ΦΑΓΗΤΟ

H Amandine θα σου μάθει να τρως bagel

Ένα μαγαζάκι στην Νίκης εδώ και τέσσερα χρόνια φέρνει παριζιάνικο αέρα στο κέντρο και ολόφρεσκα bagel σε σένα.

Για να μιλάμε και να καταλαβαινόμαστε, bagel είναι είδος ψωμιού και για να σε πείσω -αν δεν έχεις δοκιμάσει- ότι είναι γαμάτο, θα σου θυμίσω ότι ήταν το αγαπημένο πρωινό του Harvey Specter από το Suits.

 

Σύμφωνα με το αποδεδειγμένο θεώρημα, οι γαμάτοι διαλέγουν γαμάτα πράγματα. Κάνε κι εσύ λίγο μαθηματικά. Στην Αθήνα τι θα πει bagel μας μαθαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια η Amandine αλλά σε προειδοποιώ. Αυτό το πέρασμα από το μαγαζάκι της για να δοκιμάσεις κάποια από τις καινούργιες γεύσεις που σκαρφίζεται συνεχώς ίσως γίνει εθισμός.

 

Το μαγαζί πήρε το όνομά του από την Amandine και η Amandine πήρε όλη την τέχνη που έμαθε στο Παρίσι για τα bagels και την έφερε στον foodie δρόμο της Αθήνας. Βέβαια τα πράγματα δεν έγιναν τόσο απλά. Τούτη η σπιρτόζα Γαλλίδα ήρθε στην Ελλάδα για πρακτική και αποφάσισε να κάτσει για πάντα, γιατί όπως λέει οι Έλληνες έχουν μια ωραία τρέλα. Όπως λέω εγώ την ίδια τρέλα φέρει κι εκείνη. Όταν έπρεπε να αποφασίσει τι δουλειά θα κάνει συνάντησε τον Μιχάλη, τον συνέταιρό της και μόλις του έριξε την ιδέα εκείνος αποκρίθηκε θετικά. Και κάπως έτσι πριν από τέσσερα χρόνια στην Νίκης, στον αριθμό 13, άνοιξε το ‘Στην Amandine’.

 

Τότε στην Νίκης υπήρχαν λίγα μαγαζιά και ξαφνικά έγινε ο απόλυτος δρόμος για τους foodies και για τους λάτρεις των εθνικών εδεσμάτων. Η γωνία που σε ταξιδεύει λίγο Παρίσι, λίγο Νέα Υόρκη, με αεροπλάνο αυτά τα πεντανόστιμα αυστροεβραϊκά bagels τότε η Amandine είναι ο προορισμός σου. Πρώτη σου δουλειά είναι να αποφασίσεις αν θες ψωμάκι με poppy seeds ή σκέτο. Και τα δύο τα φτιάχνει κάθε πρωί ο Μιχάλης με την δικιά του ‘μυστική’ συνταγή. Μετά γούρλωσε τα μάτια σου μπροστά από τα φρέσκα υλικά και προσπάθησε να διαλέξεις. Αν τα βρίσκεις σκούρα σήκωσε το κεφάλι και κοίτα στο βάθος τον μαυροπίνακα με τις προτεινόμενες συνταγές.

 

Αν πάλι δεν μπορείς να διαλέξεις τότε να σε βοηθήσουμε. Η Amandine μου πρότεινε το Montecarlo με κρέμα τυρί, καπνιστό σολωμό, αβοκάντο και παραδοσιακή σως μουστάρδας, το οποίο είναι εξαιρετικό, δροσερό και πεντανόστιμο. Μετά με ταξίδεψε λίγο στην Καταλονία με το Barcelone το οποίο έχει τυρί κρέμα, chorizo, σαλάτα μελιτζάνα και σως μουστάρδας με μέλι. Στο τέλος πήγαμε στο Bordeaux με mango, prosciutto, iceberg και κατσικίσιο τυρί. Να σε ειδοποιήσω ότι κάθε μήνα η Amandine και ο Μιχάλης βγάζουν όλη τους την τρέλα και την δημιουργικότητα στο bagel του μήνα.

 

Εδώ όμως θα βρεις και χειροποίητα γλυκά. Γαλλικά γλυκά, όπως το financier που μου προσφέρθηκε μαζί με τον καφέ, αλλά και cheesecake, muffin, cookie ή brownie. Όλα αυτά σου προσφέρονται από τις 8 η ώρα το πρωί. Αν κάτσεις στο μοναδικό stand που διαθέτει το μαγαζί θα καταλάβεις ότι πρόκειται για μια βέρα γαλλική γωνιά. Έτσι την έχει κάνει η Amandine με το μπριο της και το χαμόγελό της. Περνάει κόσμος, χαιρετάει, κάνει αστεία. Υπάρχει μια διάθεση διαφορετική από αυτή που έχεις συνηθίσει σε τέτοια μαγαζιά. Λες αυτό να φταίει και τα bagel της είναι τόσο νόστιμα;

 

> Info: Amandine Bagels & Gourmandises, Νίκης 13, Σύνταγμα

Facebook | Foursquare