David Livingston/WireImage
PROFILE

H Jessica Henwick βάζει τη σφραγίδα της στο The Gray Man

Μπορεί πρωταγωνίστρια στην υπερ-φιλόδοξη παραγωγή του Netflix να είναι η Ana de Armas, αλλά η 29χρονη -Σιγκαπουριανής καταγωγής- Αγγλίδα ειδικεύεται στο να κάνει όλα τα βλέμματα να στέκονται πάνω της.

Κοίταξέ την καλά. Κοίταξέ την καλύτερα. Δεν μπορεί, σίγουρα κάτι θα σου θυμίζει. Αυτό το πονηρό χαμόγελο. Αυτή η σπίθα στο βλέμμα που εκπέμπει πάθος και εξυπνάδα. Όλα δηλαδή εκείνα τα χαρακτηριστικά που την έχρισαν, ήδη από το 2009, την πρώτη ηθοποιό Ασιατικής καταγωγής που έγινε πρωταγωνίστρια σε βρετανική τηλεοπτική σειρά (το βραβευμένο Spirit Warriors).

Πρόκειται για το μεσαίο παιδί ενός συγγραφέα και μιας executive, που μεγάλωσε στο ειδυλλιακό Σάρεϊ και έκανε την παρουσία της αισθητή αρχικά ως Nymeria Sand στο Game of Thrones.

Και, στη συνέχεια ως X-wing πιλότος στο Star Wars: The Force Awakens, ως guest star στα τηλεοπτικά Iron Fist, The Defenders και Luke Cage στον ρόλο της σαμουράι Colleen Wing και ως η κεντρική φωνή στο τηλεοπτικό Blade Runner: Black Lotus.

Αν και, στα κιτάπια μου, το μεγαλύτερο επίτευγμα της απόφοιτου του National Youth Theatre είναι το πως ήταν, κατά κοινή ομολογία, ότι καλύτερο και πιο φρέσκο (ως Bugs) στο The Matrix Resurrections.

Μέλος όλων των franchise ταινιών

 

Με άλλα λόγια, χωρίς ούτε η ίδια να το καταλάβει, η Jessica (που επίσης έχει παίξει στα Underwater, Love and Monsters και στο On the Rocks της Sofia Coppola) έχει βρεθεί να είναι μέλος σε ό,τι μεγάλο franchise υπάρχει εκεί έξω.

Οπότε είναι λογικό και αναμενόμενο ότι οι αδελφοί Russo την επέλεξαν να είναι η κακιά στην 200 εκ. δολαρίων υπερ-παραγωγή τους δίπλα στους Ryan Gosling και (στον μουστακαλή εδώ) Chris Evans.

«Μετά τους τραυματισμούς που είχα στα γυρίσματα του Matrix είπα στους ατζέντηδες μου ότι θέλω να παίξω έναν ρόλο όπου κάθομαι ή στέκομαι σε κάθε σκηνή. Η απάντησή τους; Η μεγαλύτερη ταινία δράσης που έχει γυρίσει ποτέ το Netflix».

Μια γυναίκα με πολλά ταλέντα

Αν και, στο τέλος της ημέρας, το πιο εντυπωσιακό στην Jessica δεν είναι το βιογραφικό της ως ηθοποιός αλλά το πολυτάλαντο συνολικά της ύπαρξης της.

Σκέψου ότι το Amazon έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στο Nancy Wu Done It, μια young adult τηλεοπτική σειρά που έχει γράψει, ενώ έχει ακόμη μια σειρά σε φάση παραγωγής.

«Ξεκίνησα να γράφω πολύ πριν ασχοληθώ επαγγελματικά με την υποκριτική. Την πρώτη μου δουλειά ως ηθοποιός την έκλεισα στα 16 μου. Μέχρι τότε ήμουν πραγματικός βιβλιοφάγος».

Επιπλέον, έχει ήδη γράψει και υπάρξει παραγωγός σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους όπως το Baliko, το βραβευμένο The Heart of the Forest συν δυο project (που έχει και σκηνοθετήσει) σε συνεργασία με την Xiaomi (τα έχει γυρίσει χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις κάμερες των κινητών).

Συγκεκριμένα τo Bus Girl, που κατάφερε να ολοκληρώσει ενδιάμεσα στα γυρίσματα για το sequel του Knives Out στις Σπέτσες, και το upcoming Sandwich Man.

«Η έμπνευση για το Bus Girl υπήρξε η εμμονή που με είχε πιάσει μέσα στην πανδημία να δοκιμάζω να φτιάχνω νέες συνταγές. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το φαγητό».

Μια στιλάτη και διακριτικά σέξι γυναίκα, εμφανώς μορφωμένη και καλλιεργημένη, που έχει καταφέρει να κρατήσει ζωντανό το παιδί που όλοι έχουμε μέσα της. Για την ακρίβεια την έφηβη που έγραφε με πάθος Harry Potter fan fiction και που τώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι του πως θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τη θυελλώδη δημιουργική της φύση.

Εκείνη που την ωθεί να δημιουργήσει για τον εαυτό της τη δυνατότητα να πει τις δικές της ιστορίες παρά να εγκλωβιστεί σε στερεότυπα που λαμβάνουν υπόψιν όχι το ταλέντο της, αλλά την καταγωγή της.

Κάτι που δεν διστάζει να θίξει δηλώνοντας «Δεν το κυνήγησα συνειδητά να είναι μέρος τόσων blockbuster. Από την άλλη, ως ασιατικής καταγωγής ηθοποιός, είναι πιο πιθανόν να μου δώσουν ρόλους σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας παρά σε κάποιο δράμα τύπου Downton Abbey. Κάτι που αξίζει κάποια στιγμή να συζητήσουμε».