ΦΑΓΗΤΟ

Δηλαδή αυτά τα φαγητά είναι νηστίσιμα;

Μία πτωχή πλην τίμια λίστα με νηστίσιμα φαγητά που κάθε άλλο παρά στέρηση θυμίζουν. Έτσι νηστεύουμε κι εμείς.

Ο κύριος Κομίνης που είχα θρησκευτικό στο Α’ Γυμνάσιο Βούλας μάς έλεγε ότι η νηστεία είναι ένας άγιος και σοβαρός σκοπός. Ότι είναι στέρηση τροφίμων και απολαύσεων για να καθαρθεί η ψυχή σου. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, δεν τα θυμάμαι και πολύ καλά. Όπως και να ‘χει στη νηστεία υποτίθεται ότι στερούμαστε τις επίγειες απολαύσεις. Δεν το βλέπω.

Είχα γράψει και πέρυσι για το ψέμα που το λέμε νηστεία. Για τον δαιμόνιο τρόπο που έχουμε ως άνθρωποι να βρίσκουμε το καλό σε κάθε τι κακό. Ποιότητα που κάθε άλλο παρά αρνητική είναι. Αλλά η νηστεία είναι μια διαδικασία που οφείλει να είναι επίπονη αν θες να λες ότι την κάνεις. Κι όχι να ψάχνεις να βρεις τρόπους να τα περάσεις καλύτερα.

Το ONEMAN μάζεψε μια λίστα με νηστίσιμα τρόφιμα, καθ’ όλα αποδεκτά από την εκκλησία μας (κάποια hardcore χωρίς λάδι και κάποια λαδερά) τα οποία κάνουν την νηστεία να μοιάζει με ένα ατέλειωτο τσιμπούσι.

Συγγνώμη αλλά αυτά εδώ νηστίσιμα δεν τα λες

Ντολμαδάκια

 

Θα μπορούσε να γίνει άνετα διαγωνισμός στο ONEMAN για το ποιος θα φάει τα πιο πολλά ντολμαδάκια όπως έγινε με τα hot dog. Έτσι σφιχτά σφιχτά με όσο λάδι χρειάζεται και το ρύζι να έχει ποτίσει από μυρωδικά και την υπέροχη πικράδα του αμπελόφυλλου.

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Δεν μπορείς να τα βουτήξεις σε ένα παχύ γιαούρτι. Έπος.

Χταποδάκι στη σχάρα

 

Αν ξέρεις εσύ καλύτερο τρόπο να φαγωθεί το χταπόδι, παρακαλούμε να μας ενημερώσεις. Πρέπει να ξέρεις για να το ψήσεις καλά το χταπόδι. Να βγει μαλακό και νόστιμο. Τραγανό απέξω και μαλακό μέσα. Ούτε λάδια ούτε τίποτα.

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Δεν συνοδέυεται από τσίπουρα και κρασιά. Τι εννοείς δεν νηστεύεις το αλκοόλ;

Γίγαντες στον φούρνο

 

Το μυστικό είναι στο σκόρδο, να το ξέρεις αυτό. Και στο κόκκιν πιπέρι. Όσο πιο πολύ πιπέρι και σκόρδο βάλεις στην κόκκινη σάλτσα που θα τυλίγει τους γίγαντες τόσο καλύτερο είναι ο μεζές που βάζεις στο πιάτο σου.

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Δεν κόβεις μισό κιλό φέτα να φας μαζί.

Γαριδομακαρονάδα

 

Θα έβαζα γαρίδες τηγανητές αλλά εκεί που τις έχεις τηγανίσει, τις έχεις σβήσει με ούζο και τους έχεις ρίξει και λίγο σκόρδο κρεμμύδι, γιατί να μην τις βουτήξεις σε κόκκινη σάλτσα που βράζει και να φτιάξεις μια γαριδομακαρονάδα;

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Δεν μπορείς να τρίψεις τυρί από πάνω. Πάει με τις γαρίδες το τυρί, μην λέτε μπούρδες.

Φελάφελ

 

Δεν το τρώω το φελάφελ γιατί κάποιοι κακοί άνθρωποι φτιάχνουν φελάφελ από κουκιά αντί για ρεβύθια και θέλουν να με στείλουν στον τάφο. Αλλά σε γενικές γραμμές έχω δει πολύ κόσμο να παθαίνει ονείρωξη πάνω από φελάφελ.

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Δεν μπορείς στο Λιβανέζικο / Αιγυπτιακό / Ιρανικό που θα τα φας να χτυπήσεις και kebab.

Ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες

 

Δεν μπορούσα να επιλέξω ανάμεσα στους δύο. Προτιμώ τους μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες, ειδικά αν έχουν και βασιλικό μέσα να σπάει την ηλεκτρική γεύση του κολοκυθιού που έχει τηγανιστεί. Αλλά ποιος θα πει όχι σε μεγάλους αφράτους κατακόκκινους ντοματοκεφτέδες;

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Το διπλανό πιάτο δεν έχει και κανονικούς κεφτέδες.

Πατάτες τηγανητές

 

Αμβροσία. Είτε τις τρως σε χάρτινο χωνάκι στο Βέλγιο είτε τις έχει βγάλει μόλις η μάνα σου από το τηγάνι και τις σερβίρει πάνω σε χαρτί να πάρει τα πολλά τα λάδια. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τραφούν μόνο με πατάτα. Ποια νηστεία κύριοι;

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Δεν μπορείς να κάνεις τον συνδυασμό της νίκης με πατάτα και φέτα. Ούτε καν μαγιονέζα ρε φίλε.

Μπριάμ

 

Καλοκαιρινό φαγητό, το ξέρω. Αλλά με τέτοιες θερμοκρασίες πώς να μην αρχίσουν οι νοικοκυρές να κόβουν κολοκύθια, πατάτες και πιπεριές να τα βάλουν στο ταψί;

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Θα γίνω κουραστικός με τη φέτα, το ξέρω

Μελιτζανοσαλάτα

 

Προσωπικά γούστα αλλά την μελιτζανοσαλάτα την θεωρώ ηγέτιδα στο θέμα ταβέρνα. Πάνω από το τζατζίκι και την σκορδαλιά. Ειδικά αν την μελιτζάνα την έχουν καπνίσει λίγο πριν την λιώσουν και την αναμείξουν με πιπέρια και μυρωδικά.

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Απαγορεύονται εκείνες που περιέχουν μαγιονέζα.

Καλαμαράκια τηγανητά

 

Δείξε μου έναν άνθρωπο που δεν τρώει καλαμαράκια την ώρα που έχουν βγει από την φριτέζα και προσγειώνονται στο τραπέζι δίπλα σε ψαρομεζέδες. Μην ψάχνετε για πόδια και πλοκάμια τα χω φάει ήδη εγώ.

Δυστυχώς σε περίοδο νηστείας: Δεν μπορείς να κάνεις καλαμάρι στη σχάρα γεμιστό με τυριά.