H Amandine θα σου μάθει να τρως bagel

Ένα μαγαζάκι στην Νίκης εδώ και τέσσερα χρόνια φέρνει παριζιάνικο αέρα στο κέντρο και ολόφρεσκα bagel σε σένα.
SHARES

Για να μιλάμε και να καταλαβαινόμαστε, bagel είναι είδος ψωμιού και για να σε πείσω -αν δεν έχεις δοκιμάσει- ότι είναι γαμάτο, θα σου θυμίσω ότι ήταν το αγαπημένο πρωινό του Harvey Specter από το Suits.

 

Σύμφωνα με το αποδεδειγμένο θεώρημα, οι γαμάτοι διαλέγουν γαμάτα πράγματα. Κάνε κι εσύ λίγο μαθηματικά. Στην Αθήνα τι θα πει bagel μας μαθαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια η Amandine αλλά σε προειδοποιώ. Αυτό το πέρασμα από το μαγαζάκι της για να δοκιμάσεις κάποια από τις καινούργιες γεύσεις που σκαρφίζεται συνεχώς ίσως γίνει εθισμός.

 

Το μαγαζί πήρε το όνομά του από την Amandine και η Amandine πήρε όλη την τέχνη που έμαθε στο Παρίσι για τα bagels και την έφερε στον foodie δρόμο της Αθήνας. Βέβαια τα πράγματα δεν έγιναν τόσο απλά. Τούτη η σπιρτόζα Γαλλίδα ήρθε στην Ελλάδα για πρακτική και αποφάσισε να κάτσει για πάντα, γιατί όπως λέει οι Έλληνες έχουν μια ωραία τρέλα. Όπως λέω εγώ την ίδια τρέλα φέρει κι εκείνη. Όταν έπρεπε να αποφασίσει τι δουλειά θα κάνει συνάντησε τον Μιχάλη, τον συνέταιρό της και μόλις του έριξε την ιδέα εκείνος αποκρίθηκε θετικά. Και κάπως έτσι πριν από τέσσερα χρόνια στην Νίκης, στον αριθμό 13, άνοιξε το 'Στην Amandine'.

 

Τότε στην Νίκης υπήρχαν λίγα μαγαζιά και ξαφνικά έγινε ο απόλυτος δρόμος για τους foodies και για τους λάτρεις των εθνικών εδεσμάτων. Η γωνία που σε ταξιδεύει λίγο Παρίσι, λίγο Νέα Υόρκη, με αεροπλάνο αυτά τα πεντανόστιμα αυστροεβραϊκά bagels τότε η Amandine είναι ο προορισμός σου. Πρώτη σου δουλειά είναι να αποφασίσεις αν θες ψωμάκι με poppy seeds ή σκέτο. Και τα δύο τα φτιάχνει κάθε πρωί ο Μιχάλης με την δικιά του 'μυστική' συνταγή. Μετά γούρλωσε τα μάτια σου μπροστά από τα φρέσκα υλικά και προσπάθησε να διαλέξεις. Αν τα βρίσκεις σκούρα σήκωσε το κεφάλι και κοίτα στο βάθος τον μαυροπίνακα με τις προτεινόμενες συνταγές.

 

Αν πάλι δεν μπορείς να διαλέξεις τότε να σε βοηθήσουμε. Η Amandine μου πρότεινε το Montecarlo με κρέμα τυρί, καπνιστό σολωμό, αβοκάντο και παραδοσιακή σως μουστάρδας, το οποίο είναι εξαιρετικό, δροσερό και πεντανόστιμο. Μετά με ταξίδεψε λίγο στην Καταλονία με το Barcelone το οποίο έχει τυρί κρέμα, chorizo, σαλάτα μελιτζάνα και σως μουστάρδας με μέλι. Στο τέλος πήγαμε στο Bordeaux με mango, prosciutto, iceberg και κατσικίσιο τυρί. Να σε ειδοποιήσω ότι κάθε μήνα η Amandine και ο Μιχάλης βγάζουν όλη τους την τρέλα και την δημιουργικότητα στο bagel του μήνα.

 

Εδώ όμως θα βρεις και χειροποίητα γλυκά. Γαλλικά γλυκά, όπως το financier που μου προσφέρθηκε μαζί με τον καφέ, αλλά και cheesecake, muffin, cookie ή brownie. Όλα αυτά σου προσφέρονται από τις 8 η ώρα το πρωί. Αν κάτσεις στο μοναδικό stand που διαθέτει το μαγαζί θα καταλάβεις ότι πρόκειται για μια βέρα γαλλική γωνιά. Έτσι την έχει κάνει η Amandine με το μπριο της και το χαμόγελό της. Περνάει κόσμος, χαιρετάει, κάνει αστεία. Υπάρχει μια διάθεση διαφορετική από αυτή που έχεις συνηθίσει σε τέτοια μαγαζιά. Λες αυτό να φταίει και τα bagel της είναι τόσο νόστιμα;

 

> Info: Amandine Bagels & Gourmandises, Νίκης 13, Σύνταγμα

Facebook | Foursquare

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Interviews

Η Βάσω Λασκαράκη δεν είναι το γλυκό κορίτσι της διπλανής πόρτας

Τρώει σαν δυο άντρες. Βρίζει σαν ταξιτζής. Και πραγματικά, μα πραγματικά, δεν θέλεις να την δεις νευριασμένη. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της τηλεοπτικής μαμάς που λατρεύουν ταυτόχρονα -για διαφορετικούς λόγους- μπαμπάδες, μανάδες και μικρά παιδιά.

Best of Network

Η πιο "δυνατή" φωτογραφία από τις εξέδρες του Nick Galis Hall

Ο "Ντόκεν" και ο "Κουκ" βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του οπαδικού κινήματος σε Παναθηναϊκό και Άρη, για δεκαετίες. Στο Nick Galis Hall έδειξαν πως ο σεβασμός είναι αμοιβαίος, παρά τα όσα -οπαδικά- τους χωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Από την Γκράβα μέχρι τη Νέα Ορλεάνη: τρεις ιστορίες με κοινό παρονομαστή

Ο Μαντέλα, ο Φέιβορ και ο Μπίλι είναι τρία παιδιά που έχουν τα ίδια όνειρα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία. Είναι η αρχή του success story του "Giannis" κι αυτά που θυμίζουν σε όλους πως ξεκινάει η ιστορία.

Νίκη τριών βαθμών και ήττα γοήτρου

Τα δεδομένα που έκριναν τον τελικό νικητή στο ΟΑΚΑ, η επόμενη μέρα για τους δύο αντιπάλους και η κουβέντα για τη διαιτησία του Μάνταλου. Ο Τόλης Χορτάτος σχολιάζει το ντέρμπι στο Στάδιο κι εξηγεί τη σημασία του "τριπόντου" για την ΑΕΚ και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τον Ολυμπιακό.

 
comments powered by Disqus
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.