ΦΑΓΗΤΟ

Οι σαλάτες μπορούν και να μην είναι βαρετές

Το ONEMAN σού δίνει μερικές ιδέες για να μην μπορεί να κοροϊδέψει κανείς την σαλάτα που θα εμφανίσεις το μεσημέρι στο γραφείο.

Κάθε Μάη αρχίζουν και πληθαίνουν οι σαλάτες στο γραφείο. Δεν είναι κανένα μυστικό. Για την ακρίβεια υπάρχει ένας σιωπηρός κώδικας επικοινωνίας και κατανόησης ανάμεσα σε εκείνους που η κοιλιά δεν είναι για να μοστράρεται στην παραλία. Γιατί αυτοί είναι που το ρίχνουν ξαφνικά στις σαλάτες με το που πιάνουν οι ζέστες.

Μόνο που υπάρχουν και οι άλλοι. Εκείνοι που έχουν προβλέψει όλο το χειμώνα και είναι fit για το καλοκαίρι. Ή οι ακόμα χειρότεροι. Οι πλέον εκνευριστικοί. Αυτοί που αδιαφορούν για την εμφάνισή τους (κυρίως γιατί είναι παντρεμένοι ή απόλυτα χονδροί) και σε κοροϊδεύουν ανοιχτά για την επιλογή στο τάπερ σου.

Ήρθε η ώρα να μην σε κοροϊδεύει κανένας. Γιατί η σαλάτα σου θα είναι τόσο γευστική και γεμάτη που κάθε ταπεράκι με γεμιστά θα κλαίει δίπλα της (λέμε τώρα). Είμαι γνωστός στα πέριξ για τις σαλάτες που φτιάχνω. Γιατί έχουν ένα βόδι η καθεμία πάνω στα μαρουλόφυλλα. Σήμερα θα είμαι πιο φειδωλός.

Κάποιες από τις παρακάτω σαλάτες ενδείκνυνται για δίαιτα. Οι περισσότερες ενδείκνυνται απλά για να φας ένα ωραίο και υγιεινό γεύμα. Ντάκους, χωριάτικες και τέτοια θεωρώ ξέρεις να φτιάχνεις, οπότε τις παρακάμπτω. Πάμε σε πιο ιδιαίτερα πράγματα.

Ζεστά μανιτάρια και φουντούκια

 

40 γρ φουντούκια

Φρέσκο κρεμμυδάκι

400 γρ φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας σου

1 κουταλιά βούτυρο

Πρασινάδα

Λίγο μαϊντανό

1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι

30 γρ pecorino σε flakes

Τα φουντούκια θέλουν ψήσιμο στο φούρνο για 8 με 10 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσεις. Αφού ψηθούν τα βάζεις σε μια πετσέτα και τα τρίβεις λίγο μεταξύ τους για να φύγει η φλούδα τους. Σε ένα τηγάνι ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ζεματίζεις τα κομμένα μανιτάρια μαζί με το θυμάρι. Θέλουν περίπου 5 λεπτά. Ψιλοκόβεις και ανακατεύεις τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτεις τα μανιτάρια και τα φουντούκια. Έπος. Το φουντούκι είναι γενικά τρομερό στις πράσινες σαλάτες. Να το χρησιμοποιείς.

Για τη σως: Ξύδι, αλάτι και λίγο από το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ένα μικρό μπωλ. Προσθέτεις ελαιόλαδο και ρίχνεις το μείγμα στο τηγάνι που είχες κάνει τα μανιτάρια. Λογικά είναι ακόμα ζεστό, οπότε απλά ανακατεύεις για να πάρει τη θερμότητα. Αλατοπιπερώνεις και το ρίχνεις πάνω από τη σαλάτα.

BBQ chicken salad

 

2 φιλέτα κοτόπουλο

4 κοτσάνια σέλερι

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά

Μισό κρεμμύδι

1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι

60 ml barbecue σως

2 κουταλιές μαγιονέζα light

Ψήνεις το κοτόπουλο, το αφήνεις να κρυώσει και το τεμαχίζεις. Σε ένα μεγάλο μπωλ κόβεις και ανακατεύεις τα υλικά μαζί με το κοτόπουλο. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύεις την μαγιονέζα με την BBQ sauce. Ρίχνεις στο άλλο μπωλ και είσαι έτοιμος.

Το μαγικό κατσικίσιο με φράουλες

 

240 γρ κατσικίσιο τυρί

1 αυγό χτυπημένο

Λίγη φρυγανιά τριμμένη

12 φράουλες κομμένες

Σπανάκι φρέσκο

2 κουταλιές κουκουνάρι

Κόβεις το κατσικίσιο σε 4 ροδέλες, το πανάρεις με το αυγό και τη φρυγανιά και το τηγανίζεις για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Κόβεις το σπανάκι και τις φράουλες και τα ανακατεύεις μαζί με το κουκουνάρι και τη σως. Σερβίρεις σε 4 πιατάκια με ένα κομμάτι τυρί στο καθένα.

Για τη σως: Ανακατεύεις ελαιόλαδο με 2 κουταλιές balsamico, 1 κουταλιά μέλι και αλατοπίπερο.

Η μπόμπα του Καίσαρα

 

1 φιλέτο κοτόπουλο

4 λωρίδες bacon

1 αυγό βραστό

30 γρ παρμεζάνα σε flakes

Κρουτόν

Πρασινάδα

Γιατί να μην εμπλουτίσεις την κλασική σαλάτα του Καίσαρα λίγο παραπάνω. Απλά αντί να βάλεις μόνο κοτόπουλο, προσθέτεις και τσιγαρισμένο (ή και ωμό καπνιστό) bacon αλλά και ένα αυγό βραστό. Θα σου έλεγα να βάλεις και καλαμπόκι αλλά τα κρουτόν κάνουν ήδη καλή δουλειά.

Για τη σως: Μπορείς να πάρεις έτοιμη σως καίσαρα ή απλά να κάνεις έναν συνδυασμό με λάδι, balsamico και μέλι.

Καυτερή coleslaw

 

120 γρ μαγιονέζα

60 ml κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά ζάχαρη

3 κουταλιές horseradish

2 κουταλιές ξύδι

2 κουταλάκια χυμό λεμονιού

Αλάτι

Πιπέρι

Μισό κουταλάκι μουστάρδα

Λάχανο λευκό και κόκκινο

3-4 καρότα

1 κρεμμύδι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πιπεριά jalapeno

Ανακατεύεις καλά τα πρώτα 9 υλικά μεταξύ τους. Ψιλοκόβεις τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύεις και τα προσθέτεις στο άλλο μείγμα. Οπωσδήποτε αφήνεις την σαλάτα σκεπασμένη για καμιά ώρα στο ψυγείο πριν την σερβίρεις.

Πατατοσαλάτα με bacon

 

500 γρ πατάτες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

Μισό κλωνάρι σέλερι

4 φέτες bacon

2 χούφτες ρόκα

Βράζεις τις πατάτες, τις αφήνεις να κρυώσουν και τις κόβεις σε χοντρά κομμάτια. Σωτάρεις το bacon, ψιλοκόβεις το κρεμμυδάκι και το σέλερι και τα ανακατεύεις με τις πατάτες, τη ρόκα και το dressing. Η ρόκα δίνει λίγο χρώμα και πιπεράδα στην κλασική πατατοσαλάτα.

Για τη σως: Απλά πράγματα. Μισό κουταλάκι μουστάρδα, 4 κουταλιές ξύδι και αρκετό ελαιόλαδο σε μια πολύ απλή βινεγκρέτ μουστάρδας.

Hardcore τονοσαλάτα

 

1 κονσέρβα τόνο σε νερό

1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι

Μερικές ροδέλες ελιές

Μισή κονσέρβα κόκκινα φασόλια για σαλάτα

1  κρεμμύδι

Πρασινάδα

Ο τόνος ταιριάζει εξαιρετικά με όλα τα παραπάνω υλικά, οπότε γιατί να μην τα βάλεις όλα μαζί. Αν δεν σου αρέσει το καλαμπόκι μπορείς να βάλεις κρουτόν σε αυτή την σαλάτα.

Για τη σως: Με ελαιόλαδο, balsamico και ελάχιστη μουστάρδα δεν έχασε ποτέ κανείς. Και χωρίς τη μουστάρδα μια χαρά είσαι.

Όχι τζατζίκι, σαλάτα

 

2 μεγάλα αγγούρια

Στραγγιστό γιαούρτι

Άνηθο

Πρόκειται για μία πολύ δροσερή σαλάτα που θυμίζει τζατζίκι αλλά δεν είναι. Κόβεις και στραγγίζεις τα αγγούρια σε μία πετσέτα. Τα ποτίζεις με την σως και τα ρίχνεις στο γιαούρτι μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ταιριάζει ιδανικά με ψητά κρέατα. Αν σου βγει πολύ νερουλή δεν έχεις στραγγίξει καλά τα αγγούρια. Αν και δεν θες να είναι και πάρα πολύ σφιχτή λες και είναι τζατζίκι.

Για τη σως: Τίποτα ιδιαίτερο. Ελαιόλαδο και αρκετό ξύδι για να δώσει οξύτητα στη σαλάτα.

Μίνι caprese

 

Ένα μάτσο ντοματίνια

Μπαλάκια μοτσαρέλας

Βασιλικό

Τι απλά κι ωραία πράγματα. Κόβεις την μοτσαρέλα και την ρίχνεις στα ντοματίνια. Παίρνεις τα φύλλα βασιλικού, τα χτυπάς ελαφράσ το χέρι σου να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και τα ρίχνεις και αυτά μαζί με τη σως στη σαλάτα.

Για τη σως: Απλά βινεγκρέτ με balsamico. Ελαιόλαδο, balsamico και αλατοπίπερο.

Κινέζικη με κοτόπουλο

 

2 φιλέτα κοτόπουλο

1 κουταλιά λάδι φυστικιού ή σουσαμιού

Πρασινάδα

1 κόκκινη μεγάλη πιπεριά

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 καρότα

Λίγο φρέσκο κόλιανδρο

50 γρ κάσιους

Ιδανικά ψήνεις το κοτόπουλο στον φούρνο για 40 λεπτά αφού το έχεις μαρινάρει στο λάδι φυστικιού και σε αλατοπίπερο. Ψιλοκόβεις τα λαχανικά και τα κάσιους και τα ρίχνεις σε ένα μπωλ μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τη σως.

Για τη σως: Σε ένα blender ρίχνεις λίγο ξύδι, 1 κουταλιά soy sauce, 3 κουταλιές μέλι, 1 κουταλιά λάδι σουσαμιού, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 μικρό κομμάτι ginger. Χτυπάς και ρίχνεις στην σαλάτα.

(Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο στον @jivass που τη θέλει τη σαλάτα του στο γραφείο κάθε μεσημέρι)