ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Tom Cruise θέλει να πεθάνει

Στα 53 του, ο κοντοπίθαρος action star επιμένει να κάνει το ένα ριψοκίνδυνο, εντελώς Mission Impossible stunt, μετά το άλλο. Επιτέλους, κάποιος να επέμβει.

O τύπος που είναι σκαρφαλωμένος στο φτερό του γιγάντιου ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους αεροπλάνου, καθώς αυτό απογειώνεται, στο trailer του Mission Impossible Rogue Nation (βλέπε από το 2.00 και μετά), είναι ο Tom. Πρωταγωνιστής και παραγωγός του franchise, με προσωπική περιουσία 350 εκ. δολαρίων. Με άλλα λόγια, κάποιος που ΔΕΝ είναι αναγκασμένος να είναι σκαρφαλωμένος εκεί που είναι.

 

 

Προφανώς και ο Tom απλώς προσπαθεί να δώσει στο κοινό του αυτό που θέλει. Άλλωστε, οι δυο σταθερές στο συγκεκριμένο franchise είναι ότι ο Tom θα κάνει κάτι τρελό και ότι κάποια στιγμή θα βγάλει την μπλούζα του για να επιβεβαιώσει ότι οι κοιλιακοί του καλά κρατούν.

 

Επίσης προφανώς όλο αυτό γίνεται (και) για χάρη της δωρεάν δημοσιότητας, με δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο να ασχολούνται με το πόσο κοντά έφτασε στο θάνατο. Άσε που αυτός είναι ένας ‘εύκολος’ τρόπος να επιβεβαιώσει ο Tom στα μάτια του και στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου πόσο άντρας ‘αντρένιος’ είναι.

 

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Entertainment Weekly πρόσφατα, όλο αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι ο Cruise είναι -ακόμη και μετά από τρεις δεκαετίες- ο πιο ‘πεινασμένος’ σταρ εκεί έξω. Κάποιος που σέβεται κάθε σεντς του εισιτηρίου που σκας για πάρτη του.

 

Κάποιος που ξέρει ότι μόνο αν έχει δουλέψει πιο σκληρά και πιο πολύ από κάθε άλλον εκεί έξω, μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν θα έρθει κανείς να του πάρει αυτά που έχει.

 

Όπως και να’χει, καλύτερα από όλους το γιατί το ξέρει ο τύπος (βλέπε stunt coordinator Wade Eastwood-δεξιά στην φωτό) που αναλαμβάνει να τον κρατήσει ασφαλή. Εκείνος που εμπιστεύονται οι ασφαλιστικές εταιρίες, στις οποίες το στούντιο σκάει δεκάδες εκατομμύρια για να επιτρέψουν στον ριψοκίνδυνο κοντό να κάνει τα δικά του. Εκείνος λοιπόν, έχει να πει σχετικά

 

 

Η σύγκριση με τον Jackie Chan με ξεπερνά σχεδόν τόσο όσο με ιντριγκάρει η σκέψη του τι θα συνέβαινε αν ο Tom δεχόταν να παίξει σε κάποιο επόμενο Fast and Furious. Το έτερο δηλαδή franchise όπου με κάθε διαδοχική ταινία έχει ένα ‘τι λες τώρα’ δωράκι για το κοινό.

 

Τα πολλά λόγια όμως είναι, όπως συνήθως, φτώχεια. Μέχρι τώρα δείξαμε το κλιπάκι από το Mission: Impossible – Ghost Protocol που σκαρφαλώνει στο πλάι του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, το base jumping από τον ουρανοξύστη στο Mission Impossible 3, το τρέξιμο -με μοτοσικλέτα- δίπλα στους ταύρους για το Knight and Day, την καταδίωξη από το τρένο στο Mission Impossible 1 και, φυσικά, την κλασική σκηνή από το Mission Impossible 2 που κάνει rock climbing στο -εντελώς κατακόρυφο- Dead Horse Point στην Utah.

 

Προσωπικά εδώ θα πρόσθετα το τεράστιο ενυδρείο που γίνεται θρύψαλα στο πρώτο Mission Impossible, τη σκηνή με το μαχαίρι που απέχει εκατοστά από το μάτι του στο MI2, το hoverpack από το Minority Report και το car chase από το Jack Reacher που αποδεικνύει ότι, πέρα από ακροβάτης και αναρριχητής, είναι πολύ καλός και πίσω από το τιμόνι.

 

Και σκέψου ότι δεν αναφέρω καν το πως παραλίγο να πεθάνει στα γυρίσματα του Edge of Tomorrow. Εκεί που ένοιωσε για πρώτη φορά τον τρόμο, εξαιτίας της οδήγησης της Emily Blunt που έριξε το αυτοκίνητο πάνω σε ένα δέντρο με εκείνο, στην θέση του συνοδηγού, να φωνάζει με τρόμο ‘Πάτα το φρένο! Πάτα το!’. Εκεί που, σόρι για τον σεξισμό του σχολίου, ένοιωσε όπως σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε νοιώσει όλοι όταν το ετερόν μας ήμισυ οδηγεί.

 

Τι μένει για το τέλος; Η εικόνα του Tom, στην άκρη ενός γκρεμού 800 μέτρων, σε ένα βουνό στη μέση της Ισλανδίας, να ποτίζει ένα φυτό στα πλαίσια του Oblivion. Ναι, το παλικάρι, μετατρέπει ακόμη και το πότισμα σε extreme sport.