ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

30/10/38: Όταν ο Όρσον Γουέλς έστειλε τους Αρειανούς στη Νέα Υόρκη

Μέσα σε 75 λεπτά, στις 30 Οκτωβρίου 1938, ο Όρσον Γουέλς έβγαλε όλα τα κουσούρια και τις αδυναμίες των Αμερικανών στην επιφάνεια, προοιωνίζοντας τα δεινά που θα έβρισκαν το ανθρώπινο είδος.

Ακόμα και τώρα, 32 χρόνια και 20 μέρες από τον θάνατό του, ουδείς μπορεί να αποφανθεί με απόλυτο τρόπο αν ο Όρσον Γουέλς ήταν ιδιοφυΐα. Κλέφτης, μίμος, άθλιος στους οικονομικούς υπολογισμούς και στα πρακτικά, εγωτιστής έως κεραίας και αλαζονικός σε κάθε συμπεριφορά, μωρό στην έννοια των ανθρώπινων σχέσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Τυφλός για τρεις ώρες: μια συγκλονιστική βιωματική εμπειρία

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος πήγε στο 'Δείπνο Στο Σκοτάδι', εκεί που με κομμένη την ανάσα προσπαθείς να επιβιώσεις με όπλο την αφή. Ένα φωτεινό μάθημα ζωής από τυφλούς.

Πώς βλέπουν άραγε…του κάτω κόσμου τα πουλιά και τα παγώνια, που με φως και νύχτα σου κεντούν μια φορεσιά, όπως εμπνεύστηκε πριν από 43 ολόκληρα χρόνια ο θείος Μάνος Ελευθερίου, αυτή η μέγιστη πηγή φωτός;

Διαβάστε περισσότερα

Μια ωδή στις Ελληνίδες πρέσβειρες της επιστημονικής έρευνας

Η Φανή Κούκουλη και η Άννα-Μαρία Παππά είναι οι δύο νέες πρέσβειρες της L’Oreal-Unesco για τα βήματα που έχουν ήδη κάνει στην επιστημονική έρευνα.

Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που οι Φανή Κούκουλη και Άννα-Μαρία Παππά πήραν την υποτροφία της L’Oreal-Unesco Women in Science παρουσιάζοντας το επιστημονικό έργο τους στο πεδίο της έρευνας. Δόθηκαν 30 υποτροφίες, οι οποίες είναι προσωπικά βραβεία (ένα αντίτιμο μεταξύ 15.000-20.000 ευρώ, που ασφαλώς έχει τη σημασία που του πρέπει και θα ήταν υποκριτικό να το παραγκωνίζουμε), δηλαδή επιλέχθηκαν 30 γυναίκες ανάμεσα σε 1.000 προτάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Η εκτέλεση του Μαυρομιχάλη: το χρονικό ενός βέβαιου θανάτου

Αν ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης δεν εκτελούνταν στην πλατεία του Ναυπλίου, στις 22 Οκτωβρίου του 1831, πριν, δηλαδή, από ακριβώς 186 χρόνια, θα τον λίντσαραν οι άνθρωποι.

Υπάρχει μία ιστορία με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ως συνήθως είναι παραλλαγή μίας άλλης ιστορίας, που, ωστόσο, δεν υπάρχει. Αναφέρεται, λοιπόν, ότι ο πρώτος κυβερνήτης του (νέου) ελληνικού κράτους, που δεν κατάφερε να είναι παρόντας όταν ανεξαρτητοποιήθηκε και επισήμως, βρήκε μεγάλο μπελά όταν έφερε τις πατάτες. Τις εισήγαγε, τις σύστησε στους Έλληνες, αλλά ουδείς προθυμοποιείτο να φάει.

Διαβάστε περισσότερα

7 σημάδια ότι η Ευρώπη πάει κατά διαόλου

Από την άνοδο της ακροδεξιάς μέχρι τις οικονομικές ανισότητες, υπάρχει κάτι πολύ σάπιο στο βασίλειό μας.

Φτιάξτε μια ενωμένη Ευρώπη μας λέγανε. Θα έχετε ηρεμία, οικονομική ασφάλεια και αμέτρητα ακόμη πλεονεκτήματα. Η ενωμένη Ευρώπη θα μπορεί να γίνει η επόμενη υπερδύναμη, ώστε να ανταγωνιστεί ευθέως τις Η.Π.Α και οι πολίτες της θα χορεύουν γυμνοί στους δρόμους από ευδαιμονία.

Διαβάστε περισσότερα

Δύο αληθινοί άνθρωποι που δεν πέθαναν μόνο μία φορά

Οι απίστευτες ιστορίες των Ρασπούτιν και Γιαντάβ που κάνουν τον Bruce Willis να δείχνει φλώρος.

Τους δηλητηρίασαν. Τους πυροβόλησαν. Τους ξαναπυροβόλησαν. Ήταν μάταιο, τίποτα δεν θα μπορούσε να τους λυγίσει. Το σκαρί τους είναι βγαλμένο από όλα τα 'Die Hard' μαζί. Απολαύστε υπεύθυνα.

Διαβάστε περισσότερα

Περάσαμε 2 ώρες χωρίς σενάριο με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Ο πρόεδρος του Ποταμιού σε μια κουβέντα για την ακροδεξιά, τα λάθη του, τον Παναθηναϊκό και την κάνναβη.

Αν μέχρι χθες το βράδυ με ρωτούσες τη γνώμη μου για τον Σταύρο Θεοδωράκη, θα προσπαθούσα να αποφύγω κάποια από τις κλισέ απαντήσεις τις οποίες κι ο ίδιος θα έχει βαρεθεί να ακούει και να διαβάζει.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7

Σε όλους αναλογεί ένα τέτοιο τηλεφώνημα

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.

Πώς σηκώνεις το τηλέφωνο στις τρεις τα ξημερώματα χωρίς να σου 'χει φύγει όλο το αίμα από τα χέρια; Πόσες σκέψεις προλαβαίνουν να περάσουν από το ναρκωμένο ακόμα μυαλό σου σε εκείνα τα άχρονα δευτερόλεπτα;

PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.