iStock
ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που καίει το λίπος στο σώμα σου

Είναι η ίδια που στην επεξεργασμένη της μορφή χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία κατά της γήρανσης του δέρματος.

Δεδομένου ότι η έλλειψη τους διαταράσσει την καλή λειτουργία του οργανισμού, πυροδοτώντας ακόμα και την εμφάνιση παθήσεων, καταλαβαίνεις ότι οι βιταμίνες (που πρωτίστως πρέπει να προσλαμβάνονται από τις τροφές και δευτερευόντως αν υπάρχει ανάγκη να ενισχύονται από συμπληρώματα διατροφής) αποτελούν ένα βασικό παράγοντα για να χτίσουμε ένα δυνατό οργανισμό και ανοσοποιητικό, συμβάλλοντας στην απόκτηση μίας γενικότερα καλής υγείας. 

Γι’ αυτό και έχουν αποτελέσει πολλές φορές πεδίο ερευνών για τους επιστήμονες. Όπως συνέβη πρόσφατα με την περίπτωση της βιταμίνης Α. 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, η αυξημένη πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά  με την καύση του λίπους στο σώμα.

Πρώτα όμως, ας μιλήσουμε για τη βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, που αποθηκεύεται στο ήπαρ και είναι σημαντική για πολλές σωματικές λειτουργίες: για την ανάπτυξη, για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή όραση.

Υπάρχουν δύο τύποι που βρίσκονται στα τρόφιμα: 

  • Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως ρετινόλη και βρίσκεται συνήθως στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η προβιταμίνη A (καροτενοειδή), από την άλλη, βρίσκεται σε φυτικές τροφές, όπως κόκκινα, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά και το σώμα τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Να σημειωθεί ότι στην επεξεργασμένη της μορφή, αυτή που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία, η βιταμίνη Α ή αλλιώς ρετινόλη εμπεριέχεται σε προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά, απορροφώνται από το δέρμα και δρουν κατά της γήρανσης, προστατεύοντας το κολλαγόνο, αυξάνοντας τα επίπεδα υγρασίας, αναπλάθοντας το δέρμα και ενεργοποιώντας τον σχηματισμό περισσότερων κυττάρων. 

Τι έδειξε η έρευνα

Επιστρέφοντας στην επιστημονική μελέτη, που να τονίσουμε ότι πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια-πειραματόζωα, διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις που έχει το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες και η βιταμίνη Α στη μετατροπή του λευκού λίπους, όπου αποθηκεύονται οι υπερβολικές θερμίδες ως επί το πλείστον σε κοιλιά, γλουτούς και άνω μηρούς, σε καφέ λίπος, το οποίο «διεγείρει την καύση λίπους και την παραγωγή θερμότητας».

Όπως αποδείχθηκε, όταν τα ποντίκια εκτέθηκαν στο κρύο παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α και μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει ρετινόλη και μεταφέρει τη βιταμίνη στο αίμα, οδηγώντας σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί το λευκό λίπος σε καφέ καθώς το σώμα προσπαθούσε να ζεσταθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εν λόγω μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με τον επικεφαλής, Florian Kiefer, ωστόσο να διευκρινίζει το εξής σημαντικό, προειδοποιώντας σχετικά με την υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μέσω συμπληρωμάτων στην προσπάθεια να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά:

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α εφόσον αυτά δε συνταγογραφούνται, επειδή είναι κρίσιμο η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα κύτταρα την κατάλληλη στιγμή».

Για να καταλήξει: «Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο η βιταμίνη Α ρυθμίζει την καύση των λιπιδίων και την παραγωγή θερμότητας σε ψυχρές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις που εκμεταλλεύονται αυτόν τον συγκεκριμένο μηχανισμό».