Πέντε πιάτα που καλό είναι να αποφύγεις στο εστιατόριο

Στην επόμενη έξοδο για φαγητό, θυμήσου ότι έχεις όντως βγει για φαγητό. Δικαιούσαι, λοιπόν, να φας κάτι πραγματικά καλό.
SHARES

Αυτό το κείμενο δεν αφορά στην τακτική επίσκεψη στο ταβερνάκι της γειτονιάς, ούτε στην καθιερωμένη οικογενειακή μάζωξη σε κάποιο εξοχικό κέντρο. Έχει να κάνει με την έξοδο σε ένα λίγο 'καλύτερο' εστιατόριο. Εκεί όπου μπορεί να πας με τη σύντροφό σου, τους φίλους σου ή τους γονείς σου, αλλά το κυρίως θέμα δεν θα είναι αυτοί, αλλά το φαγητό αυτό καθαυτό.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αποφασίσεις να κλείσεις τραπέζι σε σε ένα τέτοιο εστιατόριο για να ξοδέψεις εκεί το χρόνο και τα χρήματά σου, κράτα πέντε απλά tips που ίσως σε βοηθήσουν να γλιτώσεις από δυσάρεστες εκπλήξεις. Με δύο λέξεις, Μην Παραγγείλεις:

Την μπριζόλα καλοψημένη

Όλοι οι σεφ του κόσμου θα συμφωνήσουν ότι όλες οι well done μπριζόλες του κόσμου είναι ίδιες. Γενικά, όλα τα καλοψημένα κρέατα έχουν την ίδια γεύση: αυτή της θράκας. Μια medium μπριζόλα θα αναδείξει τόσο την ποιότητα του κρέατος όσο και τη μαστοριά του σεφ / ψήστη. Για να στο πούμε διαφορετικά, μια medium μπριζόλα θα αξίζει τα λεφτά της. Την καλοψημένη θα τη φας και θα την ευχαριστηθείς με πολύ λιγότερα χρήματα απ' το ντιλίβερι ή στη χασαποταβέρνα της γειτονιάς.

Το μπιφτέκι Kobe

Κρέατα όπως το Kobe παραείναι ακριβά και σπάνια. Αυτός είναι και ο λόγος που σερβίρονται σε κάτι απειροελάχιστες μερίδες που δεν χορταίνουν ούτε στρουμφάκι. Πολύ λίγα εστιατόρια στον πλανήτη έχουν την (οικονομική) άνεση να αλέθουν τέτοια κρέατα για να φτιάχνουν μπέργκερ. Και όσα το κάνουν, τα χρεώνουν μια περιουσία. Την επόμενη φορά που θα δεις στο μενού τέτοιο μπέργκερ, μη μασήσεις. Παράγγειλε κάτι άλλο, για να φας αυτό που όντως επέλεξες.

Το ψάρι τη Δευτέρα

Αυτό είναι ένα από τα πολλά βρόμικα μυστικά που μπορείς να μάθεις παρακολουθώντας τις εκπομπές του Anthony Bourdain: Πολλά εστιατόρια παραγγέλνουν τα ψάρια τους την Παρασκευή για να καλυφθούν για το Σαββατοκύριακο, οπότε τη Δευτέρα σερβίρουν ό,τι έχει περισσέψει. Εννοείται ότι από τον καχύποπτο κανόνα του Bourdain εξαιρούνται οι νησιωτικές ή οι παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες.

Το κοτόπουλο

Εδώ δεν υπάρχει καμία παγίδα. Μόνο η προφανής διαπίστωση ότι το κοτοπουλάκι μπορείς να το φας και σπίτι σου, είτε απ' τα χεράκια σου, είτε απ' τα χεράκια της καλής σου, είτε απ' τα χεράκια του ντιλιβερά. Μη χαραμίζεις μια έξοδο σε εστιατόριο για να παραγείλεις το πιο εύκολο πιάτο.

Αυτό, αλλά χωρίς αυτό, αν γίνεται να βάλουμε στη θέση του αυτό

Αν δεν έχεις αλλεργία σε συγκεκριμένα τρόφιμα / συστατικά, μην 'πειράζεις' τα πιάτα του μενού. Ο σεφ, που κάτι παραπάνω ξέρει από σένα, αφιέρωσε χρόνο και τεχνογνωσία για να τα συνθέσει. Αν σε εμπνεύσει ένα πιάτο, δοκίμασέ του. Μην του βγάζεις, όμως, τις ελιές για να προσθέσεις στη θέση τους κάστανα. Ή, ξερωγώ, πιπεριές. Αν θέλεις τόσο πολύ να φας πιπεριές διάλεξε κάποιο άλλο πιάτο, που θα τις συμπεριλαμβάνει έτσι κι αλλιώς. Δώσε μια δίκαιη ευκαιρία στον άνθρωπο που σου μαγειρεύει να δείξει τις ικανότητές του. Δεν είναι όλα τα πιάτα πίτσα.

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Interviews

Η Βάσω Λασκαράκη δεν είναι το γλυκό κορίτσι της διπλανής πόρτας

Τρώει σαν δυο άντρες. Βρίζει σαν ταξιτζής. Και πραγματικά, μα πραγματικά, δεν θέλεις να την δεις νευριασμένη. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της τηλεοπτικής μαμάς που λατρεύουν ταυτόχρονα -για διαφορετικούς λόγους- μπαμπάδες, μανάδες και μικρά παιδιά.

Best of Network

Η πιο "δυνατή" φωτογραφία από τις εξέδρες του Nick Galis Hall

Ο "Ντόκεν" και ο "Κουκ" βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του οπαδικού κινήματος σε Παναθηναϊκό και Άρη, για δεκαετίες. Στο Nick Galis Hall έδειξαν πως ο σεβασμός είναι αμοιβαίος, παρά τα όσα -οπαδικά- τους χωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Από την Γκράβα μέχρι τη Νέα Ορλεάνη: τρεις ιστορίες με κοινό παρονομαστή

Ο Μαντέλα, ο Φέιβορ και ο Μπίλι είναι τρία παιδιά που έχουν τα ίδια όνειρα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία. Είναι η αρχή του success story του "Giannis" κι αυτά που θυμίζουν σε όλους πως ξεκινάει η ιστορία.

Νίκη τριών βαθμών και ήττα γοήτρου

Τα δεδομένα που έκριναν τον τελικό νικητή στο ΟΑΚΑ, η επόμενη μέρα για τους δύο αντιπάλους και η κουβέντα για τη διαιτησία του Μάνταλου. Ο Τόλης Χορτάτος σχολιάζει το ντέρμπι στο Στάδιο κι εξηγεί τη σημασία του "τριπόντου" για την ΑΕΚ και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τον Ολυμπιακό.

 
comments powered by Disqus
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.