ΦΑΓΗΤΟ

Μετά το Πάσχα: 20 σπουδαία διατροφικά έκτροπα

Με αφορμή τη σεζόν μπέιζμπολ που ξεκινά στην Αμερική, συγκεντρώνουμε 20 εκλεκτές λιχουδιές, 20 γευστικά έκτροπα που συμβαίνουν έξω από το γήπεδο.

Μη σου τύχει, να περιδιαβαίνεις Μεγάλη Βδομάδα στο ίντερνετ και να πετυχαίνεις τέτοιο gallery μπροστά στα μάτια σου. Ένα δράμα. Ευτυχώς για όλους ήρθε η Κυριακή του Πάσχα, ο Ιησούς αναστήθηκε, τα μαγαζιά ανοίξαν και πάλι, κι εμείς μπορούμε να φάμε πάλι κανονικά.

Εμπνευσμένος από την έναρξη της σεζόν του μπέιζμπολ στην Αμερική, ο Guardian συγκεντρώνει καμιά τριανταριά περίεργες βρώμικες λιχουδιές που μπορείς να βρεις έξω από διάφορα γήπεδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Καθήκον μας να το μεταφέρουμε, να έχουμε να παίρνουμε ιδέες.

ΤΡΙΠΛΟ-ΤΡΙΠΛΟ ΤΣΗΖΜΠΕΡΓΚΕΡ

Μόνο με κεφαλαία μπορεί να αποδοθεί το μεγαλείο ενός τριπλού cheese. Πρόσεξε το ζουμάκι κάτω από το διαλυμένο ψωμάκι-πάτωμα, είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Και ναι, γράφουμε όντως τριπλό-τριπλο στη λεζάντα. 9 μπιφτέκια, 9 τυράκια. Ισοδυναμεί με 6 κουβάδες ψητού κοτόπουλου από τα KFC, αλλά σε αντίθεση με τους 6 κουβάδες, είναι ένας άθλος που τον κάνεις μια φορά στη ζωή σου και, σαν τον Ηρακλή, θα έχεις να τον λες για πάντα. (Φιλαδέλφεια)

Κεφτέδες με γκούντα

Κεφτέδες με γέμιση γκούντα, σερβιρισμένοι μέσα σε μερίδα mac ‘n’ cheese. *λιποθυμάει* (Χιούστον)

Churro dog

Αντί για ψωμάκι ανοίγεις ένα εκλεράκι, αντί για λουκάνικο περνάς μέσα ένα ωραίο churro με κανέλλα, από πάνω αντί για κέτσαπ και κρεμμύδια πετάς frozen yogurt και καραμέλα. (Αριζόνα)

Brisketacho

Όχι τα νάτσος των γονιών σου. Επτά στρώσεις από πατάτες και τσιπς, καπνιστό στήθος, καλαμπόκι, λαχανοσαλάτα και χαλαπένιος. (Κάνσας)

Ψητό μπέικον σε ξυλάκι

Καπνιστό μπέικον. Βουτηγμένο σε maple syrup. Μπέικον. Ψημένο. Μπέικον. Maple syrup. Μπέικον. Μπέικον. (Τέξας)

Νάτσος Μερακλίδικα

Τηγανητές λεπτοκομμένες πατάτες πνιγμένες στο ζεστό τσένταρ, σάλτσα καλαμποκιού και ανανά, μπέικον στη σχάρα, ψιλοκομμένες ντομάτες, σάλτσα από χαλαπένιο και γενικά ό,τι άλλο βρίσκεται στο ντουλάπι σου ρίχτο από πάνω, φασούλα να γίνεται. (Τορόντο)

Μπραντς μπέργκερ

Γιατί να διαλέξεις ένα από τα δύο όταν μπορείς να έχεις δύο απολαύσεις σε μία; Ξέχνα το ψωμάκι και πάρε ένα ντόνατ γλασέ. Προχώρα κατά τα γνωστά. Μπιφτέκι, μπέικον, αυγό, τσένταρ. Καλημέρα. (Πίτσμπουργκ)

Αυτός ο πίνακας ζωραφικής

Γιατί να φας μπέργκερ με μπιφτέκι όταν μπορείς να φας μπέργκερ με μπριζόλα. Κατά τα άλλα έχουμε τα γνώριμα onion rings, τα σοταρισμένα μανιτάρια, μαρούλια, ντομάτες. ΜΠΡΙΖΟΛΑ. (Κάνσας)

Κουβανέζικο pretzel dog

Μια ακόμα παραλλαγή του hot dog επειδή προφανώς η ιδέα του να χώνεις κάτι μέσα σε κάτι άλλο παραείναι ελκυστική. Τίποτα, ένα νορμάλ hot dog αλλά αντί για ψωμάκι, έχεις απέξω ένα πρέτζελ. Γιατί όχι! Τώρα 37% πιο αλμυρό. (Πίτσμπουργκ)

Μπριζολοσάντουιτς

Το αρχετυπικό βρώμικο, περήφανο Νιού Τζέρσεϊ, τι να λέμε τώρα. Black Angus μέσα, μόντερεϊ τζακ τυρί ενδιάμεσα, καραμελωμένα κρεμμύδια, καλοψημένη μπαγκέτα. Να κολλάει το στόμα και να μη σε νοιάζει. (Νέα Υόρκη)

Αυτή η φρυγανιστή ηδονή

Παϊδάκια (να το δοκιμάσουμε και με γύρο; Ας το δοκιμάσουμε, γιατί όχι), τσένταρ, σπανάκι. Το κοιτάς και σχεδόν ακούς το κρρρτς που κάνει όταν το δαγκώνεις. (Ατλάντα)

Καλαμπιοκοντογκ

Άλλη μια παραλλαγή του hot dog, αυτή τη φγορά με καλαμποκόψωμο και μουστάρδα με μέλι. Blame Canada. (Τορόντο)

Κοτοχωνάκι

Ναι, κοτοχωνάκι. Δηλαδή χωνάκι που μέσα έχει ψητές κοτομπουκιές, πουρέ και honey mustard. (Χιούστον)

Αυτό το σάντουιτς

Μοσχάρι με μαγιονέζα και κρεμμύδι σε ψωμάκι μπαγκέτας. Στον Καναδά συμβαίνουν πράγματα. (Τορόντο)

Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ

Επιστρατεύονται πάλι τα κεφαλαία εξ ανάγκης. Τετραπλό τραγανιστό ψωμί, 9 τυριά, μπέικον και ό,τι άλλο σου βρίσκεται για τηγάνισμα. Θέλω να πω, κάπου εκεί μέσα θα χωράει. (Πίτσμπουργκ)

Μπάρμπεκιου σάντουιτς

Καπνιστό βοδινό στήθος, σάλτσα ουίσκι κόλα, σαλάτα, μέσα σε κλασικό ψωμάκι. (Σιατλ)

Meat lover’s dog

Το έχετε πιάσει το κόλπο με τα εναλλακτικά hot dog, ΟΚ; Ε, εδώ έχουμε αυτό, αλλά σε φουλ meat lover’s εκδοχή. Σαλάμια, λουκάνικα, μπέικον, τσίλι. (Σινσινάτι)

Habanero wings

Όχι κάτι ριζοσπαστικό μα πώς να αντισταθείς σε chicken wings όταν τα βλέπεις μπροστά σου; Γενικά βούτα τα σε ό,τι πιο δημιουργικό σκεφτείς. Mango habanero σάλτσα ας πούμε. (Ατλάντα)

Κατσαρές πατάτες

Ναι. Σγουρές πατάτες γαρνιρισμένες με κομμάτια καπνιστού στήθους, τσέντας, χαλαπένιος. Το “και μια πατάτες” έχει άλλη έννοια στην Ατλάντα. (Ατλάντα)

Φιλέτα μπριζόλας με ‘μπιτάτες’

Το καλύτερο για το τέλος. Τις θυμάστε τις μπιτάτες; Ξεχνιούνται θα μου πεις; Αυτές, οι πατάτες-καγκελάκια. Τους πετάς και λίγο φιλετάκι, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα τυριού και θα τραγουδάς New York, New York. (Νέα Υόρκη)

Δες κι άλλα, και αναλυτικότερα εδώ. Καλή όρεξη διασκέδαση.