Simon Infanger/Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που καταπολεμούν την αϋπνία

Τι πρέπει να εντάξεις στην καθημερινή διατροφή σου για να απολαμβάνεις κάθε βράδυ ένα ποιοτικό ύπνο.

Ο ύπνος έχει γίνει πολυτέλεια για όποιον άνθρωπο είναι κάπως υπεύθυνος ή λίγο ευαίσθητος ή δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί τα θέματα του, ώστε να μην κυριεύουν το μυαλό του, όταν το συνειδητό δίνει τη σκυτάλη στο υποσυνείδητο. Κάτι που δυστυχώς γίνεται όταν ακουμπά το κεφάλι στο μαξιλάρι κάθε βράδυ και χαλαρώνουμε.

Την ίδια ώρα, ο ύπνος είναι μια από τις βασικές ανάγκες που έχουμε για να ζούμε υγιώς. H έρευνα έχει δείξει πως ο ύπνος δίνει στο σώμα την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να αναρρώσει, με την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους μυς, τα κύτταρα, το ανοσοποιητικό σύστημα, τις γνωστικές ικανότητες και αυτές της δημιουργίας μνήμης να εξαρτώνται από το πώς κοιμόμαστε.

Ιδανικά δίχως να πάρουμε κάποια βοήθεια με συμπλήρωμα (που ενδεχομένως να μην προορίζεται και για το λόγο που το λαμβάνουμε) ή φάρμακο.

Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει πως μια επιλογή μπορεί να τακτοποιήσει δυο από τα must της γενικής υγείας και της ευημερίας μας: του ύπνου και της διατροφής.

Επιστήμονες από το University of Helsinki, το National Institute for Health and Welfare και το Turku University of Applied Science μελέτησαν τη σχέση μεταξύ διάρκειας του ύπνου και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Συμπέραναν πως «η έλλειψη ύπνου συμπίπτει με την ανθυγιεινή διατροφή. Υπάρχει ένα συνεπές πρότυπο όπου η απόκλιση από την κανονική διάρκεια ύπνου συσχετίζεται με μειωμένα φρούτα και κατανάλωση λαχανικών» και τόνισαν ότι «αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη «να ληφθούν υπόψη τα πρότυπα ύπνου στη διατροφική παρέμβαση».

Τι να προτιμήσεις

Σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν κανονικά, εκείνοι που κοιμούνταν λιγότερο κατανάλωναν 37 λιγότερα γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αυτοί που κοιμούνταν περισσότερο από το κανονικό, έτρωγαν 73 λιγότερα γραμμάρια την ημέρα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορούν να υποστηρίξουν έναν υγιή ύπνο. Ορισμένα φρούτα, όπως τα κεράσια και οι μπανάνες, περιέχουν μελατονίνη, ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Η κατανάλωση τους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μελατονίνης στο το σώμα, κάτι που θα προωθήσει την καλύτερη έναρξη και ποιότητα ύπνου.

Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα -όπως το σπανάκι και το λάχανο- είναι καλές πηγές μαγνησίου, θρεπτικό συστατικό που επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ύπνου.

Το σπανάκι και οι ντομάτες περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, ένας νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται στην παραγωγή μελατονίνης και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Με την αύξηση της πρόσληψης τρυπτοφάνης μπορούμε να βοηθήσουμε τη χαλάρωση και να βελτιώσουμε την πορεία μας στο δρόμο που οδηγεί στον ύπνο και αυτήν της παραμονής μας σε αυτόν.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών, που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στο σώμα.

Αν δεν μπορείς να θυμάσαι όλες τις λεπτομέρειες, κράτα πως «ο ύπνος, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα σχηματίζουν μια ενότητα. Μια θετική αλλαγή σε ένα από αυτά αντικατοπτρίζεται σε μια θετική αλλαγή στα άλλα δύο».