ΦΑΓΗΤΟ

Οι 9 εντολές για το τέλειο burger

Δεν τις γράψαμε εμείς, αλλά ένας μετρ του είδους.

Αν θες να μάθεις να εκτρέφεις δράκους θα πας στην Καλίσι. Αν θες να μάθεις να μαγειρεύεις καρύδες, θα δεις Survivor. Αν θες να μάθεις να σουτάρεις, θα ζητήσεις βοήθεια από τον Stephen Curry. Τι συμβαίνει, όμως, αν θελήσεις να φτιάξεις το τέλειο burger;

Την ίδια απορία είχαν οι άνθρωποι του Tech Insider και απευθύνθηκαν στον Anthony Bourdain, τον άνθρωπο που ξέρει λίγο παραπάνω από τον καθένα από εμάς τον καλύτερο τρόπο για να τοποθετήσει ένα μπιφτέκι ανάμεσα σε δύο ψωμάκια. Ο διάσημος chef, συγγραφέας του Kitchen Confidential και λάτρης των burgers χάρισε απλόχερα στον κόσμο, σαν άλλος Μωυσής, 9 βασικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρεί οποιοσδήποτε θέλει να φτιάξει το τέλειο burger.

 

1> Μην το κάνεις πολύπλοκο

Μπορεί να προσθέτεις υλικά στο burger και στην εμφάνισή του που το κάνουν εντυπωσιακό, ωστόσο το βασικό ερώτημα που πρέπει να σε απασχολεί όσο το φτιάχνεις είναι το κατά πόσο ό,τι κάνεις το καθιστά πιο νόστιμο.

2> Χρησιμοποίησε ψωμάκια πατάτας

Η πατάτα του πάει τόσο πολύ που είναι αμαρτία να την έχει μόνο μέσα του.

3> Χρησιμοποίησε καλής ποιότητας μπιφτέκι

Ή και δύο μπιφτέκια. Κανείς δεν θα πει όχι σε λίγη περισσότερη απόλαυση.

4> Χρησιμοποίησε τυρί που λιώνει

Το τυρί πρέπει να γίνει ένα με το μπιφτέκι και τα υπόλοιπα υλικά.

5> Θα πρέπει να μπορείς να το φας με το ένα χέρι

”Μου αρέσει το μαρούλια και η ντομάτα στο burger”, λέει ο Bourdain, ”αλλά τέτοιου είδους υλικά το κάνουν δύσκολο να το φάμε και το σημαντικότερο πράγμα σε ένα burger είναι να μπορείς να το φας με το ένα χέρι”.

 

6> Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κέτσαπ ή και μαγιονέζα

Πριν όμως προσθέσεις οποιαδήποτε σάλτσα να θυμάσαι την πρώτη εντολή. Θα κάνει αυτή η σάλτσα που θα προσθέσω το burger μου πιο νόστιμο;

7> Θα πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται νόστιμο

Γιατί αυτός που θα το έχει μπροστά του, πέρα από την πείνα θα πρέπει να έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να το δοκιμάσει.

8> Σκέψου αν του ταιριάζει το bacon

Πριν όμως το χρησιμοποιήσεις σκέψου ξανά: ”Θα κάνει το bacon καλύτερο το burger μου”; Ο Bourdain θεωρεί πως το bacon χαλάει την ισορροπία του burger και κατ’ επέκταση την εξωτερική του εμφάνιση.

9> Φτιαξ’ το έτσι ώστε να μπορεί να φαγωθεί

”Ένας από τους βασικότερους κανόνες σχετικά με τα burger είναι να φτιάξεις ένας burger που να μην είναι δύσκολο να το φάει κάποιος”, λέει ο Bourdain. Θα πρέπει να έχει τη σωστή αναλογία κρέατος-ψωμιού, ενώ και σάλτσας σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά. Και μην ξεχνάς αυτό που είπαμε στην 5η εντολή: θα πρέπει να μπορείς να το φας με το ένα χέρι.