ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ξετρυπώσαμε την πιο spooky γωνιά της Θεσσαλονίκης

Κοράκια, σινεμά και Stephen King.

Πέμπτη απόγευμα. Το Φθινόπωρο δείχνει τα δόντια του στη Θεσσαλονίκη. Φτάνουμε στην οδό Σουλιώτη λίγο μετά τις 18:00. Η μεγάλη πόρτα του Spookville ανοίγει.

Μία ομάδα εφήβων ξεπετάγεται σαν ορμητικό ρεύμα και γεμίζει το δρόμο με φωνές και σχόλια για την ταινία που μόλις παρακολούθησαν.

«Θρίλερ ήταν. Και μάλιστα δυνατό», θα αναφέρει η Αλεξάνδρα Ακανθοπούλου, διαβάζοντας τις σκέψεις μας και ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για να περάσουμε στον spooky κόσμο που έχει δημιουργήσει στην Νέα Παραλία. Η συζήτησή μας είχε ήδη ξεκινήσει.

«Το Spookville είναι ένας δημιουργικός χώρος ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας αποκλειστικά για εφήβους. Η όλη ιδέα ξεπήδησε από τη στιγμή που διαπίστωσα ως μητέρα δύο εφήβων την έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση των εφήβων. Όσο τα παιδιά βρίσκονται στις τάξεις του δημοτικού υπάρχουν ποικίλες δραστηριότητες που μπορούν να επιλέξουν ώστε να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Μόλις, όμως, περάσουν το κατώφλι του γυμνασίου τα δεδομένα αλλάζουν και οι επιλογές τους περιορίζονται. Έτσι, επιλέξαμε τις ηλικίες αυτές γιατί θεωρούμε ότι είναι από τις πιο δημιουργικές, καθώς οι έφηβοι είναι παρορμητικοί, ενθουσιώδεις με ό,τι αγαπούν, γεμάτοι με όνειρα και άκρως συναισθηματικοί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την οικονομική κρίση να πλήττει τη χώρα μας, οι νέοι σήμερα αισθάνονται απογοητευμένοι, αβοήθητοι και βιώνουν μία πλήρη ματαίωση απέναντι στη διεκδίκηση των ονείρων τους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι καθήκον όλων μας να πλαισιώσουμε τους νέους ανθρώπους, να τους δώσουμε χώρο να εκφραστούν, ν’ ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους και να τους προσφέρουμε το δικαίωμα να ονειρεύονται και να ελπίζουν σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Και φυσικά η τέχνη είναι η καλύτερη πυξίδα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εφόδιο στη ζωή τους, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους και να βρουν διέξοδο μέσα από τη χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας. Με γνώμονα, λοιπόν, το παραπάνω, θέλησα να προσφέρω έναν δημιουργικό χώρο αποκλειστικά γι’ αυτές τις ηλικίες με σκοπό να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου, η οποία ανέκαθεν γοήτευε και συνεχίζει να γοητεύει τους εφήβους και ιδιαίτερα η πιο spooky πλευρά της. Η εικόνα ασκεί μεγάλη δύναμη και επιρροή πάνω τους.

Έτσι, στόχος μας είναι να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια ώστε να γνωρίσουν την κινηματογραφική γλώσσα, ν’ αποκτήσουν μία κριτική ματιά πάνω στον καθημερινό καταιγισμό των εικόνων που παρακολουθούν και να γράψουν με εικόνες τη δική τους ιστορία που σιγοκαίει μέσα τους. Επιδιώκουμε, ουσιαστικά, να παραχωρήσουν τη θέση τους ως θεατές και να καθίσουν στη θέση του δημιουργού», αναφέρει η εμπνεύστρια του πρότζεκτ και περιγράφει τον χώρο που έχει δημιουργήσει με μεράκι.

«Το Spookville διαθέτει μία βικτωριανή αισθητική αναβιώνοντας την εποχή που γεννήθηκε ο κινηματογράφος και τα μυθικά τέρατα της οθόνης. Σκοπός μας είναι ο χώρος να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και να ωθήσει τους εφήβους να δημιουργήσουν το δικό τους φαντασιακό κόσμο. Για αυτόν τον λόγο το πρότζεκτ έχει χωριστεί σε τρεις άξονες: Enjoy – Play – Act.

Στον άξονα του Enjoy υπάρχει το Spookville Lounge, ένα διαμορφωμένο σαλόνι όπου μπορεί ο καθένας με την παρέα του ν’ απολαύσει το δικό του music playlist, tablets με free WiFi, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία που σχετίζονται με τον κινηματογράφο και snacks by Mammy’s Creperie, καθώς και το Spookville Members Club, ένας διαμορφωμένος χώρος με κερκίδες όπου τα μέλη απολαμβάνουν το δικό τους music playlist, video clips, Karaoke, επιλεγμένες ταινίες κάθε Σαββατοκύριακο από τη Feelgood Entertainment, snacks by Mammy’s Creperie, ενώ μπορούν να διοργανώσουν και το δικό τους event/party.

Στον άξονα του Play μπορούν να παίξουν “Το Επόμενο Κεφάλαιο”, ένα δίωρο παιχνίδι ρόλων αστυνομικού περιεχομένου με αφηγητή, σχεδιασμένο από τη δημιουργική ομάδα Gamecraft, όπως επίσης και το “A Bloody Day”, ένα ωριαίο παιχνίδι ρόλων μυστηρίου όπου βρικόλακες, λυκάνθρωποι και μάγοι αναζητούν τον ένοχο που βρίσκεται ανάμεσα τους, βασισμένο στον ελεύθερο θεατρικό αυτοσχεδιασμό και σχεδιασμένο από το Spookville. Τέλος, στον άξονα του Act, λαμβάνουν χώρα εργαστήρια υποκριτικής, δημιουργικής γραφής, κόμικ, σκηνοθεσίας, σεναρίου, κατασκευής escape game και δραματοθεραπείας».

Η συζήτησή μας πηγαίνει στο πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο της ψυχαγωγίας στη Θεσσαλονίκη.

«Θεωρώ ότι η νέα γενιά έχει εγκλωβιστεί ν’ ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς της ψηφιακής τεχνολογίας, γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με τους αργούς ρυθμούς της καθημερινότητας που βιώνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ν’ απολαμβάνουν τον ψηφιακό κόσμο του διαδικτύου και να βαριούνται απίστευτα την πραγματικότητα. Οι φοιτητές, από την άλλη, δεδομένου ότι είναι και πιο ώριμοι, ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Το στοίχημα είναι να ωθήσουμε και τη μαθητική κοινότητα να δραστηριοποιηθεί, ν’ ανακαλύψει το θαυμαστό κόσμο της τέχνης, να σταματήσει μονάχα να καταναλώνει και να ξεκινήσει να δημιουργεί. Γενικότερα, πιστεύω ότι το πεδίο της διασκέδασης συνεχώς μεταβάλλεται στην πόλη μας. Αρκεί να δούμε την αναπτυσσόμενη αγορά των paintballs, των escape rooms, των virtual reality και των rage rooms.

Από την πλευρά μας, σχεδιάζουμε να προσθέσουμε περισσότερα δημιουργικά εργαστήρια, πρωτοποριακά παιχνίδια ρόλων, να οργανώσουμε ένα εφηβικό φεστιβάλ και να διασυνδεθούμε με άλλες δημιουργικές ομάδες που εδρεύουν στην Ευρώπη», προσθέτει η έμπειρη σκηνοθέτης και οπερατέρ, με τον Αναστάση να φωτογραφίζει επίμονα ένα κοράκι στο κέντρο του δωματίου.

Αλήθεια, ποιο σημείο του χώρου θα λάτρευε ο Στίβεν Κινγκ για να γράψει το επόμενο βιβλίο του;

«Δίπλα στο φέρετρο, κάτω από το φως ενός κεριού και με μοναδικό σύντροφο το κοράκι που φωτογραφίζετε. Νομίζω το σκηνικό αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη φαντασία του, ώστε να μας χαρίσει ακόμα μία τρομακτική ιστορία!», καταλήγει.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

H Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η Μόρντορ της Ελλάδας