σειρά των Hell Divers αλλά η αλήθεια είναι πως σκέφτηκα: γιατί να μη βάλω τους ανθρώπους να ζουν στον ουρανό; Στον κόσμο της σειράς, η επιφάνεια είναι τόσο δηλητηριασμένη και επικίνδυνη ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κανείς εκεί. 

Σε ενδιαφέρει η πολεμική ιστορία;

Ναι, πάρα πολύ. Τα περισσότερα βιβλία που διαβάζω έχουν να κάνουν με αυτή. Δύο από τις αγαπημένες μου περιόδους είναι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αρχαία Ρώμη.

Ο πρωταγωνιστής στο πρώτο βιβλίο των Hell Divers λέγεται Xavier Rodriquez (ή απλά X). Είναι βετεράνος αλεξιπτωτιστής και αλκοολικός. Είναι ήρωας ή villain; 

Είναι κάτι που θα ήθελα να το αφήσω στους αναγνώστες να το αποφασίσουν.

Είναι πιο δύσκολο να μάχεσαι ενάντια σε τέρατα ή να μεγαλώνεις ένα ορφανό αγόρι; 

Και τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιανόητα δύσκολα για τελείως μα τελείως διαφορετικούς λόγους.

Nicholas Sansbury Smith Hell Divers

Τα λαϊκά στρώματα ζουν σε τρομακτικές συνθήκες αργοπεθαίνοντας από καρκίνο πάνω στα γιγάντια αεροσκάφη. Πόσο κοντά είναι αυτό στις σημερινές ΗΠΑ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο κράτος με άριστες υπηρεσίας υγείας. Η σύγκριση που θα έκανα έχει να κάνει με την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, κάτι που εξαρτάται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Ναι, υπάρχουν πολλά προβλήματα στις ΗΠΑ αλλά ακόμα είμαστε, ευτυχώς, πάρα πολύ μακριά από το μέλλον όπως περιγράφεται στο Hell Divers. Παρόλα αυτά, δεν θα χρειάζονταν πολλά πράγματα για να βυθιστεί ο κόσμος στον πόλεμο και το σκοτάδι. 

«Δεν ήξερε ποιες ήταν οι αντιμαχόμενες πλευρές. Το μόνο που γνώριζε ήταν ότι όλο αυτό το σκοτάδι και οι ηλεκτρικές καταιγίδες που μαίνονταν έξω από τα αεροσκάφη ήταν συνέπεια των πράξεων των προγόνων της». Πιστεύεις ότι ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα κατάστρεφε τα πάντα;

Ναι, είμαι απόλυτα σίγουρος πως κάτι τέτοιο θα μας έστελνε κατευθείαν πίσω στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα κατάστρεφε τον κόσμο μας για πολλές γενιές.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος για το μέλλον;

Η τεχνητή νοημοσύνη. Η εξωφρενική ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και απόλυτη έλλειψη δικλείδων ασφαλείας. Πιστεύω ότι το AI αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάμεσά τους η έκρηξη ανεργίας που μπορεί να προκαλέσει ανά τον πλανήτη, με μερικές μόνος κολοσσιαίες εταιρείες να καρπώνονται τα κέρδη. Βέβαια, αυτό είναι το μικρότερό μου άγχος.

Η μεγαλύτερή μου ανησυχία είναι η τεχνολογική ιδιομορφία (singularity). Όταν η τεχνητή νοημοσύνη αγγίξει αυτό το σημείο, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να τη σταματήσουμε αν χάσουμε τον έλεγχο που έχουμε πάνω της. Αυτό μπορεί να γίνει σε 10 χρόνια από τώρα, ίσως σε λιγότερα, ίσως σε περισσότερα. 

Στο ενδιάμεσο, προφανώς και δεν εμπιστεύομαι την αμερικανική κυβέρνηση να ορίσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για το AI. Εδώ οι πολιτικοί μας δεν αντιλαμβάνονται καλά-καλά τα social media, πώς θα αντιληφθούν το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με έναν τόσο ανησυχητικό ρυθμό; Όχι, πιστεύω ότι θα χρειαστεί κάτι άλλο για να βάλει φρένο και ελπίζω αυτό το κάτι άλλο να συμβεί σύντομα.

Είναι ιδέα μου ότι τα τέρατα του Hell Divers έχουν ομοιότητες με αυτά του The Last of Us;

Η αλήθεια είναι πως τα συγκεκριμένα τέρατα δεν έχουν τερατώδεις μυκητιάσεις αλλά έχουν προέλθει από κάτι άλλο: ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε έχει τελειώσει ύστερα από έναν πυρηνικό πόλεμο ευρείας κλίμακας και τα μεταλλαγμένα πλάσματα (τέρατα) έχουν προσαρμοστεί στο δηλητηριώδες περιβάλλον τους.

Παρατήρησα ότι κάθε επόμενο βιβλίο των Hell Divers έχει καλύτερη βαθμολογία από το προηγούμενο στο Goodreads. Πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό;

Γενικά, είναι τρομερό συναίσθημα να ακούς ή να διαβάζεις πως τα βιβλία σου γίνονται καλύτερα. Προσπαθώ πολύ σκληρά κάθε νέο μου μυθιστόρημα να ξεπερνά το προηγούμενο, πράγμα πολύ δύσκολο σε αυτην τη φάση (Δουλεύω ήδη πάνω στο βιβλίο νο.12 της σειράς). Οι αναγνώστες μου είναι το πάντα για μένα, και νιώθω πραγματική ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που δείχνουν τόσα χρόνια στο πρόσωπό μου.

Nicholas Sansbury Smith (1)

Υπάρχει περίπτωση οι Hell Divers ή κάποια άλλη δική σου σειρά βιβλίων να μεταφερθεί στην τηλεόραση;

Ναι! Μάλιστα, θα υπάρξει πολύ σύντομα μία σχετικά ανακοίνωση πάνω σε αυτό.

Νέες ιδέες, νέα projects;

Δουλεύω πάνω σε μία τελείως καινούργια σειρά βιβλίων η οποία θα κυκλοφορήσει το 2024 και είμαι τρομερά ενθουσιασμένος με αυτό το project. Στο ενδιάμεσο, θα κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά κι άλλα δύο βιβλία των Hell Divers, ο τόμος 11 και ο τόμος 12.