ΦΑΓΗΤΟ

4 + 1 εργένικες σούπες

Δεν θα τις φτιάχνεις συχνά αλλά κάποια από τα βράδια του χειμώνα θα σου φανούν απαραίτητες.

Η σούπα είναι πολλές φορές ένα ξενέρωτο φαγητό, το δέχομαι. Και όταν έχεις μερικές άλλες γαστρονομικές επιλογές στο ντουλάπι σου, δύσκολα θα αποφασίσεις να φτιάξεις μία σούπα. Εδώ έρχεται ένα τεράστιο “αλλά”. Όταν κάνει κρύο, όταν αισθάνεσαι λίγο άρρωστος, όταν θες να φας κάτι ελαφρύ, η σούπα είναι μία πολύ καλή επιλογή.

Το ότι αποκαλώ αυτές τις σούπες εργένικες δεν σημαίνει φυσικά ότι απευθύνονται μόνο σε άντρες. Είναι όμως σούπες που δεν θα δυσκολευτείς να φτιάξεις, αρκεί να έχεις μία κατσαρόλα ικανή να φτιάξεις σούπα και τα απαραίτητα υλικά από το σούπερ μάρκετ. Να έχεις στον νου ότι οι σούπες όπως και όλα τα φαγητά επιδέχονται πολλές αλλαγές στα υλικά.

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

 

2 μεγάλα κρεμμύδια

1 κουταλιά βούτυρο

1 κουταλιά κονιάκ

1 λίτρο ζωμό κρέατος

1 γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε φέτες

200 γρ γραβιέρα τριμμένη

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 250. Σωτάρεις τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι ανακατεύοντας συνέχεια για να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις καλά. Βγάζεις το τηγάνι από την φωτιά και ρίχνεις το κονιάκ. Επιστρέφεις το τηγάνι στην φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ. Προσθέτεις τον ζωμό και αφήνεις μέχρι να πάρει μια βράση. Ζεσταίνεις ανακατεύοντας για περίπου 5-10 λεπτά. Μοιράζεις τη σούπα σε μπωλάκια που μπαίνουν στον φούρνο. Σε κάθε μπωλάκι βάζεις 1-2 φέτες ψωμί και ρίχνεις τριμμένο τυρί από πάνω του. Τοποθετείς τα μπωλ στον φούρνο για 4 λεπτά, μέχρι δηλαδή η γραβιέρα να λιώσει λίγο και να πάρει χρώμα.

Κοτόσουπα αυγολέμονο

 

Μισό κοτόπουλο σε κομμάτια

3 λίτρα νερό

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 πράσα

4 καρότα

4 πατάτες

2 αυγά

1 λεμόνι

Το αυγολέμονο είναι φυσικά προαιρετικό γιατί σε πολλούς δεν αρέσει. Ξεκινάς βράζοντας το κοτόπουλο στο νερό. Από το να χρησιμοποιήσεις στήθη κοτόπουλου είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις κομμάτια μαζί με τις πέτσες και τα κόκκαλά τους γιατί εκεί κρύβεται όλη η γεύση. Αφού αφήσεις το κοτόπουλο να πάρει μία βράση 10 λεπτών μόνο του αρχίζεις να ψιλοκόβεις και να ρίχνεις και τα υπόλοιπα συστατικά. Κρεμμύδι και πράσο στην αρχή, τα οποιά θα μαλακώσουν και θα λιώσουν με το βράσιμο. Πατάτες και καρότα αργότερα που θέλουν κι αυτά ένα 20λεπτο για να βράσουν. Συνολικά για να γίνει το κοτόπουλο και να πάρει η σούπα μυρωδιά από όλα τα συστατικά, θέλει ένα 45 λεπτο στο σύνολο σίγουρα. Όταν έχουν γίνει τα υλικά και η σούπα είναι σε ικανοποιητικό για εσένα σημείο από άποψη γεύσης, την βγάζεις από τη φωτιά και ξεκινάς την διαδικασία για το αυγολέμονο. Σε ένα μπωλάκι χτυπάς ελαφρά τους κρόκκους του αυγού με λίγο χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες λάδι. Σε ένα άλλο μπωλάκι έχεις χτυπήσει τα ασπράδια τα οποία και προσθέτεις στο άλλο μείγμα. Παίρνεις σιγά σιγά λίγο από τον ζωμό της σούπας και τον ρίχνεις στο μπωλάκι. Όχι πολύ γιατί δεν θες η θερμοκρασία της σούπας να μαγειρέψει το αυγό. Ανακατεύεις συνεχώς προσθέτοντας κι άλλο ζωμό σταδιακά μέχρι να εξισωθεί η θερμοκρασία της σούπας και του μείγματος. Βάζεις το μείγμα σου στην σούπα, ανακατεύεις καλά, αφήνεις για κάνα 5λεπτο και σερβίρεις. Γενικά 10 λεπτά πριν βράσει η σούπα μπορείς να πετάξεις μέσα κια λίγο ρύζι αν την θες ακόμα πιο χορταστική.

Κρεμώδης ντοματόσουπα

 

60 γρ βούτυρο

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

Ένα ματσάκι θυμάρι

2 κουτάκια ντοματάκι

60 γρ πελτέ ντομάτας

2 κουταλάκια ζάχαρη

60 ml κρέμα γάλακτος

Σε μία κατσαρόλα λιώνεις το βούτυρο. Προσθέτεις το ματσάκι με το θυμάρι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρεις σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Ανεβάζεις την θερμοκρασία και προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας. Συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να καραμελώσει λίγο ο πελτές σε μερικά σημεία. Προσθέτεις τα ντοματάκια, τη ζάχαρη και 1,8 λίτρα νερό. Με τη θερμοκρασία στη μέγιστη τιμή, αφήνεις την σούπα να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στο μισό και αφήνεις την σούπα για περίπου 40 λεπτά ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά. Όταν πιει το μισό νερό και γίνει σχετικά πιο πηχτή, την βγάζεις από τη φωτιά και την αφήνεις στην άκρη. Αφαιρείς το ματσάκι με το θυμάρι και σιγά σιγά την πολτοποιείς σε ένα blender, όπως τις βελουτέ σούπες. Αφού γίνει όλη βελουτέ, την επιστρέφεις στην κατσαρόλα. Προσθέτεις την κρέμα και ζεσταίνεις, ανακατεύοντας καλά. Αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις.

Χορτόσουπα βελουτέ

 

4 πατάτες

5 καρότα

5 κολοκυθάκια

1 ματσάκι σέλινο

1 πράσο

2 κρεμμύδια

Ρίχνουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα μας μαζί με λίγο λάδι και βάζουμε σταδιακά τα λαχανικά για βράσιμο ξεκινώντας από τις πατάτες και τα καρότα και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά, ώστε να έχουν μαλακώσει όλα. Σουρώνουμε τα λαχανικά από τον ζωμό τους και τα τοποθετούμε λίγα-λίγα στο blender. Με κάθε λίγα λαχανικά ρίχνουμε και λίγο ζωμό. Το πολτοποιημένο μείγμα το ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε κι άλλον από τον ζωμό κι ανακατεύουμε. Εξαρτάται από το πόσο νερούλή θέλουμε να είναι η σούπα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και σερβίρουμε.

+1

Για το τέλος και το + 1 άφησα τον τραχανά. Δεν είναι ακριβώς σούπα αλλά είναι φουλ δυναμωτικός, ιδανικός για χειμώνα και ένα καθαρά ελληνικό πιάτο. Πολλοί τον φτιάχνουν με ντομάτα, άλλοι με γάλα. Η συνταγή παρακάτω είναι με γάλα και φέτα.

Ξινός τραχανάς με γάλα

 

200 γρ. τραχανά ξινό

2 λίτρα νερό / ζωμό λαχανικών

50 γρ βούτυρο

200 ml γάλα

Φέτα (προαιρετικά)

Βάζεις τα 2 λίτρα νερό να βράζουν. Καλό θα ήταν σε αυτό το νερό είτε να ρίξεις έναν κύβο λαχανικών είτε να είναι αυτά τα 2 λίτρα ζωμός λαχανικών που θα έχεις κρατήσει από άλλο φαγητό (λέμε τώρα). Στο ίδιο νερό ρίχνεις και το βούτυρο και περιμένεις να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνεις μέσα τον τραχανά και το αφήνεις σε δυνατή φωτιά να βράζει ανακατεύοντας συνεχώς. Θελει γύρω στα 15 με 20 λεπτά ο τραχανάς για να βράσει και να πιει το νερό. Λίγο πριν πήξει τελείως και πιει όλο το νερό, ρίχνεις και το γάλα και συνεχίζεις να ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να πήξει όλο το μείγμα μαζί. Το πόσο πηχτή ή νερουλή θες την σούπα σου είναι δικό σου θέμα. Αν θες μπορείς να τρίψεις μερικά κομμάτια φέτα στην κατσαρόλα πριν σερβίρεις.