ΦΑΓΗΤΟ

Αυτό είναι το κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο για φέτος

Αστακό με καραμελωμένα κρεμμύδια κανείς;

Στο φαγητό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τομέα ισχύει το ‘περί ορέξεως κολοκυθόπιτα’. Τα πάντα στη γεύση είναι de facto υποκειμενικά. Το φαγητό, όμως, εκτός από βιολογική ανάγκη και θεμελιώδη ανθρώπινη απόλαυση αποτελεί και τη βάση της παγκόσμιας βιομηχανίας της εστίασης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το κατατάσσουμε σε κατηγορίες, το παρασημοφορούμε, του βάζουμε αστεράκια και το αξιολογούμε με βάση διαφορετικές κάθε φορά παραμέτρους.

Μία από τις κατατάξεις που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μπούσουλα για πάρα πολύ κόσμο και σε διάκριση κύρους για τους επιχειρηματίες της εστίασης, είναι η ετήσια λίστα του TripaAdvisor για τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου.

Για το 2017, οι (πολλά εκατομμύρια) χρήστες του δημοφιλούς ταξιδιωτικού ιστότοπου και app, επέλεξαν δύο αγγλικά εστιατόρια ως τα κορυφαία του πλανήτη. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, αφού η σχέση των Βρετανών με το φαγητό είναι μάλλον casual και συνήθως προβληματική. Φέτος, πάντως, ένα δικό τους restaurant βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου. Κι άλλο ένα λίγο πιο κάτω από την κορυφή, αλλά ας μείνουμε στο κορυφαίο:

Το Black Swan. Μια γραφική παραδοσιακή παμπ μέσα σε ένα κουκλίστικο πανδοχείο στο Oldstead. Το ‘παμπ’ ακούγεται λίγο υποτιμητικό και περιγράφει απλώς την αίσθηση και το ύφος του Black Swan – το επίπεδο και η ποιότητά του είναι για αστέρι Michelin. Για την ακρίβεια, η οικογένεια Banks που ‘τρέχει’ το Black Swan έχει κερδίσει αστέρι Michelin από το 2013. με τον Tommy Banks να γίνεται ο νεότερος βρετανός σεφ που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση.

Το μενού του Black Swan αυτήν τη στιγμή κυριαρχείται από πιάτα με ψαρικά και θαλασσινά (στο TripAdvisor προτείνουν τον αστακό με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το ψητό καλαμάρι με σος από ραπανάκι), αλλά σύντομα θα αλλάξει, αφού η οικογένεια Banks το ανανεώνει κάθε δύο μήνες ανάλογα με τα εποχικά προϊόντα που παράγει η άγρια φύση και η ακόμα αγριότερη θάλασσα του Βόρειου Γιόρκσαϊρ.

Α, ναι, το Olsdstead βρίσκεται στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ. Βόρεια του Τείχους, δηλαδή. Είναι ένα χωριό 100 κατοίκων καρφιτσωμένο σε ένα μέρος που έχει να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό από την εποχή που στην Αγγλία βασίλευε ο Λεοντόκαρδος. Παρόλα αυτά, μην είσαι και πολύ σίγουρος ότι θα βρεις τραπέζι στο Black Swan αν τύχει και περάσεις από εκεί. Ειδικά τώρα, που εκτός από τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου θα το ανακαλύψει και όλος ο κόσμος αυτός καθαυτός.

Άσχετο, αλλά σε περίπτωση που αναρωτιόσουν, στη δεκάδα του TripAdvisor δεν υπάρχει ελληνικό εστιατόριο. Στο Top 10 του 2017 βρέθηκαν δύο Βρετανικά, δύο γαλλικά, δύο ισπανικά, ένα αμερικανικό, ένα νοτιοαφριακάνικο, ένα ταϊλανδέζικο κι ένα περουβιανό φαγάδικο.