Θωμάς Χρυσοχοίδης / Action Images / Eurokinissi
GOAT

«Όταν πάτησα τον Scottie Pippen για να φωτογραφήσω τον Michael Jordan»

Μιλήσαμε με τον Θωμά Χρυσοχοΐδη, έναν από τους καλύτερους αθλητικούς φωτορεπόρτερ της γενιάς του, ο οποίος είχε την τύχη να φωτογραφήσει αρκετές φορές τον θρύλο του μπάσκετ που κλείνει σήμερα τα 60 του χρόνια.

«Το All Star Game του 1993 είχε μόλις τελειώσει. Το NBA τότε επέτρεπε στους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους να μπαίνουν στα αποδυτήρια των ομάδων και να μιλούν με τους μπασκετμπολίστες. Δεν υπήρχε κάποιος περιορισμός, δηλαδή, πέρα φυσικά από το να έχεις διαπίστευση. Έτσι, λοιπόν, έκανα ντου. Έφτασα κοντά στον Michael Jordan, ο οποίος ήταν ντυμένος με το κοστούμι του και έβαζε τα σκουλαρίκια του, τρύπωσα γρήγορα και πήρα θέση».

«Ακριβώς δίπλα του καθόταν ο Scottie Pippen που είχε στα πόδια του δύο λεκάνες γεμάτες με νερό για να κάνει την αποθεραπεία του. Όλοι οι δημοσιογράφοι έπεσαν πάνω στον Michael Jordan. Έγινε χαμός. Την ώρα, λοιπόν, που πήγα να κάνω το κλικ, κάποιος με έσπρωξε. Έχασα την ισορροπία μου, έκανα ένα βήμα πίσω και ξαφνικά έπεσε πάνω στη λεκάνη του Pippen. Μου έριξε μια σπρωξιά, ακόμη τη θυμάμαι. Πρέπει να τον πόνεσα πολύ» θυμάται 30 χρόνια παρά μερικές ημέρες μετά ο Θωμάς Χρυσοχοΐδης, ένας από τους καλύτερους αθλητικούς φωτορεπόρτερ της γενιάς του.

Όταν είδα από κοντά την Dream Team

Michael Jordan Ο Michael Jordan κόντρα στον Drazen Petrovic © Θωμάς Χρυσοχοΐδης / Action Images / Eurokinissi

Το κλικ τελικά βγήκε. Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος συναντούσε τον θρύλο του μπάσκετ. Πηγαίνουμε τον χρόνο πίσω στο 1992. Η Βαρκελώνη είναι έτοιμη να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στην Dream Team των ΗΠΑ. Την αμερικανική ομάδα μπάσκετ που, ύστερα από μερικά διεθνή στραπάτσα, έχει αποφασίσει να κατεβάσει το καλύτερο δυνατό ρόστερ, με Michael Jordan, Magic Johnson και Larry Bird στην ίδια πεντάδα.

Ο Θωμάς Χρυσοχοΐδης παρακολούθησε από κοντά όλα τα ματς. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας φωτογράφος που το κατάφερε και, όπως εξηγεί, αυτό έγινε κατά πάσα πιθανότητα από τύχη. «Σε κάθε Ολυμπιάδα υπάρχουν ορισμένα high demanding events. Τα ματς των ΗΠΑ, δηλαδή, ήθελαν να τα παρακολουθήσουν όλοι. Άπαντες γνώριζαν πως θα πάρουν το χρυσό. Ακόμη και η Κροατία που ήταν μια πολύ καλή ομάδα, έχασε στον τελικό με 32 πόντους» εξηγεί ο ίδιος.

Michael Jordan Η φωτογραφία για την οποία ο Θωμάς Χρυσοχοΐδης αναγκάστηκε να πατήσει το πόδι του Scottie Pippen για να βγει © Θωμάς Χρυσοχοΐδης / Action Images / Eurokinissi

Ο τρόπος για να καταφέρει να εξασφαλίσει πάσο για όλα τα ματς ήταν μάλλον ανορθόδοξος. Ο ίδιος πήγε μόνος του και έγκαιρα στο γραφείο που δίνονταν οι διαπιστεύσεις και παρακάλεσε τους ιθύνοντες να του παραχωρήσουν πρόσβαση στους αγώνες των Αμερικάνων. Τελικά τα κατάφερε. Και το θέαμα που παρακολούθησε ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. «Η τρέλα του κόσμου για τον Jordan και τους υπόλοιπους σταρ της ομάδας ήταν αδιανόητη. Δε συγκρίνεται με σήμερα».

Η συνάντηση του Ολυμπιακού με τον Michael Jordan στο Παρίσι

Michael Jordan Ο Michael Jordan ξεκινά την προθέρμανσή του για το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό © Θωμάς Χρυσοχοΐδης / Action Images / Eurokinissi

Πέντε χρόνια αργότερα είχε φτάσει η ώρα να συναντήσει και πάλι τον MJ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μόνο που αυτή τη φορά είχε απέναντί του μια ελληνική ομάδα. Η ιστορία είχε ως εξής: ο Ολυμπιακός, όντας πρωταθλητής Ευρώπης, επρόκειτο να βρεθεί αντιμέτωπος με τους πρωταθλητές του NBA, Chicago Bulls, στον τελικό του McDonalds Championship που διοργανώνονταν στο Παρίσι.

Ο Θωμάς Χρυσοχοΐδης ήταν ξανά εκεί, αυτή τη φορά ως επίσημος φωτογράφος της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. «Υπήρχε δέος τεράστιο από τους παίκτες του Ολυμπιακού. Έκανα αφίσες τις φωτογραφίες για μερικούς παίκτες. Τον χάζευαν όλοι τους. Και εγώ τον κυνηγούσα. Κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα εγώ τραβούσα». Εκείνος τον ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια του tour του στο Παρίσι. Ήταν εκεί κι όταν έβγαλε τη μυθική φωτογραφία μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ

Michael Jordan Ο Michael Jordan κόντρα στους παίκτες του Ολυμπιακού στο McDonalds Championship © Θωμάς Χρυσοχοΐδης / Action Images / Eurokinissi

«O Jordan είχε γύρο του έναν κύκλο ανθρώπων και φρουρών που δεν είχες τα περιθώρια να κάνεις πάρα πολλά. Δεν είχες τη δυνατότητα να χωθείς. Ειδικά όταν ερχόταν στην Ευρώπη. Υπήρχε μεγάλη δίψα για να τον αγγίξουν, να φωτογραφηθούν μαζί του. Ήταν τέτοιος ο μύθος του. Στην Αμερική δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Εκεί είχε τους δικούς του». 

Η τελευταία φορά που τον συνάντησε από κοντά ήταν στο All Star Game του 1998. Για εκείνον ήταν και το αγαπημένο του. «Τη δεκαετία του ’90 βρέθηκα σε 6-7 All Star Games. Ήταν σοκαριστική η εμπειρία. Εμείς φωτογραφίζαμε εδώ στα κοτέτσια στην Ελλάδα και εκεί έμπαινες σε ένα παλάτι. Τότε δεν υπήρχαν οι εικόνες από το ίντερνετ. Μόνο οι εικόνες από τα περιοδικά και τα σπάνια videos. Ήταν ένα σοκ για έναν νέο  φωτορεπόρτερ. Τώρα υπάρχει πάρα πολλή πληροφορία και απομυθοποιείς πρόσωπα και καταστάσεις» εξηγεί και καταλήγει.

«Το αγαπημένο μου All Star Game ήταν το 1998 όταν βρέθηκαν αντίπαλοι ο Kobe Bryant με τον Michael Jordan. Υπήρχε ένα πολύ περίεργο κλίμα. Όλοι θεωρούσαν ότι ο Kobe ήταν ο διάδοχος». Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τον φωτογράφησε. Εκείνος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μερικούς μήνες αργότερα, για να επιστρέψει το 2001 με τη φανέλα των Washington Wizards. Μόνο που τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο.