ΦΑΓΗΤΟ

Πρώτα τρώμε και μετά πετάμε

Τις παραδόσεις στο Oneman τις τιμούμε πάντα με τον δικό μας τρόπο. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να περάσει ως μία συνηθισμένη ημέρα η Καθαρά Δευτέρα.

Όσο μεγαλώνεις και απομακρύνεσαι από την ξεγνοιασιά των παιδικών, σχολικών αλλά και φοιτητικών χρόνων, αντιμετωπίζεις τις Αργίες ως… Αργίες. Ως μία ημέρα, δηλαδή, που δεν θα πας στη δουλειά, μία ευκαιρία για ξεκούραση, ειδικά αν δεν έχεις παιδιά.

Και όμως, δεν υπάρχει κάτι πιο αναζωογονητικό εκείνη την ημέρα από το να ξαναγίνεις για λίγο παιδί. Να τιμήσεις τις παραδόσεις και να ξυπνήσεις τις αναμνήσεις σου. Να γυρίσεις στο παρελθόν με τον δικό σου τρόπο. Ναι, να πετάξεις και πάλι χαρταετό.

 

Προφανώς και αναφερόμαστε στην Καθαρά Δευτέρα, μία από τις πιο αγαπημένες μας αργίες όταν ήμασταν παιδιά. Όχι μόνο έφευγες από το σχολείο την Παρασκευή ξέροντας ότι θα γυρίσεις την Τρίτη – γιατί έπεφτε πάντα… Δευτέρα – αλλά περίμενες πώς και πώς και την ώρα που ο δικός σου χαρταετός θα πήγαινε πιο ψηλά απ’ όλους.

Αυτή την προσμονή είπαμε να τη ζήσουμε και εμείς – έστω και αν είμαστε πια μεγάλα παιδιά. Αλλά με τον δικό μας τρόπο. Να φτιάξουμε τον χαρταετό μας στο Σπίτι της 24MEDIA, να μοιραστούμε αναμνήσεις από την αγαπημένη μας Καθαρά Δευτέρα αλλά πριν απ’ όλα, να φάμε. Γιατί Καθαρά Δευτέρα σημαίνει γεύσεις!

 

Για την ακρίβεια, Καθαρά Δευτέρα σημαίνει πρώτα πρώτα ένα πολύ δυνατό συνδυασμό: Ζεστή λαγάνα και Μακεδονικό Χαλβά! Προσωπικά θα μπορούσα όλη μέρα να τη βγάλω με αυτόν τον συνδυασμό. Από την ώρα που ξυπνάς μαζί με το καφεδάκι, μέχρι αργά το βράδυ. Δεν νοείται αυτή η μέρα χωρίς λαγάνα και χαλβά.

Και ακολουθούν τα υπόλοιπα παραδοσιακά Σαρακοστιανά μεζεδάκια: χταπόδι, γίγαντες, ντολμαδάκια και ό,τι άλλο λαχταράς εκείνη τη μέρα! Γιατί έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες – όταν μαζευόμαστε σε παρέες περνάμε καλά!

 

Αν στη συνέχεια καταφέρουμε να πάμε ψηλά τον χαρταετό μας, τότε έχουμε την τέλεια Καθαρά Δευτέρα. Αλλά επειδή το βλέπω ότι θα μείνουμε πάλι με την ελπίδα, ανανεώνουμε το ραντεβού την επόμενη χρονιά για να κυριαρχήσουμε στους αιθέρες.

Πρώτα όμως, ζεστή λαγάνα και Μακεδονικός Χαλβάς!