ΦΑΓΗΤΟ

Στο Έτση θα φας το πιο καθαρό ‘βρώμικο’

Η Δώρα Τσαμπάζη αποτίει φόρο τιμής στο Έτση, ένα επικό σαντουιτσάδικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με άποψη. Γιατί; Γιατί 'έτση'.

Μη με ρωτήσετε γιατί ‘έτση’ και όχι ‘έτσι’. Έτσι γράφεται ή μάλλον έτση. Τελοσπάντων δεν είναι αυτό το νόημα. Το νόημα είναι ότι εδώ και χρόνια, το Έτση κάνει επικά σάντουιτς, ελαφριά, υγιεινά χωρίς να στερούνται γεύσης και απόλαυσης από τα υπόλοιπα. Βασικά δεν συγκρίνεται το Έτση. Το Έτση είναι μια κατηγορία από μόνο του, κακώς το βάζω στο ίδιο καλάθι με τα υπόλοιπα. Δεν μπαίνει. Και δεν είναι ‘βρώμικο’, είναι καθαρό, απλώς έψαχνα έναν πιασάρικο τίτλο.

Εκατό μέτρα από τον Λευκό Πύργο, σε ένα στενό, το Έτση χρόνια τώρα, δεν έχει μπει στον πειρασμό να αλλάξει τίποτα από την παραδοσιακή συνταγή του. Και τι εννοώ με αυτό; Όχι κέτσαπ, όχι μουστάρδα, όχι πατάτες τηγανιτές. Το Έτση, τηρεί πιστά αυτόν τον κανόνα και δεν τον αλλάζει. Και πολύ καλά κάνει. Το μόνο που αλλάζει κατά καιρούς είναι η ανανέωση των κόμικ του Αρκά που διακοσμεί το χώρο και τα τραπέζια. Έτσι όση ώρα περιμένεις να ετοιμαστεί η παραγγελία σου ή τρως, διαβάζεις Αρκά και χαζογελάς μόνος.

 

Κατά τα άλλα, οι κανόνες στο Έτση είναι απλοί. Κοιτάς τον κατάλογο με τα κρεατικά. Σουβλάκι, μονό, διπλό ή τριπλό, πανσέτα, μπιφτέκι, κοτόπουλο φιλέτο, σεφταλιά, χωριάτικο λουκάνικο, τουλουμοτύρι είναι μερικές από τις επιλογές σου. Ζητάς αρχικά τι θες και κάθεσαι μέχρι να ψηθεί.

 

Μετά έχεις να διαλέξεις από 11 σαλάτες. Μπορείς να τις βάλεις και τις 11 αν το θες μέσα στην κυπριακή σου πίτα, καθώς όσες και να βάλεις το κόστος του σάντουιτς, θα παραμένει πάντα στα 2,20 ευρώ.

 

Αν είσαι πρωτάρης σου συνιστώ να ξεκινήσεις με το μπιφτέκι. Θα το συνδυάσεις με ρώσικη, ντομάτα, αγγουράκι και μία φέτα κασέρι που θα λιώσει αργά πάνω στο μπιφτέκι. Μην πειραματιστείς με κάτι άλλο. Τις άλλες σαλάτες θα τις ταιριάξεις με άλλο κρέας. Είναι όλα μελετημένα. Εμπιστευτείτε με.

 

Αν θέλεις κοτόπουλο φιλέτο, θα το συνδυάσεις με σως μουστάρδας και άνιθου ή εναλλακτικά τυροκαυτερή, ντομάτα, καρότο, μαρούλι και πιπεριά.

 

Αν πάρεις σουβλάκι, βεβαιώσου ότι θα είναι διπλό και θα το συνδυάσεις με τζατζίκι, ντομάτα και κρεμμύδι. Ίσως και λίγο μελιτζανοσαλάτα.

Η πανσέτα είναι μοναδική, την τιμώ κάθε φορά, παρέα επίσης με τζατζικάκι, κρεμμύδι και ντομάτα. Όπως και να’χει, έχεις να διαλέξεις από πολλές σαλάτες, βάλ’ τες όλες να το ευχαριστηθείς. Μην ακολουθήσεις κανενός τη συμβουλή. Παίξε μπάλα και κάνε του κεφαλιού σου.

 

Αν θες να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ, πάρε ένα σάντουιτς. Αν θέλεις να χορτάσεις, πάρε δύο. Αν το λέει η καρδιά σου, με τρία θα παραμιλάς.

Η μαγεία να τρως ένα σάντουιτς, όπου τίποτα δεν μπορεί να σου στερήσει τη γεύση του καλού κρέατος, είναι μεγάλη. Η κυπριακή πίτα και οι σαλάτες το συνοδεύουν διακριτικά. Στο Έτση, δεν θα ήθελες κι εσύ να υπάρχουν πατάτες ή κέτσαπ. Το Έτση , πρέπει να παραμείνει Έτση γιατί ‘Ετση μας αρέσει.

 

Το Έτση

Νικηφόρου Φωκά 2

τηλ. 2310222469