ΦΑΓΗΤΟ

Αλλαγή σελίδας για την ιστορική καντίνα στην πλατεία Μαβίλη

Η καντίνα σβήνει τα φώτα της και μεταφέρεται σε μαγαζί 10 μέτρα πιο πίσω. Δεν σου πάει να βλέπεις αυτή την καντίνα άδεια.

Τα φώτα ήταν αναμμένα αλλά μέσα και έξω από την καντίνα δεν υπήρχε ψυχή. Δύο ταμπέλες δήλωναν αυτό που ψυλιαζόσουν πλησιάζοντας στο σημείο. Όλη η μαγεία, όλες οι αναμνήσεις, όλη η αγάπη του τιτάνα Μπάμπη και των υπολοίπων παιδιών της καντίνας για το καλό σάντουιτς, μεταφέρθηκαν σε ένα κατάστημα ακριβώς από πίσω. Η φωτεινή επιγραφή “φωνάζει” ότι η καντίνα Μαβίλη δεν θα κλείσει ποτέ. Χωρίς όμως να είναι καντίνα.

 

Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ με τους περαστικούς αλλά και με τον ίδιο τον Μπάμπη, μάθαμε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της καντίνας και η επικείμενη απομάκρυνσή της από την πλατεία είναι του Δήμου Αθηναίων και πιο συγκεκριμένα του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Πολιτικά δεν μπορώ να αξιολογήσω την απόφαση γιατί δεν γνωρίζω το σκεπτικό της και θα ήταν άδικο να την κρίνω έτσι αυθαίρετα. Συναισθηματικά όμως, οφείλω να πω ότι ακόμα και τα βράδια που δεν σταματούσα στην πλατεία για “βρώμικο”, το να βλέπω κατεβαίνοντας την Βασιλίσσης Σοφίας την καντίνα γεμάτη κόσμο, ήταν σαν μικρή υπενθύμιση ότι όλα πάνε καλά σε αυτή τη ζωή, ότι κάποιες αξίες δεν θα αλλάξουν σε αυτή την πόλη.

 

Η βόλτα χθες βράδυ από την καντίνα δεν ήταν τυχαία. Με τον Ηλία και τον Θοδωρή Μάρκου κάναμε βόλτα σε όλες τις ιστορικές καντίνες αυτής της πόλης. Και όσα έχουμε να πούμε για την τέχνη του Μπάμπη που απλά μετακόμισε λίγα μέτρα, θα τα διαβάσετε σε ένα μεγάλο αφιέρωμα σε λίγες μέρες στη σελίδα μας.

Κάναμε ωραία βόλτα χθες στην πόλη. Μόνο που αυτή η βόλτα έμελλε να γίνει το πρώτο βράδυ που η καντίνα στη Μαβίλη έμεινε μόνη φωτισμένη να κοιτά το δρόμο.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου