ΦΑΓΗΤΟ

‘Ο Καλύτερος’ έχει το όνομα, αλλά έχει και τη χάρη

Η Δώρα Τσαμπάζη δοκίμασε στη Θεσσαλονίκη τον γύρο του «Καλύτερου» και λέει με βεβαιότητα ότι δικαιούται να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα.

Είχαμε ένα γυράδικο στις Σέρρες όταν ήμουν μικρή, που τον έλεγαν ‘Ο Καλύτερος’ και ήταν πράγματι ο καλύτερος της πόλης για χρόνια. Θέλει κότσια να βάλεις σε γυράδικο ή ψητοπωλείο αυτό το όνομα, γιατί ξαφνικά βάζεις μόνος σου τα όρια και τον πήχη ψηλά και οφείλεις να ανταποκριθείς στις περιστάσεις που ο ίδιος όρισες.

Όταν λοιπόν επισκέπτεσαι έναν που έχει από μόνος του το όνομα ‘Ο Καλύτερος’, περιμένεις κατ’ ελάχιστον να είναι ένας καλός γύρος, σαν αυτόν που βρίσκεις στα καλά γυράδικα της Τούμπας, κατά μέγιστον να είναι όντως ο καλύτερος γύρος.

‘Ο Καλύτερος’, ξεκίνησε από τον Εύοσμο και τους Αμπελοκήπους και πλέον υπάρχει και στο κέντρο. Κάνει την κίνηση εντυπωσιασμού στην είσοδο με τις οριζόντιες σούβλες του γύρου. Οι γύροι παντού γυρίζουν κάθετα, όμως στον ‘Καλύτερο’ γυρίζουν οριζόντια, και έχουν ελάχιστο λίπος.

 

Ρωτάω τον Πέτρο, τον σερβιτόρο που μας εξυπηρέτησε μερικές λεπτομέρειες και με προειδοποιεί ότι οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες και καλό θα ήταν να είμαι προσεχτική. Δεν τον άκουσα τον Πέτρο και σύντομα βρέθηκε στο τραπέζι μου αυτό. Πατάτες τηγανητές, με ντομάτα, κρεμμύδι, τσένταρ, κρέμα τυριού και μπέικον. Αυτό για αρχή, για να τσιμπήσω κάτι, για να ξεγελάσω τον εαυτό μου ότι κατά βάθος τρώω μια σαλάτα και όχι πατάτες τηγανητές.

 

Υπέροχο ορεκτικό (δεν το λες με σιγουριά ορεκτικό, θα μπορούσες άνετα να χορτάσεις με αυτό) και πάω παρακάτω. Σε ένα πιτόγυρο με συνταγή του «Καλύτερου» με καραμελωμένα κρεμμύδια και barbeque sauce. Τι μου άρεσε; Μα φυσικά η στρογγυλή πατάτα, που δεν διαφέρει σε τίποτα γευστικά από την αντίστοιχη ίσια προτηγανισμένη, αλλά μου άρεσε πολύ σαν ιδέα.

 

Δεν ξέρω αν αυτό το πιτόγυρο προορίζεται να κοπέλα. Σίγουρα όχι. Προορίζεται για κάποιον που κανονικά θα έτρωγε δύο κανονικά. Στην διαδρομή εγκατέλειψα. Αλλά δεν τελείωσα εδώ. Το burrito με γύρο κοτόπουλο, εμπνευσμένο από τη γνωστή μεξικάνικη συνταγή αλλά με ελληνική πινελιά, ήταν πλέον στο τραπέζι και έπρεπε να το δοκιμάσω.

 

Συμπεράσματα; Ο ‘Καλύτερος’ δεν είναι το καλύτερο γυράδικο, γιατί είναι κάτι ανώτερο από γυράδικο. Είναι το γυράδικο αναβαθμισμένο, είναι το παραπάνω που θέλεις κάποιες φορές και δεν μπορείς να το εκφράσεις. Είναι ό,τι καλύτερο σε ψητοπωλείο.

Χρήσιμη συμβουλή: Να πας με μεγάλη πείνα και μεγάλη παρέα. Η μεγάλη παρέα θα βοηθήσει να καταναλωθούν πολλά και μεγάλα ορεκτικά. Η μεγάλη πείνα θα βοηθήσει στο να μπορέσεις να φέρεις εις πέρας την μερίδα ή το σάντουιτς σου.

‘Ο Καλύτερος’

Καραολή και Δημητρίου 94, Εύοσμος

Παύλου Μελά 34, Κέντρο

Ι. Χαλκίδη 48, Αμπελόκηποι

τηλ. 2314024934