ΦΑΓΗΤΟ

Όταν όλα τα φαγητά έγιναν σάντουιτς. Όλα όμως.

Θα σας μιλήσω για μια θεωρία που έχω και λέει ότι οποιοδήποτε φαγητό μπορεί να μπει ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί.

Μπορεί να σου φαίνεται απλοϊκό σαν σκέψη. Ενδεχομένως και βαρετό. Αλλά για σκέψου το λίγο. Σε προειδοποιώ ότι οι περισσότεροι με τους οποίους το έχω συζητήσει, το έχουν απορρίψει σαν ιδέα πανηγυρικά. Εσύ;

Είμαι λάτρης των σάντουιτς. Και το ανακάλυψα αυτό στον πρώτο μήνα μου στο Λονδίνο πίσω στο 2005. Τότε που δεν είχα ακόμα αγοράσει σκέυη για την κουζίνα και ανακάλυπτα το junk food της πόλης. Μαζί του και τα δεκάδες διαφορετικά σάντουιτς που μπορούσες να δοκιμάσεις σε πάγκους. Με τσίλι κον κάρνε, με ισπανικά αλλαντικά, με πάπια Πεκίνου, με απλοϊκές Βρετανικές γεύσεις. Με οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς.

Και σκεφτόμουν τότε ότι δεν υπάρχει κάποιο Ελληνικό φαγητό το οποίο με χαλάει να το συνοδεύσω με λίγο ψωμί που να του ταιριάζει. Κι αφού κάθε μπουκιά μπορώ να την συνοδεύσω με ψωμί, γιατί να μην μπορώ αυτό το φαγητό να το βάλω και ανάμεσα σε ψωμί.

Θα πάρω τα φαγητά ανά κατηγορία, ξεκινώντας από τα εύκολα. Μπας και σε μυήσω στη βλακεία μου..

Οτιδήποτε σε κρέας

 

Τι πανδαισία είναι να πάρεις ένα φρατζολάκι, να βάλεις τυρί, μαρούλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και να ψιλοκόψεις εκεί μερικά χοιρινά πανσετάκια. Αδαείς είναι εκείνοι στα σουβλατζίδικα που φτιάχουν σάντουιτς με καλαμάκια χοιρινά και γύρο; Δεν υπάρχει κρεατικό, ψητό ή μαγειρευτό που να μην χωράει σε ένα σάντουιτς. Είτε μιλάμε για κεφτεδάκια είτε για ένα καλό μοσχαρίσιο φιλέτο είτε ακόμα και για αρνίσιο κρέας με μια δυνατή μουστάρδα και πίκλες.

Τα φαγητά του φούρνου

 

Δεν είναι ακριβώς κατηγορία φαγητού αυτό αλλά δεν ήμουν σίγουρος σε ποια κατηγορία να εντάξω εκείνη την υπέροχη ημέρα που πήρα ένα κομμάτι μουσακά κατευθείαν από το φούρνο, το έβαλα ανάμεσα σε ζυμωτό ψωμί με προζύμι και η μπεσαμέλ αναμειγνυόταν με την μελιτζάνα, την πατάτα και τον κιμά την ώρα που το ζουμί πότιζε το ψωμί. Το ίδιο έκανα και με παστίτσιο. Το ίδιο θα έκανα με οποιοδήποτε φαγητό βγαίνει φουρνιστό και ζεστό. Είτε θα ήταν γίγαντες που θα έμπαιναν σε ένα φρατζολάκι με σουσάμι είτε θα ήταν κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο με το λάδι να στάζει καυτό στο ψωμί.

Ζυμαρικά κόντρα στους Ιταλούς

 

Οι Ιταλοί λένε ότι τα ζυμαρικά δεν θέλουν ψωμί. Όχι όλοι δηλαδή γιατί έχω δει αρκετούς Ιταλάρες να βουτάνε φρέσκο ψωμί μέσα σε κόκκινη σάλτσα. Οκ, είναι υπερβολή να φτιάξεις ένα σάντουιτς με μακαρόνια αλλά είναι απλά υπερβοή στα άμυλα. Γιατί ποια σάλτσα μακαρονιών δεν θα ταίριαζε πολύ ωραία σε ψωμί ακόμα κι αν έχει μαζί τα ίσως περιττά για ένα σάντουιτς μακαρόνια;

Της κατσαρόλας και του τηγανιού

 

Κάτι κοκκινιστά, κάτι λεμονάτα, κάτι κρέατα μαγειρεμένα σε ευφάνταστες σως, κάτι τηγανιές και κάτι φριτάτες. Ναι, όλα αυτά μπαίνουν εύκολα σε ένα σάντουιτς. Το μόνο που χρειάζεται είναι ενδεχομένως να κόψεις το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και να φροντίσεις η σάλτσα σου να είναι αρκετά νόστιμη. Γιατί αυτά τα φαγητά δεν θέλουν πολλές προσθήκες. Όπως μαγειρευτούν, σε ψωμάκι και κατευθείαν στο στομάχι.

Τα λαδερά

 

Ένα θα σου πω. Τριμμένη φέτα για τελείωμα. Σε ψωμάκι με σουσάμι με τα φασολάκια να είναι παρατεταγμένα άναρχα ανάμεσα σε πατάτες. Οκ ρε παιδί μου, δεν θα είναι και η πρώτη σου επιλογή σε σάντουιτς αλλά μην μου πεις ότι δεν γίνεται. Με αρακά, με μελιτζάνες ιμάμ, με μπριάμ και φυσικά με γεμιστά. Μη σου πω ότι θα έχεις και έξτρα ψωμί στο πλάι να σπρώχνεις το σάντουιτς. Α, το ξέχασα. Το παπουτσάκι μπαίνει κατευθείαν σε σάντουιτς. Έτοιμο, τέλειο.

Ναι. Και τα ψαρικά

 

Αυτό και τελειώνω το παραλήρημα. Σε κούρασα, το ξέρω. Αλλά πέρα από τις κροκέτες ψαριού που έχουν γίνει και burger, πέρα από τον σολωμό που φυσικά φτιάχνεις υπέροχο σάντουιτς με Philadelphia, λεμόνι και άνηθο, πέρα και από τον τόνο που με ελιές και κρεμμύδι δημιουργούν μαγικό συνδυασμό, μπορούν και άλλα ψαρικά να χωρέσουν σε ένα σάντουιτς. Με λίγη λιαστή ντομάτα, λάδι και κρεμμύδι θα μπορούσε εύκολα οποιοδήποτε ψητό ψάρι, το χταπόδι αλλά και όλα τα παστά ψάρια να μπουν σε σάντουιτς. Σταματώ πριν φρικάρεις τελείως.

Εσύ που βιάζεσαι να πεταχτείς να πεις ότι οι σούπες δεν γίνονται σάντουιτς. Άντε, πες το…