© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να χάσεις κιλά πίνοντας καφέ με τον σωστό τρόπο

Σύμφωνα με την επιστήμη, ο καφές μπουστάρει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στο αδυνάτισμα, αρκεί να αποφύγεις κάποια λάθη.

Η επιτάχυνση του μεταβολισμού είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια που κάνεις για να χάσεις κιλά. Είναι επίσης σημαντική για να διατηρείσαι στο ιδανικό βάρος καθώς μεγαλώνεις, μιας και η λειτουργία του επιβραδύνεται σημαντικά μετά τα 50, κάτι που καθιστά πανεύκολο το να παχαίνεις με το παραμικρό.

Ο ρυθμός όμως με τον οποίο ο οργανισμός καίει θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, όταν ξεκουράζεσαι ή κοιμάσαι, δεν είναι ίδιος σε όλους τους ανθρώπους. Το πώς ακριβώς θα χάσεις κιλά είναι μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία.

Σε ορισμένους μάλιστα μειώνεται όταν κάνουν δίαιτα. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση «κόλλησε ο μεταβολισμός». 

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μείωσής του και ένας από αυτούς είναι ο καφές.

Ένα ρόφημα που μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ικανότητα του σώματος να καίει περισσότερες θερμίδες, αρκεί να τον απολαμβάνεις τη σωστή στιγμή. 

Τι να προσέξεις, τι να αποφύγεις

καφές αδυνάτισμα

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, ένας κακός, βραδινός ύπνος (δεν αναφερόμαστε σε χρόνιες διαταραχές ύπνου) μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση, την ψυχολογία, την πνευματική και σωματική σου ικανότητα, αφήνει ωστόσο ανεπηρέαστο τον μεταβολισμό. Εκτός και αν βιαστείς να πιεις τον καφέ σου πριν φας πρωινό για να «ξυπνήσεις».

Ο Harry Smith, συγγραφέας της εν λόγω μελέτης και ερευνητής στο Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, αναφέρει: «Μετά από έναν κακό ύπνο, η πρώτη κίνηση που κάνουν πάρα πολλοί είναι να πιουν μερικές γουλιές καφέ με άδειο στομάχι, πριν καταναλώσουν δηλαδή το πρωινό τους γεύμα. Με τον τρόπο αυτό, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβραδύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει τη γλυκόζη, να αυξάνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι, ακόμα και να “πειράξουν” τον κιρκάδιο ρυθμό».

Για να συνεχίσει: «Ο καφές μπορεί να ενσωματωθεί σε μία ισορροπημένη διατροφή και να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, αλλά είναι σημαντικό να προσέχεις πώς και πότε τον πίνεις. Για παράδειγμα, ο καφές είναι επιβλαβής εάν πίνεται με ζάχαρη».

Όπως τονίζει ο ερευνητής, «ο μεταβολισμός δε συμβάλει μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά βοηθά γενικότερα τον οργανισμό να εκτελεί όλα τα είδη των λειτουργιών του σωστά». 

Καφές με κανέλα: ένας απροσδόκητος σύμμαχος

Αφού λοιπόν έμαθες ότι πρέπει να πίνεις καφέ το πρωί, αφού έχεις φάει, αλλά και ότι η ζάχαρη είναι απαγορευτική -κάτι βέβαια που ήδη γνωρίζεις-, ο Harry Smith αποκαλύπτει ένα κόλπο που μπουστάρει τον μεταβολισμό: ο καφές με κανέλα.

Προσθέτοντας μικρή ποσότητα κανέλας στον καφέ σου, συμβάλλεις στον έλεγχο της πείνας και αυξάνεις τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.  Επιπλέον, η προσθήκη του συγκεκριμένου μπαχαρικού ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και σε βοηθά να καις λίπος πιο εύκολα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.