ΦΑΓΗΤΟ

Τα Ben & Jerry’s είναι η μεγαλύτερη παγωμένη ευλογία

Αυτό δεν είναι ένα άρθρο με τοποθέτηση προϊόντος. Αν και θα το θέλαμε. Υπερβολικά.

Ανήκω στην υπερήφανη συνομοταξία των γραφικών που από νωρίς, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αγόραζαν ένα μπλε τετράδιο παραπάνω απ’ όσα χρειάζονταν για τα μαθήματα. Αυτό στο οποίο θα καταγράφονταν ένα-ένα (με μπόνους λεπτομέρειες και επιτόπια κριτική) όλα τα παγωτά που θα έτρωγαν την ερχόμενη σεζόν. Άλλοι το ξεκινούσαν τον Ιούνιο μαζί με το τυπικό καλοκαίρι. Εγώ το ξεκινούσα τον Σεπτέμβρη.

Βλέποντας πίσω στο χρόνο, δηλώνω ότι μπόρεσα να ξεχωρίσω και να τιμήσω τις δημιουργίες και της ΔΕΛΤΑ, και της Algida, και της ΕΒΓΑ, και των παγωτών Κρι-Κρι. Είχα τα αγαπημένα μου από κάθε εταιρία, ενώ μεγαλώνοντας γνώρισα τη Δωδώνη και το χύμα παγωτό. Αυτό που δεν με τρέλαινε ποτέ ήταν η πίτσα. Άσχετο; Καθόλου. Μια πίτσα, μια αμίμητη Pepperoni Classic από την Domino’s ήταν η αιτία να γνωρίσω την μεγαλύτερη φίρμα παγωτών στο σύμπαν. “Έτσι, για να φάμε και κάτι γλυκό στο τέλος”. Μέχρι που έφτασα να παραγγέλνω Domino’s μόνο για το Ben & Jerry’s.Γιατί ο Βασιλόπουλος κλείνει μετά τις 9 το βράδυ.

Δεν είναι απλά οι θεϊκές γεύσεις τους. Δεν είναι καν η χορταστική ποικιλία. Αλλά ας μιλήσουμε λίγο γι’ αυτό. Εκτός από την πίτσα, δεν με τρέλαινε τίποτα το οποίο στο εσωτερικό του είχε μεγάλα κομμάτια από κάτι άλλο. Είσαι μαζί μου; Με πιάνεις; Συνεχίζω. Μετά την πρώτη “γεμάτη” κουταλιά μου από ένα Ben & Jerry’s, ένα Chocolate Fudge Brownie ήταν, το θυμάμαι σαν τώρα, οι κόρες μου διεστάλησαν. Ένιωσα όπως περίπου πρέπει να ένιωσε ο Morrissey όταν πρωτοάκουσε τις μελωδίες του Johnny Marr. Είδα το φως. Έσκαβα με το κουτάλι μου αυτόν τον παγωμένο, αχνίζοντα, καφέ όγκο, ψάχνοντας για το επόμενο μεγάλο brownies κομμάτι. Δεν θα ήμουν ποτέ ξανά ο ίδιος. Μόνο οι γεύσεις των Ben & Jerry’s θα άλλαζαν από εδώ και πέρα.

Μετά δοκίμασα το Chunky Monkey. Άλλο ένα από τα προβλήματά μου, αυτό με τη γεύση της μπανάνας γενικότερα, υποχώρησε μπροστά στο τσουνάμι της άρτιας γεύσης. Γινόμουν καλύτερος άνθρωπος. Μέρα με τη μέρα, γεύση με τη γεύση. Αν δεν είναι αυτό ευλογία, τότε τι είναι; Α, ναι. Το Strawberry Cheesecake, το Cookie Dough, το Chocolate Macadamia, το Chubby Hubby, το Karamel Sutra, το Pistachio Pistachio (είναι). Έχεις δίκιο.

Όπως όμως είπα και ελάχιστα πιο πάνω, δεν είναι μόνο οι απίστευτες γεύσεις των Ben & Jerry’s. Είναι και κάποιες άλλες λεπτομέρειες άλλα που συναινούν στην ευλογία. (Ευλόγησον!). Είναι η ιστορία του Ben Cohen και του Jerry Greenfield, δύο κολλητών από το Brooklyn γεννημένων με μόλις 4 ημέρες διαφορά, που πήραν ένα δάνειο 12.000 δολαρίων κάπου στα τέλη των 70s και ξεκίνησαν να φτιάχνουν παγωτά, επειδή αυτό τους άρεσε να κάνουν.

Επειδή τους άρεσε να ευχαριστούν και τον κόσμο ταυτόχρονα (ναι, το έκαναν έτσι κι αλλιώς με τα παγωτά τους), καθιέρωσαν το 1979 την Free Cone Day, μια μέρα κάθε χρόνο, ανάμεσα στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Μαϊου, στην οποία κερνούσαν ένα χωνάκι παγωτό όλους τους fans τους ανεξαιρέτως. Ή τουλάχιστον όποιον έκανε τον κόπο να περάσει από το πρώην βενζινάδικο που είχαν στήσει την επιχείρησή τους. Στη φετινή Free Cone Day σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, μοιράστηκαν συνολικά 8.510 μπάλες Ben & Jerry’s.

Και τα ονόματα των παγωτών; Όλη αυτή η ευρηματικότητα (Monkey Chunkey, το πιο ξακουστό παγωτό μπανάνα, χωρίς ΚΑΝ να αναφέρεται αυτό στον τίτλο ή Cherry Garcia, φόρος τιμής στον αείμνηστο Jerry Garcia των Grateful Dead) σε κερδίζει, παίρνει από το παγωτό όλη τη χαρά και τα γελαστά στοιχεία που το συνοδεύουν και τα εκτοξεύει σε άλλη διάσταση. Μιας χαράς που ξεκινά ήδη από τη στιγμή που θα σκεφτείς ότι θα φας άλλο ένα Ben & Jerry’s.

Ποιο είπαμε είναι το τηλέφωνο της Domino’s;