ΦΑΓΗΤΟ

O ‘Μαύρος’ υπόσχεται στο ONEMAN ότι θα ανοίξει ξανά την καντίνα του

Η Δώρα Τσαμπάζη έψαξε και βρήκε τον «Μαύρο, τον διάσημο καντινιέρη της Θεσσαλονίκης και του απέσπασε την πολυπόθητη υπόσχεση για το come back του.

Πάνε περίπου δύο χρόνια που η διάσημη καντίνα του Μαύρου στην Σταυρούπολη έκλεισε και εξαφανίστηκε από το μέρος που για δεκαετίες βρισκόταν, εκεί στα όρια με Αμπελοκήπους. Ο Μαύρος ίσως είναι η πιο γνωστή καντίνα της πόλης, όχι μόνο για τον ιδιοκτήτη της που ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα φιγούρα, αλλά και τον τρόπο που νοστίμιζε το σάντουιτς με πολύ μπούκουβο και το μαγικό Azax, ένα σπρέι με μυστική συνταγή με την οποία ψέκαζε τα κρέατα και είχε ως βάση το λεμόνι.

 

Ο λόγος για τον οποίο η καντίνα έκλεισε πριν περίπου δύο χρόνια, δεν έγινε ποτέ γνωστός, ωστόσο κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες στην πόλη, που μιλούσαν άλλοτε για ακόμα ένα κλείσιμο λόγω κρίσης, ή για μη ανανέωσης της άδειας. Επίσης, ποτέ κανείς δεν είπε με σιγουριά ότι ο Μαύρος θα ξανά ανοίξει. Ποτέ πριν μέχρι σήμερα. Καθώς εμείς, ψάξαμε και βρήκαμε τον Μαύρο και δώσαμε ραντεβού στην Ιατρού Γωγούση στο σημείο που ήταν πάντα η καντίνα. Στο τηλέφωνο, η συνεννόηση είχε την πλάκα της, καθώς για να με καταλάβει του είπα ότι είμαι μια ξανθιά κοπέλα και εκείνος μου απάντησε: “Και εμένα θα με δεις, είμαι ένας μαύρος.”  Βρεθήκαμε λοιπόν και με τη βοήθεια δύο παιδιών που εργαζόντουσαν στο διπλανό φυτώριο και ζήτησαν επιτακτικά να μπουν στο αφιέρωμα ως οι αφανείς ήρωες του ρεπορτάζ, απαθανατίσαμε την στιγμή και μπορούμε να μεταφέρουμε με σιγουριά την υπόσχεσή του ότι σύντομα ο Μαύρος θα επιστρέψει και πάλι.

 

Η συζήτηση φυσικά δεν θα μπορούσε να μη ξεκινήσει με την ερώτηση γιατί έκλεισε η καντίνα

Ήμουν έτοιμος να βγω στη σύνταξη, δεν είχα άλλο κουράγιο και ρώτησα τους γιους μου αν ήθελαν να αναλάβουν αυτοί την καντίνα και εγώ απλώς να κάθομαι έξω μερικές ώρες και να φαίνομαι, καθώς για πολλά χρόνια η καντίνα είχε ταυτιστεί με την παρουσία μου. Οι γιοι μου φοβήθηκαν την κρίση και ο ένας έφυγε στην Αθήνα, όπου έστησε την καντίνα «Μαύρος 2» στην Ιερά Οδό και ο άλλος μου ο γιος αποφάσισε να φύγει στην Γερμανία”.

Ποιο είναι το κανονικό σου όνομα;

“Νετσμί”.

Γιατί δεν έβαζες πατάτες στο σάντουιτς;

Πατάτες και περίεργες σως βάζει αυτός που δεν έχει καλά κρέατα και θέλει να κρύψει την κακή μυρωδιά. Εγώ έβαζα μόνο μουστάρδα, όχι κέτσαπ, ντομάτα κρεμμύδι, μπούκοβο και Azax”.

Αυτό το διάσημο Azax θα μάθουμε επιτέλους τι περιέχει;

 

“Είναι αγίασμα από την Παναγία Σουμελά! Δεν θα αποκαλύψω ποτέ τη συνταγή, που την έφερε η μάνα μου από τη Μέκκα της Αραβίας.  Αρέσει στον κόσμο να το λέω Azax. Μερικοί φοβούνται ότι έχει πραγματικά Azax μέσα, αλλά πάλι το θέλουν. Δεν έχει όμως!”

Το σφηνάκι, τι ακριβώς ήταν;

Ήταν το δικό μου κέρασμα. Ένα σουβλάκι που έχωνα μες το μπούκουβο και το κερνούσα”.

Έβαζες με το ζόρι τον κόσμο να τρώει με μπούκουβο, ήσουν λίγο πιεστικός.

Ναι ήμουν, γιατί δεν υπάρχει πιο καλό πράγμα για τον οργανισμό. Σε προστατεύει από αρρώστιες, κάνει τις γυναίκες που έχουν μωρά να κατεβάσουν γάλα, καθαρίζει το έντερο”.

Από όλους τους διάσημους  που ερχόντουσαν για σένα για να φάνε, ποιο περιστατικό θυμάσαι περισσότερο;

Γινόταν χαμός τα ξημερώματα από τραγουδιστές και καλλιτέχνες. Αυτό που θυμάμαι όμως περισσότερο ήταν ένα βράδυ του ’81 που ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου να φάει. Δεν ήταν μαθημένος στο μπούκουβο, και κάηκε λίγο στην αρχή. Ωστόσο το ίδιο βράδυ μετά από αρκετές ώρες, ήρθε η φρουρά του με την χαρτοπετσέτα, που έλεγε πάνω τη διεύθυνση και με έψαχναν όλη νύχτα, μου ζητούσαν κι άλλα σουβλάκια για εκείνον για να του τα πάνε στο ξενοδοχείο. Δυστυχώς είχα ξεπουλήσει, δεν μπόρεσα να του στείλω άλλα”.

 

Θα  ανοίξει ξανά η καντίνα;

 

 

Η Καντίνα του Μαύρου

Ιατρού Γωγούση, Σταυρούπολη

τηλ. 6972170840