ΦΑΓΗΤΟ

Η κρύα πίτσα δεν μπορεί να χάσει με τίποτα

Ένας συντάκτης με περισσότερες παραξενιές παρά πάθη για το φαγητό εξομολογείται την βαθιά του αγάπη για την κρύα πίτσα.

Έχουν γραφτεί ωδές και ωδές σε φαγητά από του συντάκτες του ΟΝΕΜΑΝ που με το ένα χέρι τρώνε και με το άλλο δοκιμάζουν. (Και με ποιο γράφουν;). Έχουμε μιλήσει για φακές, για πεντακόσια διαφορετικά μπέργκερ και για τις καλές στιγμές της αιθιοπικής κουζίνας. Και δεν έχουμε μιλήσει για την κρύα πίτσα. Δηλαδή πόση υπομονή κάνετε μαζί μας ώρες ώρες…

Επικρατεί η συμπαθητική αντίληψη ότι η κρύα πίτσα είναι φανταστικό πρωινό. Ναι μάλιστα είναι. Φανταστικό. Ό,τι καλύτερο. Οι φορές που έχω ξεχάσει ότι υπάρχει κρύα πίτσα στο ψυγείο και το διαπιστώνω όταν ανοίγω για να βρω το γάλα και να φάω γάλα με κόκο ποψ (κλείνω τα 32 το καλοκαίρι) μοιάζουν με τις φορές που βρίσκω τσαλακωμένα δεκάευρα σε τσέπες ή σε πεζοδρόμια, με τη διαφορά ότι δεν βρίσκω τσαλακωμένα δεκάευρα σε τσέπες ή πεζοδρόμια.

 

Στο άρθρο του με τον σημαντικό τίτλο ‘Η ανάσταση της χθεσινοβραδινής πίτσας’, ο Χρήστος μάς έδειξε πώς ρίχνει τα κορίτσια πώς μπορεί να χτίσεις πάνω σε ένα κομμάτι κρύας πίτσας. Η προσπάθειά του χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους αναγνώστες και με τη σειρά μου τον συγχαίρω δημόσια για την εφευρετικότητα και το μεράκι του. Αλλά η κρύα πίτσα δεν χρειάζεται ψεύτικα δεκανίκια.

(Ούτε τα ψεύτικα δεκανίκια χρειάζονται κρύα πίτσα, δεν-μπορώ-να-ξεκολλήσω-από-τα-ανέκδοτα-με-το-μέτριο-γέλιο).

Ακολουθεί ο επτάλογος που θα τυπώσουμε όλοι εμείς οι παθιασμένοι με την ΚΠ και θα καταστρέψουμε όλους τους φούρνους μικροκυμάτων της επικράτειας.

1. Δεν διαλύεται

Ποτέ δεν κατάλαβα την ανάγκη των ανθρώπων να τρώνε πάρα πολύ ζεστό το φαγητό τους (άρα να περιμένουν σαν χαζοί να κρυώσει γιατί ΚΑΙΕΙ), με εξαίρεση το κρέας και τις τηγανητές πατάτες που όταν παγώνουν, δεν κάνουν για τίποτα. Αλλά πες ότι εγώ είμαι ο περίεργος. Η ζεστή μαντουμαδόρικη πίτσα, έτσι αχνιστή φτάνει σπίτι σου, είναι απογοητευτικά επιρρεπής στο να διαλύεται καθώς τραβάς ένα κομμάτι έξω.

Άμα είναι να κυνηγάμε τη μοτσαρέλα και τα ντοματίνια στο σαλόνι, να το κλείσουμε το κουτί και να παίξουμε κάνα επιτραπέζιο. Ή μήπως προτείνεις να την κόψουμε με μαχαιροπίρουνο;

Από την άλλη, η κρύα πίτσα είναι συμπαγής. Είναι η τέλεια εκτέλεση αυτού που ονειρεύτηκες παραγγέλνοντας μια με έξτρα πεπερόνι, αγκινάρες, πιπεριές, διπλή μοτσαρέλα, ελιές, φέτα, λουκάνικο, κοτόπουλο, τριπλό μπέικον και λίγο προσούτο (για να μην το παρακάνεις με τα αλλαντικά). Είναι όλα εκεί, πάνω στη ζύμη και δεν έχουν σκοπό να πάνε πουθενά.

2. Είναι πιο πάρε-βάλε κι από πάσα του Chris Paul

Θα χρειαστεί να ανοίξεις την πόρτα του ψυγείου και κατανοώ απόλυτα ότι ακόμη κι αυτό είναι κόπος μπροστά στο να σε ταΐζουν στο στόμα ενώ χουζουρεύεις στο κρεβάτι, αλλά κάνε μια θυσία, είναι για καλό σκοπό.

3. Τρώγεται για πρωινό, για κυρίως και για επιδόρπιο

Είμαι απ’ αυτούς που παραγγέλνουν τουλάχιστον δυο φορές περισσότερη πίτσα από αυτήν για την οποία πεινάνε τη στιγμή της παραγγελίας. Ναι μεν το μυαλό σκέφτεται ήδη το πρωινό της επόμενης μέρας, αλλά η κρύα πίτσα είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτό. Η καθιέρωσή της ως ‘καλή λύση (μόνο) για πρωινό’ έχει υποκινηθεί από τους haters της κρύας πίτσας για να πληγεί η απόλυτη υπεροχή της.

4. Η ξαναζεσταμένη πίτσα είναι χάλια

Την τελευταία φορά που έβαλα μια πεπερόνι κλάσικ στον φούρνο μικροκυμάτων, το πεπερόνι έβγαλε στόμα και φώναξε “Για ποιο λόγο με τσιρτσιρίζεις έτσι;”. Νομίζω ότι το ξαναζέσταμα της πίτσας είναι η πιο lose-lose κατάσταση που ξέρω. Πρώτον, η κρύα πίτσα είναι πιο νόστιμη από τη ζεστή και δεύτερον, η ζεστή πίτσα είναι πιο νόστιμη από την ξαναζεσταμένη

5. Σε κάνει πιο έξυπνο και χρήσιμο άνθρωπο

Αυτό το ‘σκέφτομαι από πριν πόση πίτσα χρειάζομαι για το επόμενο διήμερο και τιμώ τις προσφορές της αγαπημένης μου πιτσαρίας’ είναι μια από τις πιο ώριμες αποφάσεις της ενήλικης ζωής μου. Και οικονομία και προ-οικονομία. Ούτε αρχαία τραγωδία να ανεβάζαμε.

6. Θεραπεύει το χανγκόβερ

(ευχαριστώ Κύριε)

Γι’ αυτό δεν υπάρχουν -ακόμη- επιστημονικές ενδείξεις, αλλά ας μη γινόμαστε τόσο τυπολάτρες. Αν έχεις ξυπνήσει με χανγκόβερ που σου επιτρέπει να φας κάτι χωρίς να χρειαστεί να τρέξεις στην τουαλέτα, ξέρεις.

7. Οι επιστήμονες λένε ότι η πίτσα γίνεται πιο νόστιμη στο ψυγείο

Είναι η στιγμή που κανείς σας δεν περίμενες. Οι haters ήδη πληκτρολογούν τις επιθέσεις τους, οι lovers έχουν πειστεί ήδη από τον τίτλο και χορεύουν τσάμικα μετά την παρέλαση, αλλά η επιστήμη εισβάλλει στο φωτο-φίνις του 7λογου και σβήνει κάθε αντίλογο.

Έρχεται λοιπόν η δρ. Kantha Shelke να δηλώσει στο Forbes ότι η πίτσα είναι το κατ’ εξοχήν φαγητό που βελτιώνεται στο ψυγείο, εξαιτίας της ‘σύμπραξης των μπαχαρικών’. Όταν την τρως ζεστή, κάθε μπαχαρικό δίνει το δικό του σόου στο γευστικό σύνολο. Όταν περάσουν τη διαδικασία του ψυγείου, τα μπαχαρικά χαλαρώνουν τη φάση τους και αναγκαστικά συμπράττουν, δίνοντας μια πιο γεμάτη γεύση στην πίτσα σου.

Άσε με να χορέψω λίγο για τη νίκη μου.