Joel C Ryan/Invision/AP
PROFILE

Η Olivia DeJonge ξέρει πώς αισθάνεται η Priscilla Presley

Η 24χρονη Αυστραλέζα δηλώνει εμφατικά το δικό της «είμαι εδώ και δεν πάω πουθενά» ως η θρυλική σύζυγος του Elvis στην ομώνυμη ταινία που κατάφερε να εκθρονίσει από το box office το Top Gun.  

Δεν χρειάζεται να είσαι απαραίτητα τρελαμένος με το Elvis του Baz Luhrmann (όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος πλην εμού) για να εκτιμήσεις πόσο αξιοπρεπής, φωτογενής και αποτελεσματική υπήρξε στο ρόλο της η -αναγνωρίσιμη από The Society του Netflix, το The Visit του M. Night Shyamalan και το φετινό The Staircase του HBO- Olivia.

Και αυτό, παρότι το focus της συγκεκριμένης βιογραφίας δεν ήταν η δική της θρυλική σχέση της με τον Elvis, την οποία ωστόσο βλέπουμε σε όλη τη διάρκειά της (από τις πρώτες «έπαθε κεραυνοβόλο έρωτα» ματιές ως το διαζύγιο, μετά το οποίο παρέμειναν αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο), αλλά η σχέση του βασιλιά με τον μάνατζερ του.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ, μετά το τέλος της ταινίας, συνειδητοποίησα ότι θα ήθελα λίγο Priscilla παραπάνω. Για να μη σου πω ότι μέχρι και spin off θα μπορούσε να υπάρξει.

Εντάξει, δεν είναι τυχαίο ότι η -ολλανδικής καταγωγής- Olivia ξεχώρισε στο συγκεκριμένο ρόλο αφού ο Luhrmann προφανώς και έχει άριστο κριτήριο όσον αφορά το ποια συμπατριώτισσά του έχει αυτό που χρειάζεται προκειμένου να πάει μακριά στο Χόλιγουντ.

Εκπληρώνοντας ένα παιδικό της όνειρο

«Ο Βaz είναι είδωλο στην Αυστραλία. Σκέψου ότι, στο δημοτικό, έκανα εργασία στο σχολείο πάνω στο Romeo + Juliet του. Οπότε, για εμένα, το να παίζω σε ταινία του είναι σαν να κλείνει ένας κύκλος».

Για την ακρίβεια, αυτό που μας παρουσίασε ήταν μια ολοκληρωμένη γυναικεία προσωπικότητα, που τιμούσε και κατανοούσε την αληθινή αγάπη της ζωής του Elvis. Κατάφερε δηλαδή να μετατρέψει την Priscilla σε κάτι παραπάνω από ένα μονoδιάστατο prop που κάπου υπάρχει στο background.

 

Κάτι που επίσης δεν προέκυψε τυχαία αφού η DeJonge φρόντισε να κάνει το homework της, μελετώντας ό,τι έχει πει ή γράψει η Priscilla προκειμένου να αναδείξει μια διάσταση που δεν έχουμε δει ως τώρα σε προηγούμενες προσπάθειες από φτασμένες ηθοποιούς.

«Για μένα ο ρόλος ήταν, πολύ απλά, αυτός ενός κοριτσιού που αγάπησε πάρα πολύ ένα αγόρι. Επίσης, με βοήθησε το βιβλίο της στο οποίο περιγράφει μια σκηνή όπου βγήκε έξω από το σπίτι της και πιάστηκε σχεδόν στα χέρια με μια θαυμάστρια του Elvis που τον πολιορκούσε. Αυτός ο δυναμισμός της ήταν κάτι που συχνά παραβλέπεται».

Κάτι ακόμη πιο δύσκολο, αυτό του ρόλου που μας παρουσίασε, αν σκεφτείς ότι η ίδια η Priscilla έχει γράψει ότι αυτό που την ενοχλούσε στον Elvis ήταν ότι την έβλεπε σαν μια εικόνα και όχι ως κανονικό ανθρώπινο ον.

«Θεωρώ ότι παράτησε τα δικά της όνειρα για να τον υποστηρίξει. Και για κάποια χρόνια χάθηκε. Χαίρομαι που κατάφερε να ξεφύγει από αυτή τη σχέση η οποία ήταν πολύ τοξική για εκείνη και δεν της άφηνε χώρο να ωριμάσει».

24 χρονών με εμπειρία βετεράνου

Η αλήθεια είναι ότι, παρότι μόλις 24, η DeJonge είναι ήδη βετεράνος, αφού ξεκίνησε δανείζοντας τη φωνή της σε διαφημιστικά (το πρώτο ήταν για αλυσίδα με εργαλεία) από τότε που ήταν μόλις 8 ετών.

Αν και ο μοναδικός λόγος που έπεισε τους γονείς της να την αφήσουν να κάνει μαθήματα υποκριτικής από αυτή την ηλικία, στο «δεν το λες και πολιτιστικό κέντρο» προάστιο του Perth όπου μεγάλωσε, ήταν επειδή ήταν ατάλαντη σε όλα τα αθλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ήδη από τα 13 της, απέκτησε τον δικό της ατζέντη στις ΗΠΑ. Με το Αυστραλέζικο γραφείο που την εκπροσωπεί να κάθεται και να εξηγεί στους γονείς της ότι πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά το πάθος της γιατί έχει τη δυνατότητα να το κάνει καριέρα και μάλιστα διεθνή.

Tι μένει για το τέλος; H κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι δυο τους, Olivia και Priscilla, μπροστά στην Graceland (παρόλο που δεν είχαν ξαναμιλήσει πριν). Με την Priscilla να δηλώνει πως η ταινία θα άρεσε πολύ στον Elvis και ότι ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη για την ίδια ο τρόπος που την υποδύθηκε η DeJonge.  Mic drop. Και πάμε για το επόμενο level σε μια καριέρα που μόλις τώρα ξεκινά.