ΦΑΓΗΤΟ

To Dandelion ήρθε για να γίνει το επόμενο στέκι σου

Η Δώρα Τσαμπάζη μάς παρουσιάζει την νέα πρόταση στην γαστρονομία, το κρασί και τα κοκτέιλ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κατά καιρούς έχω εκφράσει την χαρά μου και τον ενθουσιασμό μου όταν βλέπω καινούρια μπαράκια να  ανοίγουν στην πόλη. Ναι, βαριέμαι εύκολα το ομολογώ. Βαριέμαι τα ίδια και τα ίδια, βαριέμαι την ρουτίνα, μ’ αρέσει να αλλάζω στέκια συχνά. Το επόμενο στέκι μου το ψάχνω εδώ και καιρό, μπορεί και χρόνια και να, που νομίζω, ότι ίσως και να το έχω βρει στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, πιο κέντρο, πεθαίνεις.

Το Dandelion μετρά μόνο δύο μήνες ζωής, (και κάτι λιγότερο), ήταν μια επιθυμία του ιδιοκτήτη του Αλέξη Σαρηγιάννη να δημιουργήσει κάτι μόνος του, έπειτα από πολλά χρόνια παρουσίας στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης.

Αυτό- προσδιορίζεται ως Gastro Winery Café. Φαγητό, ποτό, καφές, ένα καφέ- μπαρ με φαγητό ταυτόχρονα. Μέσα σε τρεις λέξεις, μπορείς να καταλάβεις τα πάντα, αλλά και τίποτα αν δεν το δεις από κοντά. Η πρώτη μου έρευνα ιντερνετικά, μου κέντρισε το ενδιαφέρον, ναι ήταν κάτι διαφορετικό, αλλά κατάλαβα ότι είχα ακόμη πολλά να δω από κοντά.

Η επίσκεψη έγινε βραδάκι, η διακόσμηση με κέρδισε, ο φωτισμός ήταν όσο χαμηλός θα ήθελα και ζεστός, η μουσική έπαιζε ακριβώς στα ντεσιμπέλ ώστε να μην χρειάζεται να φωνάζω στην παρέα μου για να με ακούσει, αλλά και να μην με ακούει η παρέα στα διπλανά τραπέζια. Το μπαρ από τις 9 ήταν γεμάτο, ευτυχώς όμως, το καλύτερο τραπέζι όπως συνειδητοποίησα αργότερα, ήταν ελεύθερο, πίσω στη γωνία.

Ξαφνικά με έπιασε μια έντονη επιθυμία για κοκτέιλ. Πριν από όλα ήθελα αυτό. Σύντομα ένα Dandelion Story με βότκα, μαστίχα και μανταρίνι και ένα Basil Wine με ξηρό κρασί, σιρόπι αγγουριού και βασιλικό ήρθε στην παρέα μας.

Ξεφύλλισα το μενού πολλές φορές να χορτάσω προτάσεις και ιδέες, αν και σχεδόν είχα κατασταλάξει. Εξάλλου είμαι τόσο προβλέψιμη στην παραγγελία μου. Κινούμαι πάντα γύρω από ίδιες γεύσεις, έστω με διαφορετικές πινελιές.  Η σαλάτα με τα ανάμεικτα φύλλα λαχανικών, με προσούτο, γλυκό κυδώνι και κατίκι χτύπησε έναν συναγερμό μέσα μου. Δεν μπορούσα να της αντισταθώ.

Η συνήθεια προστάζει κάτι σε τυρί με γλυκό μαζί. Έτσι το ψητό κατσικίσιο τυρί με κρέμα τρούφας και μαρμελάδα κεράσι ήταν μονόδρομος.

Αυτό το βράδυ θα προσπαθούσα να αντισταθώ σε κάθε τι λιπαρό. Αδύνατον. Τα λιγκουίνι με μανιτάρια, σύγκλινο και κρέμα τρούφας, είχαν άλλα σχέδια για μένα.

Αυτοί που μπόρεσαν να αντισταθούν στον παραπάνω πειρασμό, επέλεξαν το φιλέτο κοτόπουλο τυλιγμένο με προσούτο και ρύζι βένερε.

Σύντομα, ο μικρός αυτός γευστικός παράδεισος, τελείωσε, όμως ποτέ πριν φάμε επιδόρπιο. Η Νάντια, σύζυγος του Αλέξη, έδωσε τη συνταγή από το δικό της σπιτικό cheesecake στον σεφ και εκείνος, βάζοντας την εμπειρία και τον επαγγελματισμό δημιούργησε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Μια τελευταία ματιά στο μενού για να δω, αν ξέχασα κάτι να σημειώσω που θα’πρεπε. Ναι ξέχασα. Το Brunch. Pancakes με θυμαρίσιο μέλι, βανίλια φρούτα και σαντιγί με 4,5 ευρώ.

Με αυτή την σκέψη, του brunch, σύντομα θα ξανά γυρίσω στο Dandelion.

Dandelion Gastro Winery Cafe, Χρ. Σμύρνης 17, τηλ. 2310-234208