ΦΑΓΗΤΟ

Καβούρια στο τραπέζι σου

Από το να τα έχεις στην τσέπη σου, καλύτερα να τα έχεις στο τραπέζι σου. Δεν δαγκώνουν και είναι πολύ νόστιμα για να πειραματιστείς.

Το καβούρι είναι παρεξηγημένο. Και δύσκολα θα βρεις ακόμα και εστιατόρια ή ψαροταβέρνες να προσφέρουν καβούρια ψητά ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή πέρα από την κλασική καβουροσαλάτα. Για την οποιά οι περισσότεροι απλά ανακατεύουν καβουρόψιχα με μαγιονέζα και μυρωδικά και την σερβίρουν.

Υπάρχουν όμως τόσα περισσότερα πράγματα που μπορείς να κάνει με το καβούρι. Ακόμα και με την καβουρόψιχα την οποία θα βρεις έτοιμη, καθαρισμένη και μαγειρεμένη σε ένα σούπερ μάρκετ. Ναι, εντάξει, είναι λίγο ακριβή οπότε δεν θα βρίσκεται συχνά στο τραπέζι σου. Αλλά μία φορά αξίζει να της δώσεις μία ευκαιρία για να δημιουργήσεις.

Μετά λοιπόν την αρχή που έγινε με τις καραβίδες, συνεχίζουμε με το καβούρι τις μικρές εναλλακτικές προτάσεις για τα θαλασσινά που θα βρεις ούτως ή άλλως σε αφθονία την Σαρακοστή.

Burgerάκια καβουριού

 

Μισό κιλό ψίχα καβουριού

Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές μαγιονέζα

Αλατοπίπερο

130 γρ τριμμένη φρυγανιά

Λάδι για τηγάνισμα

12 στρογυλλά ψωμάκια brioche

1 μάτσο ρόκα

Προετοιμασία

Ανακατεύεις σε ένα μπωλ τα τέσσερα πρώτα υλικά και δημιουργείς 12 μπιφτέκια. Ρίχνεις τη φρυγανιά σε ένα πιάτο και περνάς και τις δύο πλευρές κάθε μπιφτεκιού από τη φρυγανιά. Μην σε νοιάζει αν δεν πάει παντού η φρυγανιά. Τηγανίζεις 2 λεπτά σε κάθε πλευρά και περνάς από χαρτί κουζίνας να φύγουν τα λάδια. Παίρνεις τα ψωμάκια, βάζεις λίγη ρόκα και το μπιφτέκι και ρίχνεις και μία κάποια λευκή σως. Ταιριάζει φυσικά η tartar αλλά αν θες να φτιάξεις μια δικιά σου, θα μπορούσες να ανακατέψεις λίγη sour cream με άνηθο και ψιλοκομμένη κάπαρη.

Nachos με γαρίδα και καβούρι

 

Λίγο ελαιόλαδο

Μισό κιλό γαρίδες καθαρισμένες

Μισό κιλό ψίχα καβουριού

2 κουταλάκια κύμινο

1 κουταλάκι σκόρδο ψιλοκομμένο

150 ml sour cream

Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλη σακούλα nachos

400 γρ τυρί τριμμένο που λιώνει

Μερικά jalapenos ψιλοκομμένα

Προετοιμασία

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτεις τις γαρίδες, το σκόρδο και το κύμινο και σωτάρεις για 3 λεπτά ή απλά μέχρι να γίνουν οι γαρίδες. Σε ένα μπωλ ανακατεύεις τις γαρίδες, την καβουρόψιχα, την sour cream και το κρεμμυδάκι. Σε ένα ταψάκι βάζεις τα nachos, προσθέτεις το μείγμα της γαρίδας και ρίχνεις από πάνω το τυρί και τα jalapenos. Ζεσταίνεις στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 2 με 3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρεις άμεσα.

Δροσερή σούπα αβοκάντο – αγγούρι με καβούρι

 

240 γρ καβουρόψιχα

1 μεγάλο αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια

2 αβοκάντο καθαρισμένα

120 γρ γιαούρτι

3 κουταλιές χυμό lime

1 ψιλοκομμένο jalapeno

Λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά κόλιανδρο

Αλατοπίπερο

1 ψιλοκομμένη ντομάτα

Προετοιμασία

Σε ένα blender βάζεις το μισό αγγούρι, και το ένα αβοκάντο με το γιαούρτι, τον χυμό, την πιπεριά, το κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο, 250 ml παγωμένο νερό, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιείς μέχρι να δημιουργηθεί ένας πουρές και τοποθετείς σε ένα μπωλ. Κόβεις το υπόλοιπο αβοκάντο σε κυβάκια και το ανακατεύεις με το υπόλοιπο αγγούρι μέσα στη σούπα. Προσθέτεις όσο νερό θες ανάλογα πόσο νερουλή την θες την σούπα. Αφήνεις στο ψυγείο για καμιά ώρα και σερβίρεις με την καβουρόψιχα και την ντομάτα από πάνω.

Cakes καβουριού με καπνιστό σολωμό

 

Μισό κιλό ψίχα καβουριού

100 γρ κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

100 γρ. ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά κέρατο

2 κουταλιές μαγιονέζα

Μισό κουταλάκι αλάτι

Μισό κουταλάκι πιπέρι

90 γρ καπνιστό σολωμό

Αρκετή τριμμένη φρυγανιά

Λάδι για τηγάνισμα

Προετοιμασία

Ανακατεύεις τα πρώτα 6 συστατικά σε ένα μπωλ και χωρίζεις το μείγμα σε 8 μπάλες. Πιέζεις τις μπάλες να σχηματίσουν παραλληλόγραμμα. Χωρίζεις τον καπνιστό σολωμό σε 4 κομμάτια και τον τοποθετείς σε 4 από τα παραλληλόγραμμα. Τα καλύπτεις με τα άλλα 4 παραλληλόγραμμα και προσέχεις να κλείσεις τις άκρες. Ρίχνεις τριμμένη φρυγανιά στα cakes σου και τα τηγανίζεις 3 με 4 λεπτά σε κάθε πλευρά. Καλό θα ήταν πριν τα σερβίρεις να τα περάσεις από χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια. Σέρβιρε δίπλα σε ένα μπωλάκι με tartar sauce.

Ντιπ καβουριού

 

500 γρ καβουρόψιχα

500 γρ cream cheese

120 γρ πράσινα τσίλι ψιλοκομμένα

1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

80 ml κρέμα χτυπημένη

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Λίγο tabasco ή 1 κουταλάκι από κάποια άλλη κόκκινη καυτερή σάλτσα

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Προετοιμασία

Ανακατεύεις όλα τα υλικά πέρα από την καβουρόψιχα και τον μαϊντανό σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να γίνει ένα ωραίο μείγμα το οποίο θα αρχίσει να σιγοβράζει. Εκείνη την ώρα ρίχνεις μέσα την καβουρόψιχα, ανακατεύεις για λίγη ώρα και σερβίρεις σε ένα μπωλ γαρνίροντας με τον μαϊντανό. Συνοδευτικά μπορείς να έχεις κρακεράκια ή σκορδόψωμα ή μια γαλλική μπαγκέτα ψημένη.

Μια αλλιώτικη καβουροσαλάτα

 

500 γρ καβουρόψιχα

3 κουταλιές λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

80 γρ ψιλοκομμένο σέλερι

80 γρ ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά

80 γρ ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

Μισή σκελίδα σκόρδο λιωμένη

160 γρ μαγιονέζα

Αλατοπίπερο

Προετοιμασία

Ζεσταίνεις το λάδι σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σέλερι, τις πιπεριές και το σκόρδο και σωτάρεις για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα αφήνεις στην άκρη για κάνα δεκάλεπτο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπωλ βάζεις την καβουρόψιχα την μαγιονέζα και το αλατοπίπερο, προσθέτεις τα λαχανικά και ανακατεύεις ελαφρά. Καλύπτεις και τοποθετείς στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρεις.

Quesadillas με καβούρι

 

240 γρ καβουρόψιχα

3 ώριμα αβοκάντο

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

2 πιπεριές serrano ψιλοκομμένες

Λίγα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κουταλάκια χυμό lime

150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο

1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

4 τορτίγιες

Προετοιμασία

Σε ένα μπωλ ανακατεύεις και ψιλολιώνεις τα 2/3 του αβοκάντο, τα 2/3 από τα ντοματίνια, την μία πιπεριά, το κρεμμύδι και τον χυμό, δημιουργώντας έτσι μία σάλτσα αβοκάντο (δεν είναι ακριβώς guacamole). Αλατοπιπερώνεις και αφήνεις στην άκρη. Ανακατεύεις το υπόλοιπο αβοκάντο, τα ντοματίνια, την πιπεριά, το τυρί, την καβουρόψιχα και το κρεμμυδάκι σε ένα άλλο μπωλ και μοιράζεις το μείγμα σε ίσες μερίδες στις 4 τορτίγιες. Κλείνεις τις τορτίγιες να σχηματιστούν τα quesadillas. Ζεσταίνεις λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τοποθετείς τις δύο τορτίγιες κουνώντας ελαφρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αναποδογυρίζεις τις τορτίγιες για να πάρουν χρώμα κι από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνεις με τις άλλες και σερβίρεις.