ΦΑΓΗΤΟ

Στο Kozi’s τραγουδάμε Boom Chakalaka πάνω από τις μπριζόλες

Το βασίλειο του steak βρίσκεται στα Μελίσσια και έχει τις ρίζες του στη Νότια Αφρική. Ο μύθος λέει ότι κανείς δεν κατάφερε να πάει μόνο μια φορά.

Το Kozi’s είναι από εκείνα τα μαγαζιά που έχω πάρα πολύ καιρό στο μυαλό μου να γράψω αποθεώσω και για κάποιο ηλίθιο λόγο το καθυστερώ. Με το συγκεκριμένο όμως συμβαίνει και κάτι άλλο. Πέρα από το γεγονός ότι είμαι τακτικός πελάτης είτε για να φάμε εκεί είτε για να πάρουμε take away, είναι ένα εστιατόριο το οποίο ακούω συνέχεια. Στο γραφείο. Στο τραπέζι του μεσημεριανού. Εκεί που για κάθε ξενέρωτη σαλάτα που θα εμφανιστεί, κάποιος θα μνημονεύσει την τελευταία μπριζόλα που έφαγε στα τραπέζια του Kozi’s.

Είτε θα είναι ο Μίλτος, είτε θα είναι ο @freddos, είτε θα είναι ο @jivass, είτε θα είναι το new arrival ο Κωνσταντινίδης. Με τον Μίχαλο να είναι πάντα παραπονεμένος που δεν τον έχουμε πάει εκεί. Και σε κάθε εξιστόρηση, σε κάθε μικρή αφήγηση μακελειού στα τραπέζια του υπάρχει μόνο ένα όνομα που είναι πάντα παρόν. Η “Chakalaka”. Αυτό το sirloin με το κόκκαλό του που έχει ψηθεί ιδανικά πασπαλισμένο σε μυρωδικά από την Νότιο Αφρική.

 

 

Ως άνθρωπος της ποικιλίας βέβαια, σχεδόν εκνευρίζομαι με την εμμονή όλων με την Chakalaka. Κι αν έχεις παίξει δυνατά (παίζουμε πάντα δυνατά) στον κατάλογό του, θα ξέρεις ότι πέρα από το συγκεκριμένο steak υπάρχουν τόσες μα τόσες επιλογές για να στήσεις στο τραπέζι σου ένα υπέροχο δείπνο με δυο ποτήρια κόκκινο κρασί.

Θα βρεις σε όλο τον κατάλογο μπαχαρικά. Αυτά που “φωνάζουν” άλλωστε τον Νοτιοαφρικάνικο χαρακτήρα του Kozi’s. Αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται η επιτυχία του για εμένα. Ότι τα spices του, αυτή η λεπτομέρεια είναι απλά η υπογραφή του καλλιτέχνη σε έναν αριστουργηματικό καμβά γεύσεων. Κι αυτό το καταλαβαίνεις όταν δοκιμάζεις ένα steak με τα spices στο πλάι ή όταν επιλέγεις κάποιο από τα πιάτα που δεν έχουν κάποια νότα Νοτίου Αφρικής.

 

Το κρέας του είναι τόσο νόστιμο και οι άνθρωποι το ψήνουν ιδανικά στις δικές σου προτιμήσεις (medium rare παιδιάαα, μην ακούσω well done) και έρχεται πάντα με φρέσκες χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες. Τα λαχανικά στις σαλάτες είναι πάντα φρέσκα και τα dressing ιδανικά προσεγμένα λες και κάθε πιάτο θα περάσει από τον Gordon Ramsey πριν φτάσει στο τραπέζι σου από έναν από τους φανταστικούς τύπους που σερβίρουν εκεί. Δεν έχω φάει ούτε μία φορά κάτι στο Kozi’s και να πω ότι δεν είναι καλό, ότι δεν είναι φρέσκο, ότι δεν το περιποιήθηκαν σαν να το φτιάχνουν για τους ίδιους.

(Tip: Διάλεξε ένα βράδυ καθημερινής γιατί δεν κλείνουν τραπέζια και ίσως δυσκολευτείς να βρεις να κάτσεις)

Κι ο καθένας έχει τα δικά του αγαπημένα στο Kozi’s. Και προσαρμόζει την παραγγελία του ανάλογα το αν έχει πάει εκεί με σκοπό να λιώσει στο φαγητό ή αν απλά θέλει να φάει κάτι. Εκείνος που θέλει να ξεσκιστεί έχει μπροστά του μία Βαβέλ υπέροχων έξτρα χορταστικών πιάτων και εκείνος που θέλει να προσέξει (been there, done that) έχει τη δυνατότητα να φάει ένα εξαιρετικό steak με ωραία σαλάτα και να κάνει τους απανταχού διατούντες να σκίζουν τις δίαιτές τους που το δικό τους κρέας με σαλάτα είναι τόσο βαρετό.

Με το μυαλό μου να παίζει σχεδόν υπνωτισμένα σε λούπα την αγαπημένη μου παραγγελία “μια πιτάκια, μια σαλάτα χαλούμι και μια chakalaka” και με την έπαρση που με διακρίνει στο θέμα φαγητό, τύπου “αυτό που σου λέω εγώ”, θα σου προτείνω εκείνα τα πιάτα που πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι σου.

Σου προτείνω να πάρεις τα πιτάκια για αρχή μαζί με το αφρικανικό Portobello. Μία σαλάτα χαλούμι (αλλά κάνε υπομονή και κράτα λίγο χαλούμι που ταιριάζει τέλεια με το steak σου) ή μια Shambalala. Και στα κυρίως θα γίνει η μεγάλη μάχη. Με σειρά προτεραιότητας θα σου πω τα εξής και ελπίζω να είστε μεγάλη παρέα για να δοκιμάσετε διάφορα.

Super Chacalaka > Rib Eye > Super Kozi’s Burger > KokoBongo

Όλα δοκιμασμένα με το Super Kozi’s Burger που το είδες παραπάνω σε φωτογραφία να σου δίνει ένα μισόκιλο μπιφτέκι σε ένα από τα μεγαλύτερα και χορταστικότερα burger που μπορείς να δοκιμάσεις στην πόλη. Και το KokoBongo να έρχεται εντυπωσιακά στο τραπέζι σου και να σε προκαλεί να το ροκανίσεις από τη σούβλα.

Αλλά είπαμε.

Η καρδιά χτυπάει πάντα πιο δυνατά για την Chakalaka, τη βασίλισσα του κρέατος, την πρώτη μας επιλογή. Είμαι σίγουρος ότι και στην πλατεία Συντάγματος να βγεις και να φωνάξεις Chakalaka, θα βρεις μερικούς πιστούς να σε κοιτάνε και να σου κλείνουν το μάτι αιμοβόρα. Αν πάντως ψηθείτε να αναδείξουμε σε θεότητα την Chakalaka και να την λατρεύουμε παντοτινά, εγώ είμαι μέσα.

Boom Chakalaka!

Διεύθυνση: Παναγή Τσαλδάρη 32-24, Μελίσσια, τηλ.: 210-8101584