ΦΑΓΗΤΟ

Πώς μπορείς να μαγειρέψεις Άνευ και να μην χάσεις καθόλου σε γεύση

Ανοίξαμε μία μπύρα Fix Άνευ με τον Αλμπερτο Σιμιλίδη, μαγειρέψαμε και μας είπε όλα τα μυστικά των άνευ συνταγών.

Γυρνάς στο σπίτι μετά την δουλειά. Δεν έχει προλάβει να πας σούπερ μάρκετ και θες να μαγειρέψεις αλλά είσαι άνευ μερικών υλικών που λείπουν από την κουζίνα σου. Μην αγχώνεσαι. Μπορείς να τα αντικαταστήσεις και το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο γευστικό και λαχταριστό. Όμως το άνευ στην διατροφή τα τελευταία χρόνια το βλέπεις τριγύρω σου παντού. Δεν είναι απλά μόδα, είναι τρόπος ζωής και μάλιστα για πολλούς τρόπος υγιεινής ζωής. Για όλα αυτά ψάξαμε έναν πραγματικά expert του Άνευ και μας μίλησε για τα πάντα. Δεν φαντάζεσαι τι μπορείς να κάνεις όταν σου λείπουν υλικά ή απλά θες να τα αντικαταστήσεις.

Άλλωστε όλα ξεκίνησαν με την Fix η οποία κυκλοφόρησε την μπύρα Fix Άνευ και μας έδωσε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε αυθεντική γεύση μπύρας αλλά Άνευ αλκοόλ. Έτσι η μπύρα κατάφερε να διώξει από όποιον επιθυμούσε να την απολαύσει και τις τελευταίες αναστολές που μπορεί να είχε. Έγινε η επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας, για κάθε στιγμή και για κάθε περίσταση. Είτε είναι μεσημεράκι στο διάλειμμα από την δουλειά, είτε είναι βράδυ και έχεις να οδηγήσεις για να επιστρέψεις στο σπίτι.

Όμως το Ανευ έχει πολλές πτυχές στην ζωή μας και εμείς εδώ αποφασίσαμε να τις ανακαλύψουμε μία προς μία. Βρήκαμε τον expert του -μαγειρικού- Άνευ στο πρόσωπο του Αλμπέρτου Σιμιλίδη ο οποίος μας μαγείρεψε στην κουζίνα του Σπιτιού της 24 Media γεμίζοντας το με απίστευτες και μεθυστικές μυρωδιές. Όμως δεν μείναμε μόνο εκεί αφού συζητήσαμε για όλα εκείνα τα οποία θες να αντικαταστήσεις στην διατροφή σου και στην μαγειρική σου και δεν ξέρεις τον τρόπο.

Όταν έφτασα στο Σπίτι της 24 Media ο Αλμπέρτος είχε ήδη αρχίσει να ετοιμάζει τα υλικά του. Τον ρώτησα τι καλό θα φάμε σήμερα και μου απάντησε “Μπακαλιάρο με τζίντζερ, σκόρδο, γάλα καρύδας & φρέσκα αρωματικά. Και όλα αυτά Άνευ αλατιού”. Το αλάτι είναι μια πικρή ιστορία στην μαγειρική. Νοστιμεύει όλα τα φαγητά, όλες οι συνταγές το έχουν αλλά μερικές φορές σε φέρνει σε δύο τύπου αδιέξοδα. Πρώτον μπορεί να στο έχει απαγορεύσει ο γιατρός ή δεύτερον να ανοίξεις το ντουλάπι σου και να σου έχει τελειώσει. Ο Αλμπέρτος μας μίλησε για το πως μπορούμε να το αντικαταστήσουμε. “Μπορούμε αντί για αλάτι να βάλουμε κάπαρη, πιπεριά Φλωρίνης αν τύχει και ανοίξουμε το ντουλάπι μας και μας έχει τελειώσει. Αν πάλι μας το έχει απαγορεύσει ο γιατρός ή για προληπτικούς λόγους δεν το θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα μπαχαρικά όπως γινόταν και τον 13ο αιώνα και το 12ο αιώνα. Κύμινο, πάπρικα, τούρμερικ είναι μερικές μόνο από τις επιλογές και τα οποία έχουν φυσικό αλάτι μέσα τους που δεν ανεβάζει την πίεση”

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όσο μιλάμε ο expert του Ανευ chef μας, έχει προλάβει να ετοιμάσει το ταψάκι και το βάζει στην κουζίνα του Σπιτιού της 24 Media. Κάτσε όμως να σου δώσω την συνταγή για να το φτιάξεις και εσύ. Είναι απλούστατη αφού χρειάζεται μόνο 10 λεπτά προετοιμασία και 15 λεπτά ψήσιμο. Χρειάζεσαι 1 φιλέτο μπακαλιάρου, φρέσκο ή κατεψυγμένο (όχι υγράλατο), 1 κουταλάκι της σούπας τζίντζερ κομμένο σε σπιρτόξυλο 1 κουταλάκι της σούπας σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 κουταλάκι της σούπας κάπαρη Τήνου, ανάλατη,  μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο, 400μλ γάλα καρύδας, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού χοντροκομμένα, 1 μοσχολέμονο (lime) από τον οποία χρησιμοποιούμε και  χυμό και ξύσμα και τέλος φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι απλή: ξεπλένουμε το ψάρι και αφαιρούμε τυχόν λέπια. Αφαιρούμε μόνοι μας ή ζητάμε από τον ψαρά να μας αφαιρέσει κόκκαλα και δέρμα. Τοποθετούμε σε ταψί και πασπαλίζουμε τα ψιλοκομμένα κομμάτια τζίντζερ, το σκόρδο, τη κάπαρη, χυμό και ξύσμα lime. Τέλος προσθέτουμε το γάλα καρύδας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος στους 210°c για 15 λεπτά. Αποσύρουμε και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα αρωματικά, μαιντανό & βασιλικό. Συνοδεύουμε με μαύρο ρύζι ή noodles και γαρνίρουμε με τη σάλτσα από το ταψί. Έτοιμο, πεντανόστιμο και Άνευ αλατιού. Όπως Άνευ είναι και η μπύρα που το συνοδεύουμε και ταιριάζει απόλυτα.

Όσο ψηνόταν όμως το ψάρι μας η κουβέντα με τον Αλμπέρτο για το Άνευ στην μαγειρική συνεχίστηκε. “Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι, στέβια ή αγαύη Όλα αυτά μπορεί να θεωρούνται ως τρεντς όμως είναι ένα lifestyle. Το ίδιο και τα προϊόντα χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη. Υποκατάστατα της γλουτένης είναι το αλεύρι ρυζιού, καλαμποκιού. Επίσης υπάρχουν γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη όπου με τις κατάλληλες τροποποιήσεις αφαιρείται η λακτόζη και έχουν και προσθήκη ασβεστίου κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα θρεπτικά”. Τον ρωτάω πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λεμόνι αφού αρκετοί άνθρωποι έχουν στομαχικά προβλήματα με την κατανάλωσή του “Για να κάνουμε τα γεύματά μας ξινά αλλά χωρίς λεμόνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι, ενώ αν έχουμε θέμα με τις τανίνες τότε επιλέγουμε ρυζόξυδο ή μυλόξυδο. Επίσης μπορούμε να βάλουμε και άλλα εσπεριδοειδή τα οποία δίνουν οξύτητα με το ξύσμα τους αλλά όχι τόσο έντονη όσο το λεμόνι”.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι πως θα φτιάξουμε ένα Άνευ πρωινό. Χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη. “Γενικότερα αντί για σοκολάτα μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κακάο χωρίς ζάχαρη. Αν προτιμούμε τέτοια προϊόντα τότε καλό είναι να πηγαίνουμε σε συγκεκριμένα καταστήματα που ειδικεύονται σε αυτά. Όσον αφορά το πρωινό Άνευ μπορούμε να δοκιμάσουμε δημητριακά με βρώμη που δεν περιέχει γλουτένη, γάλα χωρίς λακτόζη, αντί για ζάχαρη μέλι και αντί για κομματάκια σοκολάτας, μία κουταλιά κακάο. Ένα πλήρες, θρεπτικό και πεντανόστιμο πρωινό που υπηρετεί πλήρως την “Kάποια Άνευ είναι καλύτερα από τα με’ νοοτροπία”.

Πως πέρασε η ώρα και πρέπει να βγάλουμε το ψάρι από τον φούρνο. Όσο το γαρνίρει ο Αλμπέρτος μου εξηγεί “Σε αυτό το πιάτο αντί για κρέμα γάλακτος χρησιμοποιήσαμε γάλα καρύδας ενώ ακόμα και η κάπαρη είναι ξεαλμυρισμένη όπως και το ψάρι. Επίσης δεν το κάναμε τηγανητό για να είναι πιο υγιεινό. Γενικά μπορούμε να αποφεύγουμε το τηγάνι και να φτιάχνουμε φαγητά στον φούρνο με πολύ λιγότερο λάδι και μπαχαρικά”. Κάπως έτσι τέλειωσε η κουβέντα μας και αφού ανοίξαμε δύο μπύρες Fix Άνευ αλκόολ γιατί έχουμε και να οδηγήσουμε, δοκιμάσαμε την δημιουργία. Πεντανόστιμη και μεθυστική, χωρίς να καταλαβαίνεις σε καμία μπουκιά ότι είναι Άνευ αλατιού. Και όπως είδες μπορούν τα πάντα να είναι Άνευ αλλά να παραμένουν πλούσια σε γεύση. Ακριβώς όπως και η μπύρα Fix Άνευ.