
Το κινέζικο φρούτο που λατρεύουν οι σεφ και κάνει καλό στην υγεία
Πρόκειται για ένα δυσεύρετο εσπεριδοειδές, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει όμως και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, που προάγουν την καλή υγεία του οργανισμού.
- 12 ΜΑΙ 2025
Από το κίμτσι και το τοπιναμπούρ, μέχρι το umami είναι πολλές οι άγνωστες λέξεις που έμαθες από σεζόν σε σεζόν, παρακολουθώντας το MasterChef και οι οποίες πλέον έχουν γίνει mainstream.
Στο σύντομο λεξικό του, συναντάμε μία ακόμα: το γιούζου (yuzu), που αρωματίζει όξινα και καλοκαιρινά cocktails, γλυκά που έχουν ως βάση τους την κρέμα, συνδυάζεται όμως όμορφα και με τη σοκολάτα, ενώ όσον αφορά το φαγητό δένει καλύτερα με θαλασσινά, όπως για παράδειγμα με τον σολομό.
Το γιούζου είναι φρούτο, συγκεκριμένα ένα εσπεριδοειδές που κατάγεται από την Κίνα, όπου καλλιεργείται για τουλάχιστον 1.000 χρόνια και χρησιμοποιείται κυρίως στην ιαπωνική και κορεατική κουζίνα.
Η όψη του μοιάζει με εκείνου του γκρέιπφρουτ -είναι πιο μικρό σε μέγεθος- και η γεύση του θυμίζει έναν συνδυασμό λεμονιού, μανταρινιού και γκρέιπφρουτ.
Στην ιαπωνική κουζίνα σπάνια τρώγεται σαν φρούτο, αν και είναι συνηθισμένο υλικό αυτής. Τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός του χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το λεμόνι σε άλλες κουζίνες.
Ποια είναι τα οφέλη του γιούζου για την υγεία μας
Όπως υπογραμμίζει η διατροφολόγος Beth Czerwony του ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου Cleveland Clinic στο Οχάιο, το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει όμως και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, που προάγουν την καλή υγεία του οργανισμού: βιταμίνη Α και Β, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.
Σημαντικό είναι επίσης το ότι είναι πολύ καλή πηγή βιοδραστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών -ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου-, της ανθοκυανίνης, του φαινολικού οξέος και των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών. Δηλαδή ο χυμός και η φλούδα του έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Τέλος, αυτό που συμβαίνει με τα περισσότερα είδη εσπεριδοειδών, συμβαίνει και με το γιούζου: περιέχει πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτής ίνας που έχει αποδειχθεί ότι προάγει τον κορεσμό με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.