ΦΑΓΗΤΟ

Το Thria είναι η γκουρμέ κουζίνα που οφείλεις στον εαυτό σου

Η Δώρα Τσαμπάζη δοκίμασε τα καλοκαιρινά πιάτα του Thria στην Θεσσαλονίκη και δήλωσε ενθουσιασμένη.

Το τηλέφωνο χτυπάει και η πρόσκληση για το degustation dinner του καλοκαιρινού μενού του Thria Restaurant, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που κανείς δεν θα μπορούσε να της αντισταθεί.

Δροσερό βράδυ του Ιούνη. Περνάς το κατώφλι και για δευτερόλεπτα νομίζεις ότι είσαι σε άλλο μέρος, σε κάποιο εστιατόριο στο Παρίσι  ή στο Upper East Side της Νέας Υόρκης, από αυτά που γευματίζει ο Harvey Specter και ο Louis Litt στο Suits. Όμως είσαι στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που μπορούμε να φάμε εξίσου καλά και σωστά τη μπουγάτσα, τα σουβλάκια και τα “βρώμικα”, αλλά να υποδεχτούμε και την γκουρμέ κουζίνα. Γιατί στο τέλος, μόνο το καλό φαγητό μετράει.

 

Μίνιμαλ διακόσμηση με βάση το ξύλο, χειροποίητα φωτιστικά, τζαζ μουσική και αν πρόκειται σύντομα να κάνεις πρόταση γάμου στην αγαπημένη σου, μάλλον μόλις βρήκες το κατάλληλο μέρος. Η κουζίνα δεσπόζει στη μέση του εστιατορίου όπου ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας και οι βοηθοί του βρίσκονται σε έναν οργασμό δημιουργικότητας. Σε χωρίζει απλώς ένα τζάμι μαζί τους, ενώ μέσα σου θα ευχόσουν να είσαι μερικά λεπτά εκεί μέσα στην κουζίνα μαζί τους, ένα κομμάτι της γαστρονομικής παρέας τους.

Γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα και φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά στην πόλη και ειδικά σε μία περιοχή που πολλοί θεωρούν ότι ίσως έχει χάσει λόγω κρίσης την παλιά της αίγλη, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Τι Νέα Υόρκη, τι Νέα Παραλία.

Έμπνευση για τα πιάτα αποτέλεσε φυσικά ο «πακτωλός» των αγαθών της Μεσογειακής κουζίνας. Υλικά που έρχονται απευθείας από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και παραγωγούς και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα μενού μιας κλασικής Μεσογειακής και υγιεινής διατροφής, μέσα όμως, από μία καινούρια εκδοχή αστικής κουζίνας.

Από τον κατάλογο δεν λείπουν γεύσεις από κρέατα, ψάρια και λαχανικά που όλοι αγαπάμε. Πανσέτα, καβούρι, παντζάρι, σολωμός, παξιμάδια, όλοι οι θησαυροί της ελληνικής κουζίνας και όχι μόνο, συνθέτουν τα εντυπωσιακά γκουρμέ πιάτα, όπως δεν τα έχεις ξαναδοκιμάσει.

Ντάκος με κρέμα φέτας, τρίμμα ελιάς και λάδι κάπαρης σε βάση από κρίθινα παξιμάδια, είναι μία από τις καλοκαιρινές σαλάτες που θα βρεις στο ανανεωμένο λόγω εποχής μενού.

 

Μια μελιτζανοσαλάτα με καρύδι και ψητό κατσικίσιο τυρί, εντυπωσιακά δοσμένη σαν ένα αλμυρό μιλφέιγ, θα έρθει να αλλάξει την άποψη σου για το πώς πρέπει να τρώγεται και να σερβίρεται η μελιτζάνα.

 

Μη φοβηθείς το μελάνι σουπιάς. Αυτό το ριζότο με μελάνι, βούτυρο λευκής τρούφας, χτένια και κρέμα νεροκάρδαμου να σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι ήξερες μέχρι σήμερα για το ριζότο.

 

Κι αν το φοβάσαι στάσου. Σου έχω αντίρροπο έρεισμα. Ριζότο με βασιλικό καβούρι, και ροδάκινο.

 

Το άρωμα της αφράτης πανσέτας με πουρέ σελινόριζας, chips πατάτας και υγρό ζελέ σταφίδας  θα σου θυμίσει αρχικά το πώς σιγόψηνε την πανσέτα η γιαγιά σου στο τηγάνι. Η γεύση της όμως θα ξεπεράσει ακόμα και αυτήν την γλυκιά ανάμνηση σου.

 

Αυτό είναι το Thria. Εκεί που νομίζεις ότι η δημιουργικότητα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης, σταματά στην τηγανιτή φέτα με σουσάμι και μέλι, έρχεται να σου αλλάξει γνώμη για την γεύση, το γούστο, την άποψη για την καλή κουζίνα. Το Τhria ήρθε για να μείνει.

Thria Restaurant

Μαρίας Κάλλας 1, Nέα Παραλία Θεσσαλονίκης | τηλ. 2310821120