ΦΑΓΗΤΟ

Crash test στα 4 καλύτερα ταϊλανδέζικα της πόλης

Ή, αλλιώς, ο γύρος της Ταϊλάνδης σε 80 λαχταριστά, πεντανόστιμα πιάτα, που θα δοκιμάσεις σε 4 cool εστατόρια στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Γάλα καρύδας. Κόλιανδρος. Fish sauce. Ζάχαρη. Γκάλανγκαλ. Lemongrass. Τσίλι. Κάρυ. Lime. Τα εξωτικά χρώματα και τα αρώματα της Ταϊλάνδης ξεπηδούν μέσα από κάθε πιάτο, κάθε γαβάθα με δροσερή σαλάτα, κάθε πιατέλα με γλυκά noodles, κάθε μπολ με καυτερή σούπα, κάθε φύλλο μπανάνας με sticky ρύζι. Στην Αθήνα, η ταϊλανδέζικη κουζίνα έχει περάσει πολλές περιπέτειες. Κάποτε είχαμε το Bar Guru Bar στην πλατεία Θεάτρου, όπου απολαμβάναμε στο μπαρ Pad Thai Noodles και συμπληρώναμε «recipes against boredom» προτού ανεβούμε στον επάνω όροφο για να ακούσουμε jazz και μικρά live.

Έπειτα είχαμε και το Soul στου Ψυρρή, με μερικά αυθεντικά ταϊλανδέζικα πιάτα, αλλά επί της ουσίας multi ethnic μενού.  Υπήρχε πάντα, βέβαια, το Royal Thai στην είσοδο της Κηφισιάς (ακόμα εκεί είναι, δεν πήγε πουθενά), αλλά παρότι Thai στο όνομα, δεν είναι και ακριβώς Thai στη γεύση – πιο πολύ εξελληνισμένο ταιλανδοκινεζοασιατικό το λες. Και ξαφνικά πέρυσι, η αναζήτηση του καλού, αυθεντικού ταϊλανδέζικου εστιατόριου έφτασε στο τέλος της.

Kin Khao (μτφ.: ας φάμε).

Andaman

 

Ένας μικρός φαντεζί ταϊλανδέζικος ναός κρυμμένος στην dodgy μεριά των Πετραλώνων.

Από περιβάλλον τι λέει;

Όπως το κοιτάς απ’ έξω, έτσι μυστήριο και κατακόκκινο που είναι, στη μέση του πουθενά, αναρωτιέσαι «που ήρθαμε;». Μπαίνοντας μέσα καταλαβαίνεις πως ο ιδιοκτήτης (ο φιλικότατος και πολύ ταλαντούχος Ρωμανός) και ο μινιμαλισμός είναι τσακωμένοι. Και γιατί να μην είναι, ταϊλανδέζικο εστιατόριο είπε να ανοίξει ο άνθρωπος, έφτιαξε μόνος του τα φωτιστικά, διάλεξε τα υφάσματα στους καναπέδες και τα μαξιλάρια και έφερε όσο πιο πληθωρικό, χαρούμενο χρώμα ανατολής μπορούσε σε ένα από τα πιο γκρίζα σημεία της πόλης. Η «πολυτελής» σάλα είναι τεράστια, εντυπωσιακή και σχεδόν επιτηδευμένα κιτς. Φίλοι μας ενημερώνουν πως τώρα το καλοκαίρι σερβίρει και σε φανταστική ταράτσα. Να ένας καλός λόγος να ξαναπάμε.

Το σέρβις εντάξει ή θα τσακωθώ;

Το σέρβις είναι μια χαρά. Δεν θα γίνουν και κολλητοί σου, αλλά θα σε εξυπηρετήσουν όπως πρέπει. Αν τσακωθείς είναι δικό σου πρόβλημα. 

Φτάνει με αυτά, πες μου τώρα για το φαγητό

 

Ταϊλανδέζικο μεν, κοντά στην γευστική παλέτα του αθηναϊκού κοινού δε. Τα spicy δεν είναι και τόσο spicy (εκτός, ας πούμε, αν το ζητήσεις), ενώ ο τεράστιος (στα όρια του χαοτικού) κατάλογος περιλαμβάνει και γνώριμες επιλογές από Κίνα μεριά (βλέπε spring rolls, won ton με τυρί κρέμα ή και –ομολογουμένως πεντανόστιμη- πάπια Πεκίνου). Επί της ουσίας, το μενού είναι ιδανικό για newbies, καθώς αποτελεί μια τέλεια εισαγωγή στην ταϊλανδέζικη κουζίνα με πολλές επιλογές. 

Τι να πάρω οπωσδήποτε;

Chicken Satay, δηλαδή κοτόπουλο με σως φυστικοβούτυρου. Ο ουρανίσκος σου θα σε ευγνωμονεί για αυτή τη φανταστικά ισορροπημένη γεύση μεταξύ γλυκού και αλμυρού.

Πόσο θα μου πάει;

Περίπου €25-€30 το άτομο.

Να βγω εδώ πρώτο ραντεβού;

Να μη βγεις πρώτο ραντεβού, διότι δεν ξέρεις αν το exotic περιβάλλον είναι του γούστου της. Να βγεις όμως δεύτερο ή τρίτο, για να δοκιμάσετε παρέα νέες γεύσεις και εμπειρίες. Κλείσε τραπέζι στην ταράτσα.

Andaman

Πειραιώς 187 & Αλόπης 65, Κάτω Πετράλωνα, 211 2104939

Rouan Thai

 

Το πιο αυθεντικό ταϊλανδέζικο εστιατόριο της πόλης. Άνοιξε πριν 15 και βάλε χρόνια, όμως οι Αθηναίοι gourmedistas το πήραν μυρωδιά πρόσφατα.  

Από περιβάλλον τι λέει;

Όχι πολλά. Νέον επιγραφή απ’ έξω, χάρτινα τραπεζομάντιλα και ψυγεία αναψυκτικών μέσα. Απέναντι από την είσοδο βρίσκεται ένα υποτυπώδες μπαρ, πάνω από τα τραπέζια κρέμεται τηλεόραση που παίζει εκπομπές και ειδήσεις στα ταιλανδέζικα. Τα πέριξ γραφεία της Τρούμπας δεν είχαν πάει ποτέ, αλλά το ήξεραν ως delivery. Πλέον είναι σχεδόν πάντα γεμάτο με Πειραιώτες και Αθηναίους που έρχονται για να δοκιμάσουν τα γευστικά μυστικά του.  

Το σέρβις εντάξει ή θα τσακωθώ;

Το σέρβις είναι τέλειο και αν τσακωθείς εμείς θα πάρουμε de facto το μέρος του ιδιοκτήτη, του κυρίου Παύλου που στα ταξίδια του ως ναυτικός γνώρισε την κυρία Marina και την παντρεύτηκε.

Φτάνει με αυτά, πες μου τώρα για το φαγητό

 

Το φαγητό είναι ποίηση. Κάθε πιάτο και μια γευστική αποκάλυψη. Μικρά οβάλ πιατάκια γεμάτα με τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας παρελαύνουν από το τραπέζι σου και δεν θέλεις το γεύμα να τελειώσει ποτέ. 

Τι να πάρω οπωσδήποτε;

Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Ταιλάνδης, τα Pad Thai Noodles. Έρχονται παρέα με όλα τους τα συνοδευτικά (τσίλι, ζάχαρη, φυστίκια, λαίμ) και εσύ προσθέτεις κατά βούληση.

Πόσο θα μου πάει;

€15- €20 το άτομο

Να βγω εδώ πρώτο ραντεβού;

Όχι, με τίποτα. Το περιβάλλον δεν είναι ακριβώς ιδανικό σκηνικό για φλερτ και πρώτα φιλιά, αλλά άπαξ και το ρίξεις το κορίτσι και γίνετε ζευγάρι, από εδώ δεν θα θέλετε να ξεκολλάτε.

Rouan Thai

Νοταρά 131, Πειραιάς, 210 4294494 

Blue Bamboo

 

Ένα cool ταϊλανδέζικο εστιατόριο στα πρότυπα των laid back έθνικ εστιατοριών του Λονδίνου ή του Βερολίνου.

Από περιβάλλον τι λέει;

Είναι μικρό αλλά θαυματουργό, με διακόσμηση που παραπέμπει περισσότερο σε Σκανδιναβία παρά σε Ανατολή. Μεγάλα ξύλινα τραπέζια στρώνονται με χάρινα σουπλά που αναγράφουν το μενού. Άνετο και νεανικό, σφύζει από ζωή, όπως και όλη η γύρω περιοχή των Πετραλώνων.

Το σέρβις εντάξει ή θα τσακωθώ;

Το σέρβις μερικές φορές δεν σε βλέπει, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους γνέψεις παραπάνω από μια-δύο φορές, ωστόσο αν παραβλέψουμε αυτό όλα κυλούν ρολόι και είναι όλοι τους πολύ ενημερωμένοι για τα πιάτα (σημαντικό όταν η κουζίνα είναι ιδιαίτερη και ανακύπτουν αντικειμενικές αλλά και υποκειμενικές απορίες του στιλ «πόσο καυτερό είναι; Θα μπορέσω να το φάω;». 

Φτάνει με αυτά, πες μου τώρα για το φαγητό

Μικρό αλλά πεντανόστιμο μενού, με όλα τα πιάτα να είναι εξαιρετικά και οι μερίδες ικανοποιητικές (παρότι θα μπορούσαν να είναι και λίγο μεγαλύτερες). Δεν λείπει κανένα από τα γαστρονομικά highlights της χώρας (πιάτα με κάρι, σατάυ στικς, pad thai noodles, σούπες με γάλα καρύδας), τα οποία μάλιστα μπορείς να ζητήσεις από το προσωπικό να σου ταιριάξουν με κάποιο από τα δροσιστικά cocktails.

Τι να πάρω οπωσδήποτε;

Το ρύζι με ανανά και γαρίδες. Πέραν του ότι είναι πεντανόστιμο, έρχεται μέσα σε μισό ανανά, ό,τι πρέπει για άμεση ανάρτηση στο instagram. 

Πόσο θα μου πάει;

Γύρω στα €20-€25

Να βγω εδώ πρώτο ραντεβού;

Να βγεις, γιατί όχι, ειδικά αν το κορίτσι είναι cool και καταλαβαίνει από Πετράλωνα. Αν πιστεύεις πως δεν είναι του στιλ της και θα θέλει οπωσδήποτε στο πρώτο ραντεβού να φορέσει τακούνια, άστο καλύτερα.

Blue Bamboo

Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, 210 3423124

Φουάρ

 

Το νέο εγχείρημα του πρώην ιδιοκτήτη του θρυλικού Soul είναι ένα καταπληκτικό downtown μπαρ και εστιατόριο για κάθε ώρα της ημέρας.

Από περιβάλλον τι λέει;

Κρυμμένο μέσα σε ένα μικρό κάθετο στην Ερμού στενό, είναι υπέροχο αυτό το παλιό κτήριο που από τα μεγάλα παράθυρα «βλέπει» στην πολύβουη Μητροπόλεως. Το πρωί και το απόγευμα θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις καφέ και/ή lunch, όσο εισβάλλει άπλετο φυσικό φως από την γυάλινη οροφή, ενώ το βράδυ θα φας υπέροχα, θα μιλήσεις με γνωστούς και αγνώστους και θα ακούσεις non mainstream tunes , είτε στον βασικό χώρο είτε στο μικρό, «κρυφό» club που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Το σέρβις εντάξει ή θα τσακωθώ;

Ανάλογα σε ποιον θα πέσεις. Δυο φορές που πήγαμε μείναμε απολύτως ευχαριστημένοι, μια άλλη φορά κοντέψαμε να γίνουμε «μπίλιες» με μια δεσποινίδα με πολύ έντονο «υφάκι». Εντάξει, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Φτάνει με αυτά, πες μου τώρα για το φαγητό

 

Το φαγητό είναι τίμιο, οι μερίδες πλούσιες, οι γεύσεις καταπληκτικές. Πιο πολύ το λες «πειραγμένο thai» γιατί τα περισσότερα πιάτα έχουν κάποιο twist, ενώ από το καλοφτιαγμένο, ευέλικτο μενού δεν λείπουν και μερικά δημοφιλή πιάτα, άσχετα με την  Ταϊλάνδη,  όπως το χούμους, ο ψητός σολομός, τα burgers. Το Asian burger, πάντως, είναι εξαιρετικό.

Τι να πάρω οπωσδήποτε;

Σούπα tom kha gai. Μια θεσπέσια παραδοσιακή σούπα από γάλα καρύδας, με μανιτάρια, lemongrass, lime και βελούδινη υφή.

Πόσο θα μου πάει;

Περίπου €20-€25

Να βγω εδώ πρώτο ραντεβού;

Οπωσδήποτε. Έχει το καλύτερο buzz απ’ όλα τα προαναφερθέντα μαγαζιά, έχει ωραίο κόσμο και προσφέρεται – αφού τελειώσετε με το φαγητό – για πολλά, πολλά κοκτείλ μέχρι αργά.

Φουάρ

Χριστόπουλου 6, Αθήνα, 210 3211381