
Τα δύο ροφήματα που σχετίζονται με την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα
Σύμφωνα με την επιστήμη, η τακτική κατανάλωσή τους φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την αραίωση όσο και με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.
- 4 ΣΕΠ 2025
Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από 17 μελέτες και περισσότερους από 61.000 συμμετέχοντες ηλικίας 7 έως 77 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο συγκεκριμένα ροφήματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των μαλλιών: τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και το αλκοολούχα ποτά.
Η τακτική κατανάλωσή τους φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την αραίωση όσο και με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, ειδικά όταν καταναλώνονται σε ποσότητες που ξεπερνούν τα 3,5 λίτρα την εβδομάδα, αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής. Το υπερβολικό σμήγμα μπορεί να φράξει τους θύλακες, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων και να προκαλέσει φλεγμονή, οδηγώντας τελικά σε αδύναμα και λεπτά μαλλιά.
Η επίδραση αυτή είναι εντονότερη στους άντρες. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδρά με διαφορετικούς μηχανισμούς: προκαλεί αφυδάτωση, παρεμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Όλα αυτά συντελούν τόσο στην τριχόπτωση όσο και στην απώλεια της μελανίνης, δηλαδή της χρωστικής που διατηρεί το φυσικό χρώμα των μαλλιών.
Η βιταμίνη D ωστόσο, αναδεικνύεται ως ένα ελπιδοφόρο «όπλο». Πέντε διαφορετικές μελέτες έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με λιγότερη αλωπεκία και καλύτερη ανάπτυξη των μαλλιών. Εκτός από τη βιταμίνη D, ωφέλιμη φαίνεται να είναι και μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνη, με τροφές όπως η σόγια και τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι) να συμβάλλουν σε καλύτερη πυκνότητα και ανθεκτικότητα της τρίχας.
Για άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προχωρημένη τριχόπτωση, οι ειδικοί προτείνουν στοχευμένες θεραπείες, υπογραμμίζοντας όμως ότι όσο νωρίτερα αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες θετικών αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.
Συνολικά, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή μας διατροφή και οι συνήθειες κατανάλωσης επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μαλλιών. Περιορίζοντας ζαχαρούχα αναψυκτικά και αλκοόλ και ενισχύοντας την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D, μπορείς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από το γκριζάρισμα και την απώλεια, διατηρώντας την υγεία και τη ζωντάνια τους για περισσότερα χρόνια.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.