ΦΑΓΗΤΟ

Στο Roots μέχρι και τα ζόμπι θα γίνουν χορτοφάγα

 Η Δώρα Τσαμπάζη ανακάλυψε το μοναδικό μαγαζί στη Θεσσαλονίκη που σερβίρει αποκλειστικά πιάτα για vegetarians που θα λατρέψουν ακόμα και οι μη χορτοφάγοι.

Ανακάλυψα το Roots από τις λαχταριστές φωτογραφίες που ανέβαζαν οι άνθρωποί του στο Instagram. Καθώς περιεργαζόμουν αυτές τις εικόνες, συνειδητοποίησα ότι τα ζουμερά πιάτα με τα πιτόγυρα και τα μπέργκερ ήταν πιάτα χωρίς ίχνος κρέατος. Η πρόκληση μόλις είχε απλωθεί μπροστά μου και τη δέχτηκα. Θα εξερευνούσα το μαγικό κόσμο των vegetarians μέσα από τα αγαπημένα μου σουβλακοειδή και μπεργκεροειδή.

Το Roots βρίσκεται στην πλατεία Άθωνος που κάποτε ήταν πλημμυρισμένη από πανομοιότυπες ταβέρνες και θαμώνες φοιτητές. Λίγο η κρίση, λίγο η έλλειψη πρωτοτυπίας και η πλατεία Άθωνος τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Πλέον εκεί ξεφυτρώνουν  νέα εστιατόρια με διαφορετική φιλοσοφία, κουλτούρα και φρέσκες ιδέες.

 

Μπαίνοντας στο Roots, νομίζεις ότι μπήκες σε ένα γωνιακό καφέ ή σε μια μπυραρία. Δεν διακρίνεις πουθενά την κουζίνα. Αυτό, μέχρι τη στιγμή που σκάει μύτη ο σεφ. Σε εμένα κρατώντας ένα μπέργκερ λαχανικών που ήταν ήδη έτοιμο. Το πάρτι μόλις ξεκινούσε.

Η επίσκεψη άρχισε με μια προσεκτική μελέτη του μενού και την αναζήτηση του χορτοφαγικού μπέργκερ που θα δοκίμαζα.

Τα ορεκτικά έχουν εκπληκτικό ενδιαφέρον και μεγάλη ποικιλία, με κεφτεδάκια, από ντομάτα, κολοκύθι και μελιτζάνα, χούμους με βασιλικό, βιολογική κινόα και κέιλ σε κρέμα από καπνιστή μελιτζάνα.

 

Από τις σαλάτες, το μάτι μου πέφτει κατευθείαν σ’ αυτήν που έχει ρόδι, ραντίτσιο, κόκκινη λόλα και καρύδια. In pomegranate we trust. Δροσερή, απαλή, πικρόγλυκη.

 

Ήρθε η ώρα για τα κυρίως και παρά τις πολλές επιλογές που έχω με φαλάφελ, ριζότο μανιταριών, σπαγγέτι μπολονέζ με βιολογικό κιμά σόγιας και πολλά άλλα, θέλω να δοκιμάσω περισσότερο από όλα το πιτόγυρο και κάποιο μπέργκερ. Θέλω να δω κατά πόσο μπορούν να συναγωνιστούν τα αυθεντικά, που έχουν κρέας.

Και κάπως έτσι, εγένετο πιτόγυρο από βιολογικό κεμπάπ σόγιας, ντομάτα, μουστάρδα και μαγιονέζα vegan.

 

Δεν ήταν απλά τίμιο. Ήταν πολύ ωραίο. Τόσο ωραίο που δεν σταματούσα να τρώω, που αν μου έλεγαν ότι είναι κανονικό, ότι απλώς έχει γίνει ένα διαφορετικό μαρινάρισμα στον γύρο, δεν θα καταλάβαινα ότι δεν έτρωγα κρέας.

Από τα μπέργκερ, επέλεξα αυτό με το μπιφτέκι από τρία είδη μανιταριών. Εδώ κατάλαβα ότι δεν έτρωγα κρέας, αλλά δεν έχανε σε τίποτα από νοστιμιά. Ήταν κάτι ευχάριστα διαφορετικό, που απόλαυσα μέχρι την τελευταία μπουκιά.

 

Κάποιοι είναι φανατικοί χορτοφάγοι, κάποιοι φλερτάρουν πολύ καιρό με την ιδέα και δεν τολμούν να αποχωριστούν το κρέας, κάποιοι νηστεύουν ή κάνουν αποτοξίνωση για ένα διάστημα. Αυτό που διαπίστωσα στο Roots, είναι ότι αν μπορούσα με έναν μαγικό τρόπο να τρώω κάθε μέρα εκεί, θα γινόμουν άνετα χορτοφάγος. Βαριά κουβέντα, ε; Τελοσπάντων. Θα γινόμουν πολύ πιο εύκολα.

Roots,  Mπαλάνου 4-6,  τηλ. 2310268063.