Jon Kopaloff/WireImage
PROFILE

Η Amber Midthunder γράφει ιστορία ως η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα action star

Η 25χρονη πρωταγωνίστρια στο prequel του Predator, ονόματι Prey, αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί εύκολη λεία για κανένα εξωγήινο κυνηγό ή γήινο ρατσιστικό στερεότυπο.

Δεν είναι εύκολο πράγμα να στηρίζεται μια ολόκληρη παραγωγή πάνω σου. Να περιμένει από εσένα να είσαι πειστική ως η Μαγκάιβερ Κομάντσι wannabe πολεμίστρια που τα βάζει όχι μόνο με κοτζάμ Predator αλλά και με μια -εξίσου απειλητική και επίμονη- αρκούδα. Όλα αυτά στο εξαιρετικό Prey, που λαμβάνει χώρα 300 χρόνια πριν, κάπου στα παρθένα αμερικάνικα δάση.

 

«Μεγάλωσα στην ύπαιθρο. Είχαμε άλογα και μεγάλα σκυλιά και μου άρεσε να κάνω μότο κρος στους λόφους. Ήμουν πάντοτε ένα με τη φύση και πολύ δραστήρια. Νομίζω ότι από αυτό προέκυψε η επιθυμία μου να παίξω action ρόλους».

Παρότι προφανώς και, υποκριτικά, η φιλόδοξη κόρη του ηθοποιού/ stunt double (βλέπε 1883 και Dark Winds) και της casting director (Reservation Dogs), περήφανο μέλος των Fort Peck Sioux, έχει ήδη αποδείξει ότι τα καταφέρνει μια χαρά μέσα από τους απαιτητικούς ρόλους της στα τηλεοπτικά Legion και Roswell.

«Ο ρόλος μου στο Legion δεν ήταν αρχικά γραμμένος ειδικά για ιθαγενείς Αμερικάνους. Αυτό προέκυψε αφού με πήραν. Ήταν μεγάλη νίκη γιατί η εκπροσώπησή μας στο Χόλιγουντ ιστορικά δεν έχει υπάρξει η καλύτερη».

Ενώ μέχρι και ο συμπρωταγωνιστής της στο Ice Road, Liam Neeson (να, λοιπόν που την έχεις ξαναδεί) έχει τα καλύτερα να πει. Τόσο για αυτήν και το ταλέντο της όσο και για τον μεγαλύτερο αδελφό της που (όλως τυχαία) είναι όντως ice road trucker.

Επίσης, η Amber, στα χαρτιά, είναι σούπερ προετοιμασμένη για τον ιστορικό της ρόλο ως η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα πρωταγωνίστρια σε κινηματογραφική ταινία από μεγάλο στούντιο, καθώς διαθέτει και μαύρη ζώνη στο Brazilian Jiu-Jitsu.

«Σκεφτόμουν σοβαρά να γίνω επαγγελματίας μαχήτρια MMA. Ξεκίνησα να κάνω μαθήματα Brazilian Jiu-Jitsu στο γυμναστήριο που πήγαιναν οι γονείς μου και, πολύ γρήγορα, έγινα τόσο καλή που άρχισα να κάνω μαθήματα σε παιδιά. Στην πορεία άρχισα να πηγαίνω σε αγώνες MMA και να βλέπω μέλλον σε αυτό για εμένα»

Παρόλ’ αυτά, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, έφτασε στα όρια της εξάντλησης καθώς η μια σκηνή δράσης διαδεχόταν την άλλη. Και το training camp 4 εβδομάδων στις παγωνιές του Καναδά, στο πλαίσιο των οποίων όλο το cast έμαθε να ρίχνει με τόμαχοκ, ακόντια και τόξα, δεν ήταν αρκετό.

«Δεν υπήρχε ούτε μια μέρα που να είμαι χαλαρά. Κάθε μέρα ήταν μια διαφορετική έντονη εμπειρία. Είτε ήμουν κάπου στο δάσος να τρέχω πάνω σε ένα λόφο ή σε ένα ποτάμι με παγωμένα νερά από παγετώνες που έλιωσαν».

Το πιο σημαντικό, όμως, όσον αφορά την Midthunder, ήταν το ασφυκτικό αίσθημα της ευθύνης. Ότι σήκωνε τις ελπίδες ενός έθνους στην πλάτη της καθώς είχε τη μοναδική ευκαιρία να δείξει πως όντως είναι στην πραγματικότητα οι αυτόχθονες Αμερικάνοι, πέρα από τα κινηματογραφικά κλισέ που όλοι υποσυνείδητα έχουμε υιοθετήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ήταν στο χέρι της να πιστέψουν τα παιδιά στους καταυλισμούς ότι μπορούν και εκείνα να βρεθούν στη μεγάλη οθόνη.

«Αυτό που αποδεικνύει το Prey και σειρές όπως τα Reservation Dogs και Rutherford Falls είναι η αξία του να υπάρχουν ιθαγενείς αφηγητές μπροστά και πίσω από την κάμερα. Είμαστε παραδοσιακά storytellers. Ελπίζω ότι αυτή είναι η αρχή πολλών ακόμη ευκαιριών για εμάς»

Προς τιμή του το Prey δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να αποδώσει σωστά την κουλτούρα των Κομάντσι. Σε τέτοιο σημείο ώστε, με τη βοήθεια ειδικών, οι παραγωγοί φρόντισαν ώστε να μπορείς να παρακολουθήσεις όλη την ταινία και στη γλώσσα τους.

Επιπλέον η Amber (που δηλώνει  reality-TV junkie με αγαπημένη ένοχη απόλαυση το Love Island), κατανοώντας ότι είναι εντελώς στο χέρι της να δημιουργήσει τις ιστορίες που θέλει να πει, έχει ήδη προλάβει να είναι παραγωγός και πρωταγωνίστρια στο κινηματογραφικό The Wheel το οποίο γύρισε εν μέσω πανδημίας.

Η Amber δεν έγινε action star επειδή είναι ιθαγενής Αμερικανίδα. Το ταλέντο της ξεπερνά το χρώμα του δέρματός της. Ακούγοντάς την στις διάφορες συνεντεύξεις είναι φανερό ότι μιλάμε για ένα έξυπνο και καλλιεργημένο πλάσμα, το οποίο διαθέτει και μια γενναία δόση χιούμορ. Κάτι φανερό όταν τη ρωτάνε με ποιόν, που δε ζει πια, θα ήθελε να βγει για δείπνο.

«Θα μπορούσα απλώς να σου δώσω μια πολύ βαθιά “αποικιακή” απάντηση, όπως «Τον Κάστερ, μόνο και μόνο για να τον σκοτώσω ξανά». Αστειεύομαι. Μάλλον, τον αρχηγό Big Bear των Cree. Πρόσφατα έμαθα ότι έχω καταγωγή από αυτόν. Νομίζω ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα».

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις για εκείνη; Ότι το κοινό χαρακτηριστικό που έχει με την ηρωίδα που παίζει είναι μάλλον ότι, παρότι κανείς δεν τη θεωρεί απειλή, στο τέλος καταφέρνει να πάρει την εκδίκησή της.

Αυτό δηλαδή που όλα δείχνουν ότι θα συμβεί και όσον αφορά την καριέρα της που μόνο ως ραγδαία ανερχόμενη μπορείς να τη χαρακτηρίσεις.