ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αν αγαπάς το sushi, οφείλεις να ξέρεις τον Jiro Ono

Τρία αστέρια Michelin. Δέκα μόλις θέσεις στον πάγκο. Ένα πολύ μικρό εστιατόριο στο Τόκυο σε έναν σταθμό του μετρό. Μόνο sushi.

Ένας 86χρονος κόβει μια πολύ λεπτή φέτα ψαριού. Την εφαρμόζει καλά με τα δάχτυλα πάνω σε λίγο ρύζι και περνάει λίγη σόγια πάνω στο ψάρι με ένα πινέλο. Το αφήνει στο πιατάκι μπροστά σου και σε κοιτά επίμονα μέχρι να το φας, μέχρι να δει στα μάτια σου την ηδονή του να τρως το πιο γευστικό και ποιοτικό sushi της ζωής σου. Το όνομά του είναι Jiro Ono και είναι ο πρώτος sushi chef που κέρδισε τρία αστέρια Michelin.

Το trailer είναι από το ντοκιμαντέρ “Jiro dreams of sushi” που ετοίμασε ο David Gelb για τον Jiro και το εστιατόριό του, το Sukiyabashi Jiro. Ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πέρσι και έκανε ακόμα πιο διαδεδομένο το μεγαλείο ενός εστιατορίου, το οποίο αποτελούσε επί χρόνια τον παράδεισο κάθε γευσιγνώστη που αγαπά το sushi.

Η ταινία περιγράφει την καθημερινότητα του εστιατορίου. Μίας “τρύπας” στο σταθμό Ginza του μετρό στο Τόκυο που διαθέτει 10 μόλις καθίσματα. Μόνο δέκα τυχεροί έχουν το δικαίωμα να καθήσουν στις καρέκλες του και να δοκιμάσουν το γεύμα που ετοιμάζει ο Jiro Ono για εκείνους. Η τιμή; Πάνω από 300 ευρώ για κάθε γεύμα. Η αναμονή για κρατήσεις; Έναν με δύο μήνες, ακόμα και για τους εκατοντάδες celebrities που συρρέουν στο εστιατόριο του Jiro. Η επιλογή του γεύματος; Αυστηρά δική του.

Ο Jiro με την ομάδα του ετοιμάζουν 20 κομμάτια sushi για κάθε επισκέπτη. Τίποτα άλλο. Ούτε ορεκτικά, ούτε τίποτα. Μια ολόκληρη ιεροτελεστεία sushi που εξαρτάται από τα ψάρια που έχουν βρει το πρωί στην αγορά και την φαντασία του Jiro.

Στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο του ντοκιμαντέρ φαινόταν απόμακρος και αυστηρός. Σχεδόν αντιπαθητικός, έτσι που κοιτά αυστηρά τόσο τους νεαρούς apprentices στο εστιατόριο όσο και κάθε πελάτη που θα καθήσει στον πάγκο του. Όσο προχωρούσε το ντοκιμαντέρ έβλεπες και την ανθρώπινη πλευρά του. Εκείνη του πατέρα που θεωρεί χρέος τω γιων του να ακολουθήσουν την τέχνη του.

Γιατί περί τέχνης πρόκειται. Και αν παρακολουθήσεις το ντοκιμαντέρ, θα καταλάβεις πόση διαφορά μπορεί να έχει ένα αδιάφορο maki που θα φας στο κεσεδάκι του σούπερ μάρκετ με ένα nigiri που θα σου ετοιμάσει ο Jiro. Κι αυτήν την τέχνη φροντίζει να την μεταδίδει στους γιους του και τους εκπαιδευόμενους στο εστιατόριο.

Τα τρία Michelin είναι μια τεράστια κατάκτηση για έναν sushi chef. Ειδικά έναν που δεν δουλεύει σε κάποιο φαντεζί εστιατόριο σε κάποιο υπέροχο location αλλά σε ένα υπόγειο, σε έναν πολυσύχναστο σταθμό του μετρό. Για να πάρεις τρία αστέρια Michelin χρειάζεσαι πρωτοτυπία, καθαριότητα και ποιότητα. Και το τελευταίο αντιλαμβάνεσαι στο ντοκιμαντέρ ότι είναι βασικότατο για τον Jiro αλλά και τον γιο του Yoshikazu Ono. Εκείνον που μετά το καρδιακό επεισόδιο του Jiro πριν από μία δεκαετία ανέλαβε την πρωινή βόλτα στην αγορά.

Θα μπορούσα να πλατιάσω για τα παιδικά χρόνια του Jiro, τις κακουχίες και τις στερήσεις. Να περιγράψω τις σχέσεις των ανθρώπων στην κουζίνα του. Την αφοσίωση των εκπαιδευομένων του. Αλλά θα σου χάλαγα την απόλαυση να δεις ολόκληρο το ντοκιμαντέρ “Jiro dreams of sushi”.

Κι αν δεις το ντοκιμαντέρ και δεν βάλεις στόχο να φας κάποια μέρα στο Sukiyabashi Jiro, τότε δεν αγαπάς το sushi πραγματικά.

 

Ευχαριστώ τον @zibelum που μου υπέδειξε αυτό το ντοκιμαντέρ. Όποιος έχει κάτι αντίστοιχο να προτείνει, στέλνει και στο @christoschatzi