© UNIVERSAL PICTURES/Collection Christophel/AFP
WELLNESS

Τα μειονεκτήματα που προδίδουν έναν ευφυή άνθρωπο

Εάν χαρακτηρίζεσαι από ανυπομονησία, ξεχνάς πράγματα ή έχεις κάποια απ’ τις συνήθειες που ακολουθούν, ίσως είναι για καλό.

Πιθανότατα, σκέφτεσαι ότι ο ακραίος βαθμός ευφυίας συνοδεύεται από ένα μάτσο προνόμια – ότι γίνεσαι εύκολα συμπαθής στους γύρω σου, ότι αποκτάς πιο εύκολα εκείνο που επιθυμείς, είτε ότι αντλείς χαρά πετυχαίνοντας τους στόχους σου. Αλλά δεν είναι αναγκαστικά αλήθεια αυτό, αφού «η μεγάλη δύναμη έχει και μεγάλη ευθύνη», όπως έλεγε ένα κλασικό πλέον ρητό από το σύμπαν της Marvel.

Εξάλλου ποια ιδιοφυΐα γνωρίζεις που να έζησε μια ήρεμη, χαρούμενη ζωή; Μέσα στο στερεότυπο του σκοτεινού genius, που στροβιλίζεται μέσα σε δεύτερες σκέψεις συνεχώς και αδυνατεί να υποτάξει την περιέργειά του, κρύβεται και ένα μερίδιο αλήθειας, όπως θα δούμε στη λίστα που ακολουθεί: είναι μια λίστα –κατά το κοινό λεγόμενο– αρνητικών χαρακτηριστικών που απαντώνται συχνά σε ευφυείς προσωπικότητες.

Ανυπομονησία

Εάν μπορούσαμε να παραλληλίσουμε τη ζωή με μια παρτίδα σκάκι, οι έξυπνοι άνθρωποι σκέφτονται επτά κινήσεις μπροστά. Αυτό συνεπάγεται πως αρκετές φορές δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν τη φυσική ροή των πραγμάτων, δρασκελίζοντας με το νου τους το μέλλον και όλες τις πιθανές εναλλακτικές που θα ανοιχτούν μπροστά τους. Βιάζονται να δουν το σχέδιό τους να γίνεται πράξη.

Είναι κακοί στα μαθηματικά

Σε αντίθεση με την παροιμιώδη φράση που θέλει να παρομοιάζει μια ιδιοφυΐα με τον Einstein, τα μαθηματικά και γενικότερα ο κόσμος των θετικών επιστημών είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από το IQ. Είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν δύο κύριες μαθησιακές διαταραχές που συνδέονται με την αδυναμία επίδοσης στα μαθηματικά, χωρίς να σημαίνουν χαμηλότερη ευφυΐα: είναι η δυσλεξία και η δυσαριθμησία. Επομένως, μην απογοητεύεσαι.

Δεν πάνε τουαλέτα

Η λειτουργία του εγκεφάλου σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς απαιτεί και αντίστοιχες ποσότητες ενέργειες, πράγμα που στο τέλος της ημέρας αποτυπώνεται στο πόσο συχνά πηγαίνεις τουαλέτα: κάθε πεπτικό σύστημα είναι διαφορετικό στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του φαγητού, αλλά σε γενικές γραμμές η υψηλή εγκεφαλική δραστηριότητα απομυζά τις ενεργειακές αποθήκες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μένει λιγότερη ποσότητα για «πέταμα».

Είναι περίεργοι

Δεν είναι τυχαίο που ο Nikola Tesla και ο Beethoven υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, ούτε ότι τα σενάρια των βιογραφικών ταινιών για διάσημες διάνυες πάντα εμπεριείχαν και μια δόση διαστροφής: το υψηλό IQ συνδέεται με περισσότερη σκέψη, περισσότερο προβληματισμό και άγχη, αφού είναι αδύνατον να πάρεις τη ζωή στο χαλαρό ή στην πλάκα. Το στερεότυπο για τις «σκοτεινές διάνυες» φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Χάνουν ή ξεχνούν πράγματα

Η ευφυΐα δεν αφορά τη συγκέντρωση. Στην πραγματικότητα, αφορά πολύ περισσότερο τη διάσπαση της προσοχής, τη διάσπαση από όλα τα ανούσια, μικρά πράγματα της καθημερινότητας, όπως το πού άφησες τα γυαλιά ηλίου, πότε γιορτάζει ο αγαπημένος σου, είτε πότε έπλυνες τελευταία φορά το αμάξι. Στους γύρω μπορεί μια τέτοια αφηρημάδα να δηλώνει διάσπαση προσοχής, αλλά ποιος νοιάζεται τελικά για τη γνώμη όλων αυτών των κοινών θνητών;