© iStock
ΥΓΕΙΑ

Το μπαχαρικό που θα τονώσει τον μεταβολισμό σου

Υπάρχει σχεδόν σε κάθε γεύμα αλλά και στο τραπέζι κάθε εστιατορίου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως μπορεί να βοηθήσει με περισσότερους τρόπους από όσους νομίζαμε.

Είναι το πιο κοινό μπαχαρικό της ελληνικής -και όχι μόνο- κουζίνας, χωρίς αυτό σχεδόν κανένα πιάτο δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο ενώ δε λείπει και από κανένα εστιατόριο. Είναι αυτό που προσφέρει το κάτι παραπάνω στις συνταγές και πηγαίνει χέρι-χέρι με το αλάτι. Ίσως, βέβαια, σε μεγάλες ποσότητες να διώξει τους λιγότερο μυημένους στις καυτερές γεύσεις. Σίγουρα πάντως είναι για όλους, σε αντίθεση με το κόκκινο πιπέρι.

Τι άλλο όμως μπορεί να κάνει το μαύρο πιπέρι; Το ανθοφόρο αναρριχώμενο φυτό που μας δίνει τους μικρούς αλλά τρομερά νόστιμους καρπούς του, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ήδη από το 2000 π.Χ. Ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες ως «πέπερι το μέλαν» ενώ και οι Ρωμαίοι το αγαπούσαν ιδιαίτερα.

Μάλλον, κανείς όμως δε γνώριζε ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό μπορεί να δώσει -εκτός από νοστιμιά- και μεγάλη ώθηση στον μεταβολισμό. Πόσο ικανό όμως είναι να καταφέρει κάτι τέτοιο;

Ας δούμε τι λένε κάποιοι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί αναλυτικά με το ζήτημα. Σε έκθεση που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry τα ευρήματα είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον: η πιπερίνη, το δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού, φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να περιορίζει τη δημιουργία λιποκυττάρων.

Τι ακριβώς είναι αυτά; Τα κύτταρα που συνθέτουν κυρίως τον λιπώδη ιστό, ο οποίος ειδικεύεται στην αποθήκευση ενέργειας ως λίπος).

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει γίνει σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους, κάτι που βέβαια δε σημαίνει ότι δεν ισχύει, μιας και το DNA μας είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό των τρωκτικών. Όπως, αντίστοιχα, δε σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι διατροφικά και μετά να βάζουμε μπόλικο πιπέρι ελπίζοντας ότι θα ξυπνήσουμε τον μεταβολισμό μας.

Οι ερευνητές πάντως είχαν καταλήξει ότι τα ευρήματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορούσαν μια μέρα στο μέλλον να βρουν το κλειδί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

μαύρο πιπέρι © Anas Alhajj / Unsplash

Τι γίνεται όμως με το εδώ και τώρα; Βοηθά τελικά το μαύρο πιπέρι στο να αυξηθούν οι καύσεις του οργανισμού;

Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Φαρμακευτικής (NLM) διαβάζουμε ότι, όντως, το μαύρο πιπέρι εντείνει το μεταβολισμό και την καύση λίπους κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Αποτελεί με άλλα λόγια το ιδανικό συμπλήρωμα μίας υγιεινής διατροφής η οποία συνδυάζεται βέβαια από τακτική γυμναστική.

Είναι κάτι που μοιράζεται με την καψαϊκίνη, τη δραστική ουσία που συναντάμε στο κόκκινο πιπέρι. Αν όμως η καψαϊκίνη οδηγεί στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων ανά γεύμα, σύμφωνα με έρευνα που έχει φιλοξενηθεί παλιότερα στους New York Times, το μαύρο πιπέρι είναι ικανό να βάλει -αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις- φωτιά στον μεταβολισμό σου.