iStock
ΥΓΕΙΑ

Το καθημερινό superfood που προστατεύει τα οστά, την καρδιά και τον εγκέφαλο

Βρήκαμε ίσως τον πιο φθηνό και εύκολο τρόπο να φροντίσεις την υγεία σου, από την κορυφή έως τα νύχια.

Σου λένε μην τρως το ένα, μην πίνεις το άλλο, μην ξενυχτάς, μην καπνίζεις, μαζί πάντα με το μην αγχώνεσαι και την ίδια ώρα, μαθαίνεις πως αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για την υγεία σου. Για να μη μιλήσω για όσα κουβαλάς από τους γονείς σου.

Πού καταλήγουμε; Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ έχω κληρονομική αυξημένη χοληστερόλη και τετραπλάσια γλυκοπρωτεΐνη, που σημαίνει πως ό,τι και αν κάνω (δηλαδή, το εξής ένα που έχει απομείνει, να καπνίζω λίγο μεν, αλλά «και ένα τσιγάρο την ημέρα σε κάνει καπνιστή» που μου είπε ο καρδιολόγος), δεν θα πέσει χωρίς να πάρω το ειδικό χάπι.

Ζήτησα από την παθολόγο να μου δώσει 3 μήνες προθεσμία για να πέσω σε τιμές. Δηλαδή, να φτιάξω λίγο περισσότερο τη διατροφή μου (ασκούμαι τακτικά, κοιμάμαι καλά και κατά τα άλλα αν δεν ήταν κληρονομική η χοληστερόλη, θα είχε εξαφανιστεί), πριν κάνω νέα εξέταση αίματος.

Σε αυτό το πλαίσιο έκοψα ακόμα περισσότερο τα επεξεργασμένα και υπερεξεπεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά (να σημειωθεί πως προτιμώ να τρέφομαι με γλυκά παρά με αλμυρά), τα τυριά με λιπαρά (που επίσης ήταν σε ημερησία διάταξη) και ερεύνησα ευρύτερα το θέμα των τροφίμων που βοηθούν γενικά την υγεία.

Παρένθεση, η αναζήτηση εστιάζει συνήθως σε τρόφιμα που σου δίνουν πιάτα, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Επειδή βαριέμαι να μαγειρεύω, θέλω σε 10 λεπτά να μπορώ να φτιάξω κάτι υγιεινό. Το λάχανο λοιπόν, καλύπτει όλα τα «θέλω».

Για αρχή, μολονότι είναι χαμηλό σε θερμίδες, διαθέτει εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Πιο συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι (ή 89 γραμμάρια αν προτιμάς) ωμού λάχανου σου δίνει

  • 22 θερμίδες,
  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης,
  • 2 γραμμάρια φυτικές ίνες,
  • το 56% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Κ (είναι απαραίτητη για την οστική υγεία),
  • το 36% της βιταμίνης C (ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και απώλεια όρασης. Βοηθάει στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού και την απορρόφηση του σιδήρου),
  • το 10% του φολικού οξέως (γνωστό και ως βιταμίνη Β9. Παίζει ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και τη σύνθεση του DNA -η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η αναιμία, οι γενετικές ανωμαλίες και η εξασθένηση της μνήμης),
  • το 6% του μαγγανίου (βοηθά στην ελαχιστοποίηση απώλειας της οστικής μάζας, τη μείωση των φλεγμονών, την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, την εγκεφαλική λειτουργία, την παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση τραυμάτων, την υγεία του θυρεοειδούς και το μεταβολισμό των συστατικών)
  • το 6% της βιταμίνης Β6 (συμβάλει στην κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ενέργειας, την ποιότητα του ύπνου και την υγεία των ματιών),
  • το 3% του ασβεστίου (παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών, των μυών, του εγκεφάλου, αλλά και στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς),
  • το 3% του καλίου (είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και των μυών) και
  • το 3% του μαγνησίου (είναι απαραίτητο για όλα τα κύτταρα, τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των μυών κ.α.).

Όλα αυτά κάνουν το λάχανο superfood. Παρεμπιπτόντως, διαθέτει και μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως περιέχει φυτικές ενώσεις που είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική μας υγεία, με έρευνες να ‘χει δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ανοσοποιητικού, του μυοσκελετικού, παρέχει αντικαρκινικά θρεπτικά συστατικά, βοηθά στην καλύτερη υγεία του εντέρου, την πέψη, την υγεία της καρδιάς, μειώνει τη φλεγμονή, μπορεί να βελτιώσει την ολική χοληστερόλη και την υγεία των ματιών.

Και ενώ κάνει όλα αυτά, αν θες να χάσεις κιλά, θα σε βοηθήσει και σε αυτό. Στα «δώρα» που δίνει είναι και η πληρότητα (δεν πεινάς, ρε άνθρωπε), που έχει να κάνει με την υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό.

Αν είσαι της υπερβολής, πρέπει να σου πω ότι το overdose από λάχανο οδηγεί σε γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως φούσκωμα. Το πιθανότερο είναι να το τρως μόνο ωμό, σε σαλάτα. Άντε και βραστό, με ρύζι. Δοκίμασε να το βάλεις σε ένα τηγάνι, με λίγο καρότο και λίγο πράσινο κρεμμύδι. Αυτό που θα προκύψει μπορεί να γίνει συνοδευτικό κρέατος ή να τοποθετηθεί πάνω από ρύζι, με ένα αυγό για κερασάκι στην τούρτα.

Θα χρειαστεί να ξέρεις επίσης, ότι οι μέθοδοι μαγειρέματος όπως το βράσιμο, το φούρνο μικροκυμάτων και το μαγείρεμα υπό πίεση μπορεί να προκαλέσουν σημαντική απώλεια γλυκοζινολικών (είναι αντιοξειδωτικά). Αν όμως, το μαγειρέψεις στον ατμό, διατηρεί τα περισσότερα.

Αν το κάνεις χυμό, θα χάσει την περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες. Πάντα μπορείς να υποβάλεις το λάχανο σε διαδικασία ζύμωσης. Έτσι άλλωστε προκύπτει το ξινολάχανο και το κίμτσι, που διαθέτουν και πολλά προβιοτικά.