ΦΑΓΗΤΟ

Στο ‘Τριζόνι’ Fish Restaurant θα ψαρώσεις

 Η Δώρα Τσαμπάζη βάζει στοπ στην burger mania του Oneman και πάει για το καλύτερο ψάρι στην Χαλκιδική, που σαν αυτό, δεν έχει.

Παραμονές εξεταστικής του μεταπτυχιακού, αλλά δεν μασάω. Καβαλάμε το μοτοσακό και παίρνουμε το δρόμο για το πρώτο πόδι στην Χαλκιδική, γιατί σαν τη Χαλκιδική δεν έχει και τα γνωστά.

Ο αγέρας μου παίρνει τα μαλλιά, παρόλο που φοράω κράνος και η χαρά μου όπως βλέπετε, δεν κρύβεται, πρώτον γιατί αποφεύγουμε την κίνηση με τη μηχανή, και δεύτερον γιατί κατευθύνομαι στο «Τριζόνι» και θα δοκιμάσω τα πιο φρέσκα ψάρια, σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Χαλκιδική.

Ο ιδιοκτήτης του, Αστέριος Σούσουρας, συνεχίζοντας την παράδοση από τον πατέρα του Γιώργο, έχει καταφέρει να πείσει τους καλύτερους ψαροντουφεκάδες να ψαρεύουν σε όλη τη Χαλκιδική, μόνο για αυτόν. Κάπως έτσι γεννήθηκε και το «Τριζόνι» το 1983, όταν ο Γιώργος Σούσουρας, περίφημος ψαροντουφεκάς της περιοχής, κάθε φορά που βουτούσε,  έβγαζε τα πιο μεγάλα και περίεργα ψάρια της περιοχής, και αποφάσισε να τα μοιραστεί με τους φίλους του ανοίγοντας το εστιατόριο, όπου «πετούσε» στη σχάρα, ψάρια που μέχρι τότε κανείς δεν τολμούσε να ψήσει, παρά μόνο να τα μαγειρέψει σούπα, όπως ο ροφός, η σκορπίνα, ο μπακαλιάρος, η στείρα, η σφυρίδα, ενώ η σύζυγός του ετοίμασε μεζέδες στην κουζίνα.

Σήμερα το «Τριζόνι» συνεχίζει την παράδοση και σερβίρει τα καλύτερα και πιο φρέσκα ψάρια, ενώ έχει εξελίξει την κουζίνα του, πάντα με κεντρικό άξονα την απλότητα και την λιτότητα της μεσογειακής κουζίνας.

Να εδώ, ο Αστέριος, μας δείχνει τον ροφό που θα ετοιμάσει για το Oneman αποκλειστικά. Είναι μόνο 20 κιλά. 

Αρχικά ξεκινάμε με δροσερή κρητική σαλάτα, κιμπάρικη, χορταστική και απέριττη με την μαριναρισμένη φέτα της να μου κλείνει το μάτι πονηρά.

Τα μύδια με λαδολέμονο και φέτα, έρχονται να μας φέρουν την πρώτη γεύση από θάλασσα.

Η αχινοσαλάτα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το ουρανίσκο μου και η μυρωδιά της θάλασσας πλημμύρισε το στόμα μου. Κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνω την κυριολεξία της έννοιας «μου έτρεξαν τα  σάλια». 

Παράλληλα πετάγομαι στον  sushi chef  Θάνο Αργυρόπουλο που θα σφάξει το άλλο ψαράκι, το φαγκρί, για να μας ετοιμάσει το υπέροχο shashimi. Είναι τεχνίτης μεγάλος και περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα.

Και voila. Λίγο shashimi από φαγκρί, με soya sauce έτσι για το γιόλο.

Ο Αστέριος είναι ασταμάτητος, συνεχίζει και φέρνει στο τραπέζι μεζέδες. Σειρά έχει το χταποδάκι με μελιτζανοσαλάτα και ταχίνι.

Ήρθε η ώρα για τον υδατάνθρακα τον τιτανομέγιστο. Σπαγγέτι βόνγκολε, και η νοστιμιά από τις αχιβάδες και το ελαφρύ άρωμα σκόρδου με κάνουν να τρέφω ελπίδες ότι αυτό το τραπέζι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Η chef Ντίνα Χρηστίδου, αφουγκράζεται τις ανάγκες μου και στέλνει μια κλασική πατάτα τηγανιτή, κομμένη στο χέρι, σαν τις πατάτες της γιαγιάς, λίγο πριν μας στείλει το τελικό πιάτο. Έτσι για να μην μείνουν τα πιρούνια  χωρίς δουλειά, να΄χουν να ασχολούνται με κάτι.

Και καταφτάνει ο υπέροχα μαγειρεμένος ροφός με λαχανικά και μυρωδικά για να κλείσει αυτό το επικό φαγοπότι.

Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα πιάτα που σερβίρουν στο «Τριζόνι». Υπάρχουν πολλά ακόμα που αν τα δοκίμαζα, θα χρειαζόταν κλαρκ να με γυρίσει πίσω στην πόλη, όπως το καλαμάρι στην σχάρα με πληγούρι και λαδολέμονο και τζίντζερ, το κριθαρότο με προσούτο, σαφράν και ταλιάτα απο κοιλιά τόνου με λάδι καπνιστής πάπρικας, το ταρτάρ απο άγριο λαβράκι με το αυγό του, σε βάση από αχνιστά φύκια και πολλά πολλά άλλα. Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει η θάλασσα, γιατί όπως λέει και ένας θαμώνας του εστιατορίου:

«Όταν στο Τριζόνι πηγαίνουν για ψάρεμα, αδειάζει όλη η θάλασσα».

Εντάξει, αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ γκουρμέ,  ή στην παρέα υπάρχουν μικρά παιδιά, χαλαρώστε, στο μενού υπάρχουν και κεφτεδάκια και φιλέτο κοτόπουλο και πιάτα με τιμές για όλα τα βαλάντια.

Ο Αστέριος, επιστρέφει για να μας δώσει τη χαριστική βολή, κάτι για να τον θυμόμαστε για την επιστροφή στην Θεσσαλονίκη. Λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και παγωτό καϊμάκι.

Και επειδή η φωτογραφία δεν αρκεί για να δείξει το μεγαλείο, πάρτε και το μεγαλοπρεπές βίντεο.

Αν ψάρωσες

Trizoni Fish Restaurant

Κρυοπηγή, Χαλκιδική

τηλ. 2374051945