© Aurélien Lemasson-Théobald / Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Η καλύτερη πίτσα της Ευρώπης σερβίρεται στο Παρίσι

Ο Ναπολιτάνος Guiseppe Cutraro που ζει και εργάζεται στη Γαλλία είδε το εστιατόριό του Peppe Pizzeria να ανεβαίνει στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου σε έναν μόλις χρόνο.

Αφού κέρδισε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Πίτσας το 2019, ο 30άρης (και κάτι) Giuseppe Cutraro από τη Νάπολη είναι πλέον ο ιδιοκτήτης της Καλύτερης Πιτσαρίας στην Ευρώπη για το 2021. Στην ετήσια λίστα του, ο διαγωνισμός 50 Top Pizza Εurope αποκαλύπτει τις καλύτερες πιτσαρίες στην Ευρώπη, εκτός της Ιταλίας που έχει το δικό της Top 50. Ξεχωριστή λίστα δημοσιεύεται και για τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το 2021 έκανε το ντεμπούτο του και το βραβείο “Green Oven”, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τη βιωσιμότητα σε μια πιτσαρία.

Ο Guiseppe Cutraro άνοιξε την Peppe Pizzeria τον Ιανουάριο του 2020 στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού. Μόλις ενάμιση μήνα μετά τη λειτουργία του, το εστιατόριο είχε ήδη γίνει δημοφιλές στους Παριζιάνους (και όχι μόνο) λάτρεις της πίτσας. Και μπορεί ο Covid να έκανε την εμφάνισή του τον Μάρτιο, όμως η πιτσαρία του Ναπολιτάνου chef όχι μόνο επέζησε από τα lockdowns, αλλά ανέβηκε από την 29η θέση στην κορυφή του 50 Top Pizza σε έναν μόνο χρόνο.

Πού βρίσκεται η καλύτερη πίτσα της Ευρώπης

Το μοντέρνο εστιατόριο του chef Giuseppe Cutraro βρίσκεται στην περιοχή Saint-Blaise. Στην ίδια γειτονιά συναντά κανείς και την εκκλησία Saint-Germain de Charonne, ένα ιστορικό μνημείο του Παρισιού.

Η πίτσα του Peppe, όπως είναι το nickname του chef, είχε ξεχωρίσει στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Νάπολης το 2019 (ανοιχτός μόνο για 1000 συμμετέχοντες) στην κατηγορία της σύγχρονης πίτσας – μία από τις μόλις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού. Η μυρωδιά της πίτσας που ψήνεται στον φούρνο φτάνει μέχρι τα τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο, αποτελώντας ένα πραγματικό δέλεαρ για τους περαστικούς.

Η άξια πρωταθλήτρια

Στο μενού, τον κύριο λόγο έχουν οι πίτσες, υπάρχουν όμως και επιλογές σε antipasti, σαλάτες και φυσικά γλυκά (όπως baba, tiramisu και montblanc). Η άξια πρωταθλήτρια είναι και το απόλυτο highlight στο μαγαζί του Peppe, ο οποίος την ονομάζει απλώς “champion du monde” ή αλλιώς «πρωταθλήτρια του κόσμου».

Ποια είναι τα συστατικά που αποτελούν αυτό το βραβευμένο πιάτο; Κίτρινη ντομάτα, ζαμπόν 24μηνης ωρίμανσης από την Πάρμα, προβολόνε, mozzarella di bufala, καβουρδισμένα αμύγδαλα και οργανική μαρμελάδα σύκο.

Ο chef Peppe επιλέγει προσεκτικά τα υλικά του, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ποιότητα. Η κίτρινη ντομάτα είναι πιο γλυκιά και με λιγότερη οξύτητα από την κόκκινη, τα τυριά και το ζαμπόν δεν είναι πολύ αλμυρά, η μαρμελάδα σύκο προσδίδει κάτι γλυκό στην πίτσα και τα αμύγδαλα δίνουν το στοιχείο της τραγανότητας.

Το ζυμάρι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ο chef το αφήνει να φουσκώσει και να ωριμάσει, θέλοντας να δώσει νοστιμιά σε βάθος αλλά και ένα εύπεπτο τελικό αποτέλεσμα.

Τι άλλες πίτσες μπορεί να βρει κανείς στο μαγαζί του Peppe; Υπάρχουν μεταξύ άλλων η Queen Tartufo με κρέμα τρούφας Terra San Pietrese, μοτσαρέλα fior di latte, μανιτάρια, φρέσκια Stracciatella από την Πούλια, καβουρδισμένα φουντούκια και καλοκαιρινές τρούφες, αλλά και η Piccante με ντομάτα, mozzarella di bufala, ναπολιτάνικο πικάντικο λουκάνικο και κρεμμύδι κονφί.